30.6.17

Πανευρωπαϊκή ιδιωτική σύνταξη κατ’ απαίτηση των λόμπι...


Σιγά σιγά το νερό της ιδιωτικής συνταξιοδότησης μπαίνει στο αυλάκι των Βρυξελλών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες στα...
κράτη-μέλη «τη δημιουργία μίας νέας κατηγορίας συνταξιοδοτικών προϊόντων», ώστε οι Ευρωπαίοι καταναλωτές να έχουν σύντομα στη διάθεσή τους «περισσότερες επιλογές όσον αφορά την αποταμίευσή τους με σκοπό τον σχηματισμό ενός κεφαλαίου κατά τη συνταξιοδότησή τους»...

Προσεκτικά διατυπωμένη, η πρόταση της Κομισιόν φιλοδοξεί να «προσφέρει» στους παρόχους συνταξιοδοτικών υπηρεσιών τα μέσα για την προσφορά ενός «απλού και καινοτόμου πανευρωπαϊκού ατομικού συνταξιοδοτικού προϊόντος (PEPP)».

Οπως αναφέρει η Επιτροπή, «το νέο αυτό είδος εκούσιας ατομικής σύνταξης έχει στόχο να προσφέρει στους αποταμιευτές περισσότερες επιλογές όταν αποταμιεύουν για την εξασφάλιση των γηρατειών τους και να τους παράσχει περισσότερο ανταγωνιστικά προϊόντα».

Τα PEPP «θα έχουν τα ίδια βασικά χαρακτηριστικά οπουδήποτε πωλούνται στην Ε.Ε. και μπορούν να προσφέρονται από ευρύ φάσμα παρόχων, όπως ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες, ταμεία επαγγελματικής συνταξιοδότησης, επιχειρήσεις επενδύσεων και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων».

Βέβαια, όπως αποσαφηνίζει η Κομισιόν, «θα συμπληρώνουν τις υφιστάμενες κρατικές, επαγγελματικές και εθνικές ατομικές συντάξεις, αλλά δεν θα αντικαταστήσουν ούτε θα εναρμονίσουν τα εθνικά καθεστώτα ατομικής συνταξιοδότησης».

Τα νέα προϊόντα θα ενισχύσουν επίσης «το σχέδιο της Επιτροπής για μια Ενωση Κεφαλαιαγορών, βοηθώντας να διοχετεύονται οι αποταμιεύσεις σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην Ε.Ε.».

Το νερό, λοιπόν, μπήκε στο αυλάκι... Εδώ και χρόνια τα τραπεζιτικά και ασφαλιστικά λόμπι ζητούν επίμονα από τις Βρυξέλλες τη λήψη μέτρων για να δοθεί νέα διάσταση στην ιδιωτική ασφάλιση των πολιτών.

Το αίτημά τους, όμως, προσέκρουε στην κατηγορηματική άρνηση του Ζακ Ντελόρ, αλλά και του Ρομάνο Πρόντι. Βρήκε θετική ανταπόκριση στη συνέχεια από τον Ζοζέ Μπαρόζο και άρχισε να καλλιεργείται το έδαφος στα κράτη-μέλη, σε συνδυασμό με την ανάγκη «μεταρρυθμίσεων» στα εθνικά συνταξιοδοτικά συστήματα και την ανάγκη μείωσης των παροχών.

Είναι ενδεικτικό ότι η χθεσινή πρόταση παρουσιάστηκε από τους δύο υπερ-νεοφιλελεύθερους επιτρόπους, τον Λετονό Βάλντις Ντομπρόβσκις και τον Φινλανδό Γίρκι Κατάινεν. Κατά την Επιτροπή, η ευρωπαϊκή αγορά ατομικών συντάξεων είναι σήμερα κατακερματισμένη και άνιση. Η προσφορά είναι συγκεντρωμένη σε λίγα κράτη-μέλη, ενώ σε ορισμένα άλλα είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Αυτή η διαφοροποίηση από πλευράς προσφοράς συνδέεται με ένα μωσαϊκό κανόνων σε ενωσιακό και εθνικό επίπεδο, που εμποδίζει την ανάπτυξη μιας μεγάλης και ανταγωνιστικής αγοράς ατομικών συντάξεων σε επίπεδο ΕΕ...

Κώστας Μοσχονάς (efsyn)

Δεν υπάρχουν σχόλια: