25.6.17

Απειλή για τη δημόσια υγεία, τα βουνά σκουπιδιών...


Καμπανάκι από το ΚΕΕΛΠΝΟ.
 Σήμερα η απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ...
Ασφυκτικό «κοκτέιλ» δημιουργούν σε όλη την Ελλάδα οι τόνοι σκουπιδιών που συσσωρεύονται, καθημερινά, μετά τις...
κινητοποιήσεις των συμβασιούχων στην καθαριότητα, σε συνδυασμό με το «κύμα» καύσωνα, το οποίο πλήττει τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Τα απορρίμματα βρίσκονται εδώ και μία εβδομάδα, πλέον, σε δρόμους και πλατείες, με τους αρμόδιους να προειδοποιούν για τον κίνδυνο μολύνσεων από τα υπολείμματα των τροφών. 



«Τα οικιακά απορρίμματα είναι δυνατόν να γίνουν μολυσματικά, όταν παραμένουν αδιάθετα για μεγάλο χρονικό διάστημα και κυρίως όταν περιέχουν υπολείμματα τροφίμων ή άλλων οργανικών ουσιών, οπότε επέρχεται σήψη», επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.




«Περπατώ κάθε μέρα στους δρόμους. Σε λίγο που θα έχει μεγαλύτερη ζέστη τι θα κάνουμε;», δηλώνει κάτοικος της πρωτεύουσας.


Σύμφωνα με εργαζόμενο σε κατάστημα στην πλατεία Αβυσσηνίας, «η μυρωδιά είναι αβάσταχτη και χρειάζεται κάτι να γίνει».


«Δεν είναι ωραίο θέαμα, όταν κάνεις τη βόλτα σου στην Αθήνα, να βλέπεις αυτήν την κατάσταση», τονίζει αμερικανίδα τουρίστρια.



Όπως υποστηρίζει κάτοικος της πρωτεύουσας, «δεν είναι εικόνα αυτή, αλλά τι να κάνουν και οι εργαζόμενοι; Δεν πρέπει να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους;».



Οι καταστηματάρχες παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να δουλέψουν, ελάχιστοι θαμώνες στις καφετέριες πίνουν τον καφέ τους όχι με θέα τον Θερμαϊκό, αλλά τους κάδους που ξεχειλίζουν.

«Που να πάμε τα σκουπίδια; Αναγκαστικά τα βγάζουμε στους δρόμους. Καλοκαίρι είναι, κάνει ζέστη, δεν μπορούμε να κρατήσουμε τα απορρίμματα σπίτι», αναφέρει κάτοικος της πόλης.

Νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τους συμβασιούχους – Συνεδριάζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ 

Στη σημερινή της συνεδρίαση θα καθορίσει η ΠΟΕ-ΟΤΑ τη στάση της, σε σχέση με τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων, μετά και τη χθεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας με τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος παρουσίασε τη νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή, τη Δευτέρα.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, η συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει τη σύναψη νέων συμβάσεων για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα μέχρι την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων του ΑΣΕΠ για 2.500 μόνιμες προσλήψεις στους δήμους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να αναπροσαρμόσουν τα οργανογράμματά τους ώστε με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους, να προκύψουν πρόσθετες οργανικές θέσεις, οι οποίες θα καλυφθούν και αυτές. 



«Θα εξετάσουμε την πρόταση της κυβέρνησης και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας» δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας.

«Η ρύθμιση που μας παρουσίασε η κυβέρνηση, απέχει πάρα πολύ από αυτά που λέμε εμείς, αλλά θα τη δούμε και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας», εξήγησε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στους δήμους.

Ο ίδιος είπε, επίσης, ότι η Ομοσπονδία θα πρέπει να εξετάσει τη διάταξη με τη βοήθεια των νομικών ώστε «να εξειδικεύσουμε τι ακριβώς λέει». 

Μέχρι να ληφθεί η σχετική απόφαση από το εκτελεστικό συμβούλιο, κανένα απορριμματοφόρο δεν θα βγει στους δρόμους, έσπευσε να διευκρινίσει.



Από τη δική του μεριά, οπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργος Πατούλης επανέλαβε την ανάγκη διασφάλισης των θέσεων εργασίας των συμβασιούχων και απαλλαγής των πόλεων από τους τόνους σκουπιδιών.

Ο ίδιος τόνισε, με αφορμή τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, που συγκαλείται την προσεχή Δευτέρα.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: