26.6.17

«Ανομοιογενή» αποτελέσματα και ενίσχυση Κεντροδεξιάς...

Ματέο ΡέντσιΜε την καταμέτρηση των ψήφων για τον β' γύρο των δημοτικών εκλογών στην Ιταλία να συνεχίζεται, δύο είναι τα συμπεράσματα των...
πρώτων αποτελεσμάτων στην Ιταλία. Η κεντροδεξιά, υπό την Φόρτσα Ιτάλι του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατακτά σημαντικές πόλεις, ενώ τα αποτελέσματα δεν ό,τι ακριβώς περίμενε η κεντροαριστερά του Ματέο Ρέντσι.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα και τις προβολές των δημοσκοπικών εταιρειών, η κεντροδεξιά συμμαχία του Φόρτσα Ιτάλια με τη Λέγκα του Βορρά φαίνεται να κατακτά τη Γένοβα, άλλοτε προπύργιο της Αριστεράς ως εργατική πόλη-λιμάνι, τη Βερόνα, το Καταντζάρο της Καλαβρίας, το Κόμο και το 'Αστι.

Στην Λ'Άκουιλα, η καταμέτρηση δείχνει ότι υπάρχει ντέρμπι ανάμεσα στον υποψήφιο της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς, με τον συντηρητικό Πιερλουίτζι Μπιόντι να έχει μικρό προβάδισμα.

Οι προοδευτικές δυνάμεις υπερισχύουν στο Λέτσε την Κάτω Ιταλία και πιθανώς στην Πάδοβα της περιφέρειας Βένετο, ωστόσο χάνουν σειρά σημαντικών αστικών κέντρων.

Επίσης, το κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο κερδίζει τον δήμο της πόλης Καράρα, αλλά χάνει στο 'Αστι που φαίνεται ότι πηγαίνει στους κεντροδεξιούς, στον ιταλικό βορρά.

Μπέπε ΓκρίλοΜπέπε Γκρίλο Luca Zennaro/ANSA via AP

Αυτές ήταν οι δύο πόλεις στις οποίες τα Πέντε Αστέρια είχαν υποψηφίους που προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο. Στην Πάρμα, φαίνεται να επανεκλέγεται ο απερχόμενος δήμαρχος Φεντερίκο Πιτσαρότι, ο οποίος όμως έχει διαγραφεί από τα Πέντε Αστέρια.

Πικρό ποτήρι

Τα μέχρι τώρα στοιχεία για τα εκλογικά αποτελέσματα, εκτός του ότι δείχνουν την ασάφεια που επικρατεί στην ιταλική πολιτική σκηνή, ταυτόχρονα ενοχλούν την Κεντροαριστερά του Ματέο Ρέντσι.

Πράγμα που παραδέχθηκε με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο Ματέο Ρέντσι, ο οποίος έγραψε ότι «τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών είναι ανομοιογενή, αλλά υπάρχουν κάποιες ήττες που μας πονάνε».

Όπως σημειώνει, «συνολικά, το Δημοκρατικό Κόμμα εξέλεξε περισσότερους δημάρχους από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις», αλλά αναγνωρίζει ότι στις ευρύτερες περιοχές της Μπολόνια και της Γένοβας τα αποτελέσματα, για την κεντροαριστερά ήταν χειρότερα από τις παραδοσιακές επιδόσεις της.

Ο Ματέο Ρέντσι, πάντως, εκτιμά ότι «οι υποψήφιοι μετρούν περισσότερο από την ευρύτερη πολιτική αντιπαράθεση, στην επιλογή του δημάρχου» και επιμένει ότι «οι δημοτικές εκλογές είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό από τις βουλευτικές».

Άλλωστε, πολλά θα εξαρτηθούν και από την Κεντροδεξιά.

Φόρτσα Ιτάλια και Λέγκα του Βορρά έχουν καταφέρει σημαντική νίκη σε αυτές τις εκλογές, ωστόσο μένει να φανεί αν θα κατορθώσουν να δημιουργήσουν μια ισχυρή και σταθερή στρατηγική συμμαχία εν όψει των βουλευτικών εκλογών, δεδομένων των μεγάλων διαφορών τους...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: