24.6.17

Το CNN με... σκιτσογράφο στο Λευκό Οίκο...


Το CNN, ένα εκ των fake news κατά Τραμπ, αποδείχτηκε ιδιαιτέρως ευρηματικό στην κάλυψη των ενημερώσεων Τύπου του Λευκού Οίκου, που βαίνουν...
μειούμενες.

Είναι πλέον γεγονός ότι οι καθιερωμένες ενημερώσεις από τους εκπροσώπους Τύπου του Λευκού Οίκου «σπάνε» πλέον την παράδοση δεκαετιών, που προστάζει την ενημέρωση των δημοσιογράφων σε τακτά (έως και καθημερινά) χρονικά διαστήματα.

Επί Προεδρίας Τραμπ όμως αυτό έχει αλλάξει. Και αν τους πρώτους μήνες βλέπαμε λίγο συχνότερα από τώρα τον εκπρόσωπο Τύπου Σον Σπάισερ, τώρα τον βλέπουμε περισσότερο ως… θαμώνα στις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις του Λευκού Οίκου, παρά στο πόντιουμ της αίθουσας ενημέρωσης.

Τόσο ο Σπάισερ, όσο και η Αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, εφαρμόζουν την πολιτική του Προέδρου τους, που επιβάλλει λιγότερες εμφανίσεις, ιδίως μπροστά σε κάμερες.

Μιλώντας με αριθμούς, o Σπάισερ και η Σάντερς έχουν μιλήσει μόλις τέσσερις φορές ενώπιον κάμερες μέσα στον μήνα Ιούνιο. Όμως το ενδιαφέρον είναι, ότι εκτός από την «καλπάζουσα» απαγόρευση των τηλεοπτικών μεταδόσεων, ο Λευκός Οίκος απαγορεύει εξίσου την ηχογραφημένη μετάδοσή τους, αλλά ενίοτε και την παροχή αντίστοιχων πληροφοριών στους δημοσιογράφους.

Οι αντιδράσεις των μέσων ενημέρωσης είναι το ίδιο καλπάζουσες, που αγγίζουν πλέον τα όρια του «τρολαρίσματος», όπως συνηθίζουμε πλέον να λέμε. Έχοντας μία χιουμοριστική διάθεση, μιας και δεν τους απομένει και κάτι άλλο, μπροστά στον σίφουνα-Ντόναλντ Τραμπ. Με την αίθουσα ενημέρωσης να μετατρέπεται άνετα… σε «αίθουσα πολέμου».

Στο παραπάνω πλαίσιο κινήθηκε και το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, που αντί για δημοσιογράφους… μάλλον φαίνεται ότι αρχίζει να επιστρατεύει… σκιτσογράφους!

Και όχι οποιουσδήποτε σκιτσογράφους, αλλά σκιτσογράφους… αιθουσών δικαστηρίων. Έτσι χθες, έστειλε στην «αίθουσα πολέμου» τον Bill Hennessy, τον διαπιστευμένο σκιτσογράφο του τηλεοπτικού δικτύου για τις διαδικασίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, ώστε να καλύψει εκείνος αυτήν την φορά την απογευματινή ενημέρωση από τον Σον Σπάισερ.

Όπως μας ενημερώνει το CNN, o Hennesy δεν είχε μαζί του το συνηθισμένο καβαλέτο του, αλλά στάθηκε στο πίσω μέρος της αίθουσας ενημέρωσης για να απαθανατίσει τη σκηνή. Όπως συνηθίζει να κάνει δεκαετίες τώρα, καθώς έχει «καλύψει» σημαντικότατες δικαστικές υποθέσεις, μεταξύ των οποίων τις διαδικασίες αμφισβήτησης της Προεδρίας Μπιλ Κλίντον αναφορικά με την πρόταση μομφής (που εν τέλει δεν πέρασε από τη Γερουσία), δίκες ύποπτων για τρομοκρατία και ακροάσεις κρατουμένων του Γκουαντάναμο.

Τα σκίτσα του, που παρατίθενται παρακάτω, δεν προορίζονται αποκλειστικά για το CNN, όπως έσπευσε να αναφέρει το κανάλι. Σε ένδειξη μάλλον αλληλεγγύης προς τη δημοσιογραφική οικογένεια, αλλά και ως ένδειξη του σκοταδισμού που επικρατεί στις ΗΠΑ εν έτει 2017.

Υπήρχαν ωστόσο και οι συντηρητικές φωνές που αναφέρθηκαν σε κόλπο τoυ CNN. Όμως το κανάλι τόνισε τη σημασία ύπαρξης των σκίτσων ως εξυπηρέτηση δημοσιογραφικού σκοπού, όπως ακριβώς χρήζουν σημασίας τα σκίτσα από δικαστικές αίθουσες. Όπου δίνεται η δυνατότητα σε όσους δεν είναι εκεί, δεδομένης της απαγόρευσης τηλεοπτικών μέσων, να παρακολουθήσουν, έστω και με αυτόν τον «ψυχρό» τρόπο, την εκάστοτε δίκη.

Η απάντηση του Σπάισερ σε χθεσινή ερώτηση του σχετικά με την επαναφορά στην πρόσβαση των πληροφοριών, είναι ενδεικτική της πολιτικής «πολέμου» με τα ΜΜΕ:

«Κάποιες μέρες θα το πραγματοποιούμε (μπροστά σε κάμερα)», δήλωσε. Προσθέτοντας ότι «είναι πολύ ωραίο να ερχόμαστε εδώ και να έχουμε μία ουσιαστική συζήτηση για τις πολιτικές».

Ο εκπρόσωπος Τύπου λοιπόν κάνει ξεκάθαρα λόγο για «συζήτηση» και όχι για «ενημέρωση», επισημαίνοντας μάλιστα ότι δεν παίζει ρόλο αν η «συζήτηση» αυτή γίνεται on ή off κάμερας.

Eνώ δεν παρέλειψε να κάνει ευγενικές συστάσεις, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι προτιμάει την απολαυστική συζήτηση μαζί τους εκείνο το απόγευμα Παρασκευής, από το σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου του για τα «σπουδαία πράγματα που κάνει».

Όπως θα παρατηρήσουμε, στα σχέδια του σκιτσογράφου υπάρχουν τηλεοπτικές κάμερες. Οι οποίες όμως ποτέ δεν κατάφεραν να πάρουν ένα εν κινήσει πλάνο του Σπάισερ. Με το μόνο υλικό που δόθηκε στη δημοσιότητα να είναι η έγγραφη συνέντευξη Τύπου και η ηχογραφημένη, έστω, λήψη της.

Με τα συμπεράσματα όλα δικά μας… Προς το παρόν, ας απολαύσουμε τα σχέδια του Hennesy, που μπορεί και να τα βλέπουμε συχνότερα…

ysterografa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: