30.6.17

Αριστερή διακυβέρνηση, ισχυρό αριστερό, μαζικό κόμμα...


Η δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε. Η συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, παρά τα σκληρά για τον λαό μέτρα που...
εμπεριέχει, παρέχει στη χώρα την δυνατότητα να κερδίσει χρόνο και να μείνει όρθια στο παιχνίδι. Κάποιοι μίλησαν ήδη για δεξιά πολιτική, τέταρτο Μνημόνιο κ.λπ. Αλλά δεν μπορούν να εξηγήσουν τη λυσσώδη αντίδραση του ντόπιου και ξένου κατεστημένου στο ενδεχόμενο να υπάρξει μια Ελλάδα χωρίς επιτροπεία.

Με την κατάληξη μιας σκληρής και μακρόχρονης διαπραγμάτευσης, με ιδιαίτερες δυσκολίες για την Ελλάδα που προέρχονταν από τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις των δανειστών, αρχίζει μια νέα περίοδος για τη χώρα και την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Η αριστερή διακυβέρνηση αποδείχτηκε πολύ πιο ανθεκτική από όσο φαντάζονταν οι αντίπαλοί της. Η σύντομη παρένθεση που ήλπιζαν πως θα ακολουθήσει την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε μακράς διαρκείας, παρά τις επιθέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από όλες τις κατευθύνσεις.

Αν υπολογίσουμε τη σχεδόν υπονομευτική στάση της αντιπολίτευσης, κυρίως της Ν.Δ., στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, μπορούμε να σχηματίσουμε την εικόνα της επόμενης περιόδου: Μια κυβέρνηση που θέλει και επιβάλλεται να κυβερνήσει ακριβώς γιατί σε αυτή έδωσε ο λαός την εντολή και την ανανέωσε τρεις φορές...

Κυβέρνηση με ανανεωμένη την εντολή να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματός της. Κυβέρνηση που εκφράζει τη φωνή της κοινωνίας, που μπορεί να διαμορφώσει με πολλούς και πολλές κινήματα αλληλεγγύης και δημοκρατίας. Μια τέτοια κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας. Να τη μετατρέψει σε μια σύγχρονη κοινωνία με πρωταρχικές αξίες, όπως αυτές της δικαιοσύνης, της ισότητας, της οικολογικής εγρήγορσης και του σεβασμού όλων των δικαιωμάτων.

Ήρθε λοιπόν η ώρα για τον ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει αριστερή διακυβέρνηση. Δεν θα υπάρχουν πολλές δικαιολογίες και περιθώρια παλινδρομήσεων. Το έργο που παρήγαγε αυτή η κυβέρνηση μέχρι τώρα είναι σημαντικό, παρ’ ότι δεν έχει τύχει της ανάλογης προβολής, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν για να νιώσει ο απλός πολίτης στην καθημερινότητά του ότι αλλάζουν οι συνθήκες ζωής του. Για παράδειγμα, οι υποψήφιοι συνταξιούχοι να μην υποχρεώνονται σε μεγάλης διάρκειας αναμονή για την έκδοση της σύνταξής τους. Επίσης, να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος στην αγορά των βασικών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης ώστε να σταματήσει το πάρτι των καρτέλ.

Αριστερή διακυβέρνηση σημαίνει επίσης υπεράσπιση των δικαιωμάτων των φτωχότερων, εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης ώστε να μη βασανίζεται ο πολίτης κατά τις συναλλαγές του με το Δημόσιο. Για να φύγει όλο αυτό το πέπλο που σκοτεινιάζει τη ζωή μας, χρειάζεται ένα ισχυρό αριστερό μαζικό κόμμα, δηλαδή ένας ΣΥΡΙΖΑ ανοιχτός στην κοινωνία, ανοιχτός στον απλό πολίτη και στις δυνάμεις που επιθυμούν μια τέτοια πορεία. Αυτό το κόμμα δεν μπορεί να φέρει τις παθογένειες και τα προβλήματα λειτουργίας και δράσης του ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζεται, αντιθέτως, να απαλλαγεί από αυτά με τη μαζική συμμετοχή των πολιτών και της νεολαίας, δηλαδή να γίνει ένα πραγματικά μαζικό κόμμα, όπως ήταν η ΕΔΑ στην προδικτατορική περίοδο ή το PCI στη γειτονική μας Ιταλία...


Άγγελος Μανταδάκης , avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: