30.6.17

Την προηγούμενη φορά που το ΠΑΣΟΚ πήγε με τη ΝΔ...


...έχασε τα 2/3 της εκλογικής βάσης του

Δημοκρατικής Συμπαράταξης… ώρα, με το Συνέδριο που φιλοδοξεί να επιτρέψει στο ΠΑΣΟΚ και τις άλλες δυνάμεις του χώρου του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, να...
διαμορφώσουν ένα περισσότερο αξιοπρεπές και ασφαλές πολιτικό μέλλον.

Το… με ποιούς θα πάμε και ποιούς θα αφήσουμε, είναι το προφανές, κεντρικό πολιτικό ερώτημα. Η Φώφη Γεννηματά κατάφερε να μαζέψει τα συντρίμμια που κληρονόμησε από τους προκατόχους της, και να ξανακάνει το ΠΑΣΟΚ σοβαρή εναλλακτική πρόταση. Εσχάτως, χάραξε διαχωριστική γραμμή με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, απορρίπτοντας την πρόταση περί μελλοντικής προοδευτικής διακυβέρνησης, και σήμερα στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι παρών και μιλάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θα πάει λοιπόν με τη Νέα Δημοκρατία το ΠΑΣΟΚ; Προφανώς όχι. Η σημερινή ηγεσία του ιστορικού Κινήματος ωστόσο βρίσκεται στην άβολη θέση να αναγκάζεται διαρκώς να φωνάζει… ούτε με τον έναν, ούτε με τον άλλον.

Στην πραγματικότητα ωστόσο, και με φόντο τον εκλογικό νόμο της απλή αναλογικής που θα ισχύσει στις μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές, είναι εξαιρετικά δύσκολο για το ΠΑΣΟΚ να μην αναζητήσει κοινό βηματισμό με τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Με τον “ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ”, που θα έλεγε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Οι λόγοι, προφανείς. Η κοινωνική και εκλογική βάση του Κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, βρίσκεται στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Βιώνει φυσική αποστροφή για την Κεντροδεξιά και τη Νέα Δημοκρατία, πολύ περισσότερο με την ηχώ του επωνύμου “Μητσοτάκης”, που βαραίνει την ιστορική μνήμη του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, και φέρνει στην επιφάνεια… μύθους με τους οποίους μεγάλωσαν ολόκληρες γενιές.

Επιπροσθέτως, στην κατεύθυνση της “εγκάρδιας συνεννόησης” ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν επίμονα οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, που καλούν στις Συνόδους τους τον Αλέξη Τσίπρα ως παρατηρητή. Και το… φωνάζουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους στις Βρυξέλλες με στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχει ωστόσο και ένας ακόμη λόγος, πολιτικής επιβίωσης. Την προηγούμενη φορά που το ΠΑΣΟΚ πήγε με τη Νέα Δημοκρατία, πλήρωσε ιστορικά εκκωφαντικό εκλογικό τίμημα. Από το 2012 μέχρι το 2015, έχασε τη μισή κοινωνική και εκλογική βάση του. Από το 12,28% και τις 755.868 ψήφους του Ιουνίου του 2012, συρρικνώθηκε σε… κόμμα τσέπης τον Ιανουάριο του 2015, με ποσοστό 4,68% και 289.482 ψήφους.

Είναι από τις φορές που οι αριθμοί λένε την αλήθεια. Και λειτουργούν ως… εφιάλτης που κανείς στο ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να ξαναζήσει...

ysterografa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: