25.6.17

Επανεκκίνηση ψάχνει ο Μάρτιν Σουλτς...


Νέα ώθηση στην προεκλογική του καμπάνια θα προσπαθήσει να δώσει ο Μάρτιν Σουλτς στο συνέδριο του SPD. Τρεις μήνες πριν από τις γερμανικές εκλογές η...
αρχική δυναμική που είχε ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία φαίνεται πως έχει χαθεί και η Άνγκελα Μέρκελ προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις.

Το συνέδριο πραγματοποιείται στο Ντόρτμουν με το SPD να επικυρώνει το  προεκλογικό πρόγραμμά του για τις εκλογές της 24ης Σεπεμβρίου, άξονας του οποίου θα είναι το ζήτημα της «κοινωνικής δικαιοσύνης».

Κατά την κεντρική του ομιλία ο Μάρτιν Σουλτς αναμένεται να επικεντρωθεί σε υποσχέσεις για μείωση φόρων στα λαϊκά στρώματα και αύξηση της φορολογικής πίεσης στους πλουσιότερους.

Ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ πρόκειται να εκφωνήσει κι αυτός ομιλία στους συνέδρους σε μια προσπάθεια να τους ανεβάσει το ηθικό.

Ο στόχος του Μάρτιν Σουλτς να κερδίσει και πάλι την κοινή γνώμη προαναγγέλλεται πάντως δύσκολος.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πάντως, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δυσκολεύεται να παραμερίσει μια καγκελάριο η οποία έχει την πρωτιά στην πρόθεση ψήφου και οδεύει σταθερά για μια τέταρτη θητεία.

Πριν από τρεις μήνες οι δείκτες ήταν στο πράσινο: στα τέλη Ιανουαρίου που ορίσθηκε υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία, ήταν στις δημοσκοπήσεις στήθος με στήθος με μια Άγγελα Μέρκελ που «πλήρωνε» ακόμη την απόφασή της να υποδεχθεί από το 2015 περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες.

Όμως την άνοιξη τρεις περιφερειακές εκλογικές αναμετρήσεις εξελίχθηκαν άπασες υπέρ της συντηρητικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, του κόμματος της καγκελαρίου.

Έκτοτε η Μέρκελ δεν έχει σταματήσει να ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις. Η πιο πρόσφατη που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα πιστώνει το CDU με προβάδισμα 16 μονάδων επί του SPD (39% έναντι 23%).

Για να καλύψει τη διαφορά, το SPD επιχειρεί να κάνει πιο αριστερό τον λόγο του. Το πρόγραμμα που θα υιοθετήσει σήμερα φέρει αυτό το χαρακτηριστικό.

«Η κυρία Μέρκελ φέρεται σαν η Γερμανία να μην πρέπει να αλλάξει, αυτό είναι ένα επικίνδυνο μήνυμα», δήλωσε ο Σουλτς χθες Σάββατο, κατηγορώντας την αντίπαλό του ότι επιδεικνύει «αλαζονεία της εξουσίας».

Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών απευθύνεται κυρίως στους φτωχούς εγαζόμενους, οι οποίοι είναι πολλοί στη Γερμανία παρά το ιστορικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας (5,7% στον Απρίλιο), και φαίνεται πως αρχίζει να βρίσκει απήχηση στους Γερμανούς: σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, 59% εγκρίνουν τις φορολογικές ελαφρύνσεις που προτείνει το SPD.

Αντίθετα ο Μάρτιν Σουλτς αρνείται να αρχίσει άμεσα εκστρατεία για την εισαγωγή ενός φόρου επί της περιουσίας, τον οποίο ζητάει η αριστερή πτέρυγά του.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: