30.6.17

Εμείς οι αστοιχείωτοι ξεπερνάμε τα εμπόδια...

Στήριξη Τσίπρα στον Πολάκη: Εμείς οι αστοιχείωτοι ξεπερνάμε τα εμπόδιαΣτήριξη Τσίπρα στον Πολάκη για τη διαμάχη με τους δικαστές...

Στήριξη στον Παύλο Πολάκη, στη σύγκρουσή του με τους ανώτατους δικαστές, παρείχε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, κατά...
τις δηλώσεις του στο υπουργείο Υγείας.

«Εμείς οι αστοιχείωτοι καταφέρνουμε και ξεπερνάμε πολλές φορές ακόμα και θεσμικά εμπόδια από αυτούς που έχουν ιδιαίτερη στοιχείωση», είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός. Πρόκειται για μία αναφορά στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την κριτική που άσκησε ο αναπληρωτής υπουργός. Οι δικαστές έκαναν λόγο για «αστοιχείωτη κριτική».


Είχε προηγηθεί ποίημα του Παύλου Πολάκη, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις συνεχείς παρατάσεις παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων. Σε αυτό, είχε χαρακτηρίσει τη Δικαιοσύνη «προστασία του κάθε "νταβατζή"». 

Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο υπουργείο Υγείας, είπε συγκεκριμένα ότι «προωθήθηκαν αλλαγές στο ζήτημα των ιδιωτικών εργολαβιών στη φύλαξη, στην καθαριότητα και στην σίτιση, με σημαντικά οικονομικά οφέλη για τη λειτουργία των νοσοκομείων και σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων για το δημόσιο ταμείο». Και αυτό, όπως σχολίασε, «παρά τις δυσκολίες που διαρκώς αντιμετωπίζουμε σε κάθε τέτοια πρωτοβουλία. Αλλά εμείς οι αστοιχείωτοι καταφέρνουμε και ξεπερνάμε πολλές φορές ακόμα και θεσμικά εμπόδια αυτών που έχουν ιδιαίτερη στοιχείωση για να μας θέτουν τέτοια εμπόδια. Και, ναι, θα τα καταφέρουμε να στηρίξουμε τις δημόσιες υπηρεσίες με ίδια μέσα».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι έχει ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη μια συστηματική προσπάθεια για ενίσχυση του ΕΣΥ με το αναγκαίο προσωπικό. Επίσης τόνισε ότι στο πλαίσιο του νέου Μεσοπρόθεσμου 2015-2018, έχουν στηριχτεί αθροιστικά, με πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 


Σε λειτουργία 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε 80 περιοχές της χώρας έως το τέλος του έτους 

«Άμεσος στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2017, να έχουν τεθούν σε λειτουργία 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε 80 διαφορετικές αστικές περιοχές της χώρας» ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, διευκρινίζοντας ότι οι περιοχές αυτές έχουν επιλεγεί με κριτήριο τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού, την προσβασιμότητα σε υπηρεσίες Υγείας και με βασικό κριτήριο την οικονομική και κοινωνική κατάσταση του τοπικού πληθυσμού.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι για τη στελέχωση των δομών αυτών προκηρύσσονται άμεσα περισσότερες από 3.000 θέσεις γιατρών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, που είναι αναγκαίες σύμφωνα με τον σχεδιασμό. 

Είπε πως η συνολική εικόνα αυτή την ώρα είναι ότι από τον Οκτώβριο του 2015 έως σήμερα έχει ενισχυθεί το ΕΣΥ με περίπου 9.000 άτομα που έχουν αναλάβει υπηρεσία τα τελευταία δύο χρόνια. «Από αυτούς οι 3.000 είναι μόνιμο προσωπικό και έχουν προκηρυχθεί είτε αναμένονται να προκηρυχθούν θέσεις γι άλλα περίπου 9.500 άτομα, εκ των οποίων οι περίπου 5.000 θα είναι μόνιμο προσωπικό (εκ των οποίων, οι 2.000 αναμένεται να είναι γιατροί). Το νούμερο των 9.000 δεν σημαίνει ότι αυξήθηκαν 9.000 όσοι υπηρετούν το δημόσιο σύστημα υγείας, γιατί είχαμε και κάποιες αποχωρήσεις, αλλά αντιστρέψαμε πλήρως τη ροπή που ήταν για τέσσερα χρόνια δραματική μείωση προσωπικού και για πρώτη φορά από το 2015 και μετά έχουμε αύξηση του προσωπικού», ανέφερε. 

Ανακοίνωσε ότι το επόμενο βήμα είναι η προκήρυξη 790 θέσεων μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα, με προτεραιότητα στη στελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Επισήμανε ότι την περασμένη Τετάρτη υπογράφηκε, από τον υπουργό, η έγκριση για την προκήρυξη των θέσεων αυτών από τα νοσοκομεία και πως μέχρι το τέλος του Αυγούστου θα έχουν προκηρυχθεί όλες οι θέσεις.

Σημείωσε, ότι δρομολογείται η παράταση της θητείας περίπου 1.500 επικουρικών γιατρών και λοιπού επικουρικού προσωπικού για τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο. Πρόκειται, είπε, για προσωπικό που καλύπτει ζωτικές ανάγκες στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας και ότι ήδη προετοιμάζεται η σχετική νομοθετική ρύθμιση...


πηγή lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: