26.6.17

Υγειονομική «βόμβα» σκουπίδια και ζέστη...

Στα άκρα ο «πόλεμος» για τους συμβασιούχους...

Για όγδοη μέρα συνεχίζεται το εφιαλτικό σκηνικό, με βουνά απορριμμάτων να «πνίγουν» πεζοδρόμια και πλατείες της χώρας και σε...
συνδυασμό με τη ζέστη, αυξάνουν τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. 

«Είναι απίστευτη η δυσοσμία. Παράλληλα με τις θερμοκρασίες που υπάρχουν, η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο», δηλώνουν κάτοικοι της Αθήνας.



Όπως λένε, «παντού, σε κάθε γωνία στους δρόμους, βλέπουμε σκουπίδια, είναι εστία μόλυνσης» και προειδοποιούν ότι «σε λίγο θα βγουν τα ποντίκια και θα δημιουργήσουν πολύ σοβαρό πρόβλημα».



«Είναι μία υγειονομική “βόμβα”, Κρατάμε τα παιδιά μακριά από τα σκουπίδια, από τον φόβο μήπως πάθουν κάτι», επισημαίνουν οι ίδιοι.



Πάντως, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα σημείωσαν ότι θα αυξηθεί το προσωπικό ασφαλείας και θα βγουν περισσότερα απορριμματοφόρα, για να συγκεντρώσουν τα σκουπίδια από ευαίσθητα σημεία, όπως νοσοκομεία και λαϊκές αγορές.



Τι λένε οι πρόεδροι της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΚΕΔΕ

Μετά το «ναυάγιο» στις συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και ΠΟΕ-ΟΤΑ για λύση στο «καυτό» ζήτημα των συμβασιούχων, που έχει οδηγήσει σε συνέχιση της αποχής από την αποκομιδή των απορριμμάτων, οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Για σήμερα έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου της πρωινής βάρδιας, ενώ έχουν προγραμματιστεί συλλαλητήρια στις πρωτεύουσες των νομών της χώρας.

Στην Αθήνα υπάρχει κάλεσμα για συγκέντρωση στις 11:30 έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Την ίδια ώρα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών και όπως δηλώνει στο Real.gr ο πρόεδρος, Νίκος Τράκας, «θα προτείνουμε αορίστου χρόνου συμβάσεις για 10.000 εργαζόμενους, γιατί αν δεχθούμε την πρόταση Σκουρλέτη, είναι σαν να δεχόμαστε την απόλυσή τους».

Το θέμα θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, στις 11.30 το πρωί. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στο Real.gr, ξεκαθαρίζει ότι «έχουμε ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους, αλλά, ταυτόχρονα, έχουμε ευθύνη και απέναντι στους πολίτες των δήμων μας». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΚΕΔΕ αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο που επιτελούν οι εργαζόμενοι και θεωρεί ιδανική λύση τη μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου.

Η Κεντρική Ένωση θα εξετάσει την πρόταση της κυβέρνησης και εφόσον την κρίνει ικανοποιητική, με δεδομένη την ασφυκτική κατάσταση, η οποία έχει διαμορφωθεί από τους συσσωρευμένους τόνους σκουπιδιών και τον καύσωνα που βρίσκεται προ των πυλών, θα συζητούσε το ενδεχόμενο «ανακωχής» για ένα χρονικό διάστημα έως ότου βρεθεί οριστική λύση.

Χθες, η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΠ-ΟΤΑ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης), προχώρησε στην αναστολή των κινητοποιήσεών της, σημειώνοντας ότι διασφαλίστηκε από τις δεσμεύσεις του ΥΠΕΣ για την προκήρυξη διαγωνισμού για μόνιμες θέσεις εργασίας, αλλά και για την κατάθεση ρύθμισης, η οποία θα αφορά τη συνέχιση της εργασίας των συμβασιούχων έως την έκδοση των προσωρινών πινάκων του ΑΣΕΠ.

Στο μεταξύ, η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να προχωρήσει στην απ’ ευθείας ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη, για τρεις ημέρες, προκαλώντας την αντίδραση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων...

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: