30.6.17

Κρίσιμη μέρα για το Κυπριακό στην Ελβετία...

Κρίσιμη μέρα για το Κυπριακό στην ΕλβετίαΤρίτη ημέρα διαπραγμάτευσης επί ελβετικού εδάφους η σημερινή και ενδεχομένως να αναδειχθεί και ως η πιο κρίσιμη, λόγω...
κυρίως του τεταμένου κλίματος που φρόντισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου να διαμορφώσει με δηλώσεις του , αλλά και λόγω της παρουσίας στο Κρανς Μοντάνα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στη διαδικασία της Διάσκεψης παρουσιάστηκε εμπλοκή αλλά όχι κρίση, υπονοώντας ότι η στάση της τουρκικής πλευράς και η επιμονή της σε αιτήματα που γνωρίζει ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, δυναμιτίζει το κλίμα και τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Αυτό θα επιχειρήσουν να λύσουν οι δυο πλευρές με την παρουσία του Αντόνιο Γκουτέρες ελπίζοντας ότι βρεθεί κοινό έδαφος.

Η Τουρκία αλλά και η τουρκοκυπριακή πλευρά θέτουν επίμονα το ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών για Τούρκους υπηκόους, αίτημα το οποίο προσκρούει σε Κύπρο, Ελλάδα και Ε.Ε. που είναι αμετακίνητες σε θέσεις αρχών, όπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς.

Η Παρασκευή είναι ημέρα με βαριά ατζέντα, μιας και αναμένεται να αρχίσουν οι συναντήσεις από τις 09:00 -ώρα Κύπρου- με κατ΄ ιδίαν συνάντηση Έιντε-Αναστασιάδη. Ακολούθως ο Έιντε θα δει τον Μουσταφά Ακιντζί.

Στις 11:30, όπως αναφέρει το sigmalive.com, θα αρχίσει η Διάσκεψη για Ασφάλεια-Εγγυήσεις με το γνωστό πλέον φόρματ με τη συμμετοχή όλων των πλευρών, υπό την καθοδήγηση και εποπτεία του Γ.Γ. ΟΗΕ ο οποίος αναλαμβάνει τα ηνία.

Ακολούθως ο Αντόνιο Γκουτέρες θα παρακαθήσει σε γεύμα με Αναστασιάδη και Ακιντζί ενώ στις 16:00 ο κ.Γκουτέρες θα προβεί σε επίσημη δήλωση.

Στις 19:00-19:30 θα γίνει εκτός απροόπτου συνάντηση με Γκουτέρες-Αναστασιάδη-Ακιντζί για δικοινοτικά ζητήματα (Εδαφικό-Περιουσιακό-Διακυβέρνηση), έτσι ώστε να διαφανεί πως συνεχίζει η διαδικασία.

Στο μεσοδιάστημα ο Γκουτέρες θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των υπολοίπων αντιπροσωπειών που βρίσκονται στο Κρανς Μοντάνα και το βράδυ θα παραθέσει δείπνο...


sigmalive.com, newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: