30.6.17

Τζανακόπουλος: Στα όρια της προβοκάτσιας...

Τζανακόπουλος: Στα όρια της προβοκάτσιας η αντιπολιτευτική γραμμή της ΝΔ - Mediaη αντιπολιτευτική γραμμή της ΝΔ...

Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος σε...
συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό kontra, σημειώνοντας ότι υιοθετεί αντιπολιτευτική γραμμή στα όρια της προβοκάτσιας.

Ο υπουργός Επικράτειας τόνισε επίσης πως μετά από 8 μήνες καταστροφολογίας για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση που τελικά δεν της βγήκαν, επέλεξε την πολεμική αντιπολίτευση σε θέματα όπως το «Noor 1» αλλά και τις κινητοποιήσεις της ΠΟΕ ΟΤΑ. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις, όπως είπε, στο κομμάτι της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας αλλά και της αντιστροφής της σχέσης πλήρους- μερικής απασχόλησης.

Για τα «κόκκινα» δάνεια και τις τράπεζες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το 75% των δανειοληπτών προστατεύεται και δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο και πρόσθεσε πως πλέον οι ελληνικές τράπεζες λειτουργούν σε ένα σταθερό πλαίσιο και καταγράφουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια. Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό εκτίμησε ότι θα μπορέσει να τεθεί σε ισχύ τον Σεπτέμβριο.

Για την απόφαση του Eurogroup είπε ότι έδωσε μια λύση και ολοκλήρωσε ένα δύσκολο κύκλο διαπραγματεύσεων υπογραμμίζοντας πως έχουν αλλάξει πολλά σε σχέση με την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, καθώς αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία της Ελλάδας. Ωστόσο τόνισε ότι θα καθυστερήσει η αποτύπωση των θετικών αποτελεσμάτων στην καθημερινότητα των πολιτών που έχουν πληγεί από την κρίση .

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα των πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση πέρα από το κομμάτι της διαπραγμάτευσης όπως στα εργασιακά, όπου ενώ κατά τη διακυβέρνηση των Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμάρα, όπως είπε, χάθηκαν χιλιάδες θέσεις, στα δυο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ χωρίς να έχει καταγράφει υψηλή ανάπτυξη, καταγράφεται μια σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί αλλά έχει αντιστραφεί η σχέση μερικής και πλήρους απασχόλησης με τη δεύτερη να κρατά τη μερίδα του λέοντος. Επίσης σημείωσε πως πλέον οι αρχές λειτουργούν και αναφερθείς στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας είπε ότι προχωρά σε οριζόντιους ελέγχους.

«Η εσωτερική διαφθορά έχει τελειώσει, δεν υπάρχει συναλλαγή για να σβηστούν πρόστιμα», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε πως «για τις συναλλαγές των μεγάλων επιχειρήσεων πάντα υπήρχαν λεφτά».

Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας λέγοντας «στήνουμε το σύστημα υγείας, η κατάσταση σήμερα είναι πολύ καλύτερη, από ό,τι ήταν πριν από δυο χρόνια. Βεβαίως υπάρχουν κενά και πράγματα να γίνουν αλλά έχουμε ανοίξει εκατοντάδες κλίνες σε δημόσια νοσοκομεία, οι άνεργοι δεν φοβούνται ότι θα πάνε για εξέταση και θα τους κυνηγά η εφορία, γίνεται μεγάλη προσπάθεια μέσα σε ένα στενό πλαίσιο δημοσιονομικών περιορισμών» τόνισε.

Ερωτηθείς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και την αδυναμία πολλών πολιτών να ανταπεξέλθουν είπε πως «οι περιορισμοί που υπάρχουν από την επιτήρηση είναι εξαιρετικά έντονοι, ωστόσο σιγά σιγά, θα παίρνουμε πρωτοβουλίες ώστε να μεριμνήσουμε για εκείνους που έχουν πραγματικά αδυναμία να πληρώσουν, ωστόσο η λογική της γενικευμένης ανοχής απέναντι σε μεγαλοοφειλέτες δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».

«Η διαδικασία για την πώληση δανείων είναι πολύ συγκεκριμένη και επιβάλλει η τράπεζα κάνει πρόταση στον δανειολήπτη πριν προχωρήσει σε πώληση του δανείου», ξεκαθάρισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Έχει γίνει το καλύτερο δυνατό να μην υπάρξουν επιθετικά funds, δεν αμφισβητεί κανείς ότι υπάρχει υψηλό ποσοστό “κόκκινων” δανείων στις ελληνικές τράπεζες και πρέπει να αντιμετωπιστεί» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ενώ ερωτηθείς για το εάν χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απάντησε: «Δεν υπάρχει καμία σκέψη και ανάγκη για νέα ανακεφαλαιοποίηση, έχουμε το υψηλότερο ποσοστό κεφαλαιακής επάρκειας στην Ευρώπη. Αυτό που πρέπει είναι να βρούμε μια ισορροπία για την προστασία πολιτών που έχουν πραγματική αδυναμία να αποπληρώσουν ώστε να τους εξασφαλίσουμε μια αξιοπρεπή ζωή αλλά παράλληλα και να εξασφαλίσουμε τη λειτουργία ενός σταθερού πλαισίου για τις τράπεζες».

Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό εκτίμησε ότι θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές Σεπτέμβρη όποτε θα έχει ετοιμαστεί μια μόνιμη πλατφόρμα.

Για τη στάση της ΝΔ είπε ότι επί 8 μήνες καταστροφολογούσε σε σχέση με την οικονομία. Mετά το Eurogroup προσπάθησε να συντηρήσει αυτό το αφήγημα αλλά δεν μπορούσε λόγω των γεγονότων -καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις δανείζονται με χαμηλά επιτόκια και είναι ευθέως ανταγωνιστικές, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και σειρά άλλοι δείκτες κατέγραφαν θετικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία- και έτσι αποφάσισε να αλλάξει τακτική σε κάτι πιο επικίνδυνο, υπογράμμισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Πρόσθεσε δε, «έπαιξε με το ζήτημα των σκουπιδιών, αυτό που έκαναν οι συνδικαλιστές της ΝΔ ήταν να αλλάξουν την ψήφο τους τελευταία στιγμή για να φανεί ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να βρει λύση, όμως το φιάσκο τελείωσε σήμερα» τόνισε.

Συνεχίζοντας είπε για τη ΝΔ πως αυτή επέλεξε μια αντιπολιτευτική πολιτική που ήταν στο όριο της προβοκάτσιας, όπως και αυτό, όπως είπε, που πήγαν να κάνουν με τους αστυνομικούς στα Εξάρχεια και το ίδιο κάνει και με το “Noor 1”. Όλα της τα σενάρια κατέπεσαν και επιλέγει την πολιτική έντασης, αλλά δεν νομίζω ότι θα της βγει» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για την επικοινωνία του υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον κρατούμενο Μ. Γιαννουσάκη ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε: «Ο κ. Καμμένος επικοινώνησε με έναν κρατούμενο, μετά από αναζήτηση του ίδιου και ο υπουργός Άμυνας ενημέρωσε τον υπουργό Δικαιοσύνης κι εκείνος με τη σειρά του ενημέρωσε τον εισαγγελέα». Προσέθεσε δε πως η όλη ιστορία, όπως αναπτύχθηκε, αποτελεί γελοία κατασκευή. Ερωτηθείς εάν αυτή η υπόθεση βλάπτει την κυβέρνηση, είπε «η ζημιά γίνεται στη ΝΔ που επιλέγει να ταυτιστεί με συγκεκριμένο επιχειρηματία που εμπλέκεται με την υπόθεση. Πρόκειται για ατόπημα της ΝΔ που θα της στοιχίσει πολιτικά».

Για την ΠΟΕ ΟΤΑ και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων είπε «αυτό που κάναμε ως κυβέρνηση ήταν να συνεννοηθούμε και να βρούμε μια λύση που να την αποδέχεται και ο ΑΣΕΠ. Είναι καθ’ όλη νόμιμη και πρόκειται για λύση που ικανοποιεί και την ΠΟΕ-ΟΤΑ και είναι εντός του πλαισίου του Συντάγματος. Είπαμε νέες συμβάσεις γιατί υπάρχει ζήτημα δημόσιας υγείας και μετά να γίνει ο διαγωνισμός. Η βούλησή μας είναι να μπει τέλος σε αυτή την πανσπερμία συμβασιούχων, έχουμε μόνιμους, αορίστου χρόνου, ορισμένου χρόνου» σημείωσε και πρόσθεσε: «Από τη μια θα πρέπει το κράτος να έχει την ευελιξία να απασχολεί εργαζόμενους για ορισμένο χρόνο και έργο αλλά υπάρχουν συμβασιούχοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αυτές λοιπόν θα πρέπει να καλύπτονται από υπαλλήλους αορίστου χρόνου».

Για τις τηλεοπτικές άδειες και την καθυστέρηση του διαγωνισμού είπε ότι «είναι ζήτημα του ΕΣΡ, γιατί δεν ρωτάτε τη ΝΔ γιατί καθυστερεί το συμβούλιο με τις αδειοδοτήσεις;». Σημείωσε δε ότι για την καθυστέρηση πρέπει να απαντήσουν το ΕΣΡ και η ΝΔ. Πάντως υπογράμμισε ότι η διαδικασία πρέπει να κινηθεί τάχιστα, το τηλεοπτικό τοπίο παραμένει αρρύθμιστο εδώ και χρόνια. «Οι ανεξάρτητες αρχές πρέπει να υλοποιούν τους νόμους της κυβέρνησης, το θέμα δεν χρεώνεται πολιτικά στην κυβέρνηση, εάν κάποιος θέλει να το χρεώσει στην κυβέρνηση κάνει λάθος» τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Για το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είπε ότι στις αυριανές εργασίες του Συνεδρίου θα εκπροσωπήσει θεσμικά την κυβέρνηση και το κόμμα του. Ωστόσο είπε για τη συνέντευξη του κ. Θεοχαρόπουλου που προηγήθηκε ότι αυτό που προτείνει είναι μια εθνική συνεννόηση με επιχείρημα ότι θα βάλει φρένο στις πελατειακές σχέσεις. «Δεν νομίζω ότι αυτό που προτείνει, καταπολεμά τις πελατειακές σχέσεις», είπε και πρόσθεσε ότι η εθνική συνεννόηση είναι αναγκαία για να αντιμετωπίσουμε τις εκβιαστικές απαιτήσεις των δανειστών, μα η ΝΔ δεν έχει καμία διάθεση να προστατεύσει την κοινωνία από τους δανειστές γιατί συμφωνεί με τους δανειστές - μας λέει ότι είναι έτοιμη να απορυθμίσει τις εργασιακές σχέσεις να μειώσει κι άλλο το κοινωνικό κράτος», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Εγώ χτυπάω το επιχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον πυρήνα του. Η κεντροαριστερά στην Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πολιτικό δίλλημα: ή θα συνεχίσει να ταυτίζεται με τη ΝΔ και τις τοποθετήσεις της ή θα πρέπει να αφουγκραστεί την κοινωνία».

Για τις δημοσκοπήσεις είπε πως για πολλούς λόγους και για πολιτικούς που σχετίζονται με την εκπροσώπηση συμφερόντων δεν θα έλεγε κανείς ότι είναι αξιόπιστο εργαλείο, ωστόσο ο κ. Τζανακόπουλος είπε «δεν πετάμε στα σύννεφα, είναι λογικό ότι όταν εφαρμόζεις ένα δύσκολο πρόγραμμα, θα υπάρχουν και απογοητεύσεις - το θέμα είναι να υπηρετήσουμε ένα πολιτικό σχέδιο ώστε στα δυο χρόνια που απομένουν να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της. κοινωνίας».

Για το χρέος τόνισε πως η κυβέρνηση είχε εξηγήσει ότι η όλη συζήτηση αφορούσε τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για εφαρμογή μετά το 2018. «Το σημαντικό ζήτημα είναι να εξυπηρετούμε το χρέος μας χωρίς δανεισμό από τον επίσημο τομέα» επανέλαβε.

Τέλος για το Κυπριακό είπε ότι η ελληνική θέση είναι διακηρυγμένη: «Θέλουμε λύση αλλά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις - παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στα κριτήρια που έχουμε θέσει»...

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: