19.5.17

«Δικό μας αντίμετρο είναι ο δρόμος»...

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν και χθες το απόγευμα για δεύτερη συνεχόμενη μέρα στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στα...
νέα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας και στο πολυνομοσχέδιο που ψηφιζόταν στη Βουλή, διαχωρίζοντας εμφανώς τη θέση τους από μειοψηφικές, προβοκατόρικες ενέργειες που άνοιξαν τον δρόμο για τα επεισόδια και την άγρια επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων με την εκτεταμένη χρήση χημικών κατά των διαδηλωτών.
 
Κυρίως όμως διαδήλωσαν αντιστεκόμενοι απέναντι στην επικράτηση μιας λογικής ήττας του εργατικού κινήματος, σε μια εποχή όπου η ψήφιση και αυτού του πακέτου μέτρων παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως ο αναπόφευκτος και μοναδικός δρόμος για τη χώρα.
Το κάλεσμα Μίκη

Χωρίς να έχει τον ανάλογο παλμό της απεργιακής Τετάρτης, το συλλαλητήριο, στο οποίο έδωσαν το «παρών» φοιτητικοί σύλλογοι, οργανώσεις και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, μέλη της ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΕΕ, επιστημονικών φορέων και του ΠΑΜΕ, αποκτούσε μεγαλύτερη μαζικότητα όσο περνούσε η ώρα υπό τους ήχους της ορχήστρας του Μίκη Θεοδωράκη. Πριν από τη δύση του ήλιου η πλατεία Συντάγματος μπροστά στη Βουλή ήταν γεμάτη, αν και όχι ασφυκτικά, με το κλίμα να θυμίζει αχνά κάτι από τις ημέρες των αγανακτισμένων, με σαφώς λιγότερο κόσμο και τη διάψευση να έχει πάρει τη θέση της ελπίδας. Οι διοργανωτές διαβάζουν δυνατά το κάλεσμα του Μίκη Θεοδωράκη και «εκατοντάδων ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης να ξαναγεμίσουμε τις πλατείες, σοφότεροι και πιο ώριμοι», προσπαθώντας να εμφυσήσουν στο πλήθος διεκδικητικό παλμό.

Ακόμα, στέλνουν την αλληλεγγύη τους στους Τούρκους και Κούρδους απεργούς πείνας και καλούν στην πορεία για τους Παλαιστίνιους φυλακισμένους, το Σάββατο. Οι πρώτοι που έδωσαν συντεταγμένα το «παρών» ήταν τα μπλοκ της Αριστεράς -η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑ.Ε., το ΕΕΚ στην Αμαλίας, η Λαϊκή Αντίσταση-Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία σε διακριτή απόσταση στην Καραγεώργη Σερβίας-, στα σκαλοπάτια της πλατείας το ΕΠΑΜ, με ελληνικές σημαίες και εθνικοπατριωτικά συνθήματα.

 
«Σήμερα ψηφίζουν το μνημόνιο που έπρεπε να έχουν διαγράψει και με τα δύο χέρια. Θα έπρεπε να ντρέπονται, αλλά δεν έχουν αξιοπρέπεια. Εχουν πάρει διαζύγιο από την αλήθεια. Αφού δεν μπορούν να μην ψηφίσουν τα μέτρα, πρέπει να φύγουν. Οχι με ελικόπτερο. Να φύγουν με τα πόδια». Η ομιλία του συνδικαλιστή της ΑΔΕΔΥ ξεχειλίζει αγανάκτηση. Ο κόσμος όμως αντιδρά χλιαρά. Οι ερμηνευτές των τραγουδιών του Μίκη ζεσταίνουν πιο γρήγορα το κλίμα: «Ποιος τη ζωή μου ποιος την κυνηγά», «Η μπαλάντα του Μαουτχάουζεν», «Είμαστε δυο, είμαστε τρεις»...

Οι συγκεντρωμένοι ανταποκρίνονται σχεδόν αυθόρμητα στο άκουσμα των στίχων, ο κόσμος έχει πυκνώσει, άνθρωποι κυρίως μέσης ηλικίας σιγοτραγουδούν, η νεολαία έχει συγκροτηθεί σε περιφρουρημένες ομάδες μπροστά στη Βουλή. Η ατμόσφαιρα δεν μυρίζει μπαρούτι, αλλά έχει ξορκίσει την αίσθηση της ήττας.

«Ναι, το ξέρω ότι είναι κάπως ξεφούσκωτο σήμερα. Αλλά δεν τελείωσε ακόμα η νύχτα. Τα μέτρα θα τα ψηφίσουν, όμως σημασία έχει ο κόσμος να ξεκινήσει πάλι να διεκδικεί. Αυτά που του ανήκουν, αυτά που του στερήσανε», μας λένε η Μαρία και η Ντίνα. Στέκονται πίσω από ένα ανυπόγραφο πανό με το σύνθημα «#Kαταψηφίζουμε. Το ΟΧΙ του Λαού ακυρώνει το ΝΑΙ των προσκυνημένων». Δηλώνουν ανένταχτες, που κινούνται στον χώρο της Αριστεράς.

«Δικό μας αντίμετρο είναι ο δρόμος. Κοινωνική αντεπίθεση για μια ζωή με αξιοπρέπεια», είναι η απάντηση της νεολαίας, όπως την αποτυπώνει το πανό του αριστερού σχήματος «Ανασύνθεση» με έμβλημα το κόκκινο σφυροδρέπανο.

 
 
«Πάνω» και «κάτω» Σύνταγμα

Μαζική και νεανική η πορεία του ΠΑΜΕ και των σπουδαστών-φοιτητών του ΜΑΣ, ανεβαίνει από την Ομόνοια μαζί με τους συνταξιούχους, που επιστρέφουν ακάματοι μετά την πρωινή πορεία τους.

 
Μετά τα πρώτα επεισόδια και την εκτεταμένη χρήση χημικών, που έτρεψαν τον κόσμο σε άτακτη φυγή, το πλήθος ανασυγκροτείται. Ομως αυτή τη φορά η μουσική έχει σωπάσει και από τους διαδηλωτές έχουν μείνει οι νεότεροι και πιο αποφασισμένοι. «Δεν μας τρομοκρατούν συλλήψεις, δακρυγόνα, όλοι στους δρόμους, όλοι στον αγώνα» φωνάζουν νέοι με κόκκινες σημαίες, εφοδιασμένοι με μαλόξ και συγκροτημένοι σε αλυσίδες, από φοιτητικούς συλλόγους, αριστερά σχήματα νεολαίας, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και συνιστώσες της ΛΑ.Ε.

Αντίθετα, εθνικολαϊκιστικό περιεχόμενο έχουν τα συνθήματα όσων κρατάνε ελληνικές σημαίες: «Πουλήσατε νησιά, πουλήσατε λιμάνια, πουλήστε και τη μάνα σας και φύγετε τσογλάνια». «Με τους μετανάστες είμαστε μαζί, επαναπροώθηση σε μπάτσους και ναζί» και

«Μίσος ταξικό, ξεφτίλες πατριώτες, στην εθνική ενότητα είμαστε προδότες» είναι τα συνθήματα που φωνάζουν αριστεροί και αναρχικοί, σε αντιδιαστολή με τη γαλανόλευκη ομαδοποίηση στην πλατεία.

Μια μικρογραφία του «πάνω» και του «κάτω» Συντάγματος του 2011 επαναλαμβάνεται, με στοιχεία φάρσας. Λίγο πριν τις 10 μια προδιαγεγραμμένη επανάληψη των επεισοδίων, με μολότοφ και χημικά, οδηγεί στο κλείσιμο της συγκέντρωσης. Οι δρόμοι αδειάζουν, τα μέτρα ψηφίζονται, όμως η οργή είναι ακόμα εκεί. Ενας Μίκης δεν έφερε την άνοιξη της εξέγερσης, θύμισε όμως τη δύναμη που έχει ακόμα η φωνή του λαού, παρά τις εθνικιστικές παραφωνίες στα σκαλοπάτια του Κοινοβουλίου.
Η γνωστή Ραχήλ στον Αγνωστο

Λίγα λεπτά πριν από τις 9 το βράδυ και ενώ υπήρχε ηρεμία στο Σύνταγμα, με τον κόσμο να τραγουδά Μ. Θεοδωράκη, μια ομάδα 20-25 ατόμων, οι περισσότεροι με μαύρες μπλούζες που στο πίσω μέρος τους αναγραφόταν η φράση «Φρουρά, φρουρά, πού είναι η φρουρά;», οργανωμένα και δυναμικά, προσπερνά το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και κινείται με ορμή προς τα σκαλιά της Βουλής. Κραδαίνοντας ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας «πατριωτικά» συνθήματα για την απελευθέρωση της χώρας από τους κατακτητές και τα μνημόνια, προχωρούν προς τη Βουλή κινούμενοι προς την κατεύθυνση των ΜΑΤ, προκαλώντας την άμεση επέμβασή τους.

Ταυτόχρονα με την... ακτιβιστική τους κίνηση, καλούν με χειρονομίες και κραυγές τον κόσμο να τους ακολουθήσει στην εφόρμησή τους προς το προαύλιο, προσελκύοντας παράλληλα φωτογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία. Εκείνη την ώρα ο συνωστισμός που δημιουργήθηκε στα σκαλιά της Βουλής από θαύμα δεν προκάλεσε τραυματισμούς διαδηλωτών, δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ. Την ίδια ώρα βρήκαν την κατάλληλη ευκαιρία άτομα με κουκούλες να εκσφενδονίσουν μολότοφ, κροτίδες και κάθε λογής αντικείμενα προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι αμέσως απάντησαν με εκτεταμένη ρίψη χημικών, τα οποία «έπνιξαν» τους διαδηλωτές.

 
Από τα μεγάφωνα γίνονταν εκκλήσεις να μην υποχωρήσει ο κόσμος, κάτι που όμως δεν ήταν εφικτό. Για αρκετά λεπτά επικράτησε πανδαιμόνιο μπροστά από τη Βουλή, με τα ΜΑΤ να κυνηγούν διαδηλωτές, ρίχνοντας συνεχώς κρότου-λάμψης και χημικά. Αρκετός κόσμος τράπηκε σε φυγή κυρίως προς την πλευρά της Οθωνος και της Αμαλίας, ενώ οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ανασυγκροτήθηκαν γρήγορα στο κάτω μέρος της πλατείας χωρίς να εγκαταλείψουν τη διαδήλωση.

Για αρκετά λεπτά η συναυλία σταματά και η πλατεία Συντάγματος ερημώνει. Την ώρα των επεισοδίων πολλοί διαδηλωτές, από τον χώρο της Αριστεράς, έκαναν λόγο για προβοκάτσια και πρακτικές που παραπέμπουν σε χρυσαυγίτες. Οταν η ατμόσφαιρα προσωρινά καθάρισε, η ίδια ομάδα που είχε εφορμήσει προς τη Βουλή στήθηκε μπροστά στα φλας των φωτογράφων ο ένας δίπλα στον άλλο με τα μπλουζάκια τους να σχηματίζουν το σύνθημα «Φύγετε τώρα. Καταστρέφετε τη χώρα», ένα σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2012.

Επικεφαλής της ομάδας ήταν η Ραχήλ Μακρή, η οποία στη συνέχεια μαζί με τους ομοϊδεάτες της γονάτισε, έκανε τον σταυρό της και προσκύνησε το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Τα βίντεο από τα κινητά τηλέφωνα πήραν φωτιά και σε κλίμα που θύμιζε οπαδούς Σώρρα, η Ρ. Μακρή δίνει τον τόνο: «Τιμή και δόξα σε όσους έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερίας της πατρίδας». «Τιμή και δόξα» επαναλαμβάνουν κραυγάζοντας οι υπόλοιποι δίπλα της. «Εχουμε ιστορική ευθύνη για το αίμα που έχυσαν οι πρόγονοί μας για την ελευθερία της πατρίδας μας», λέει η Μακρή, γονατισμένη και «συγκινημένη».

Το δρώμενο τελειώνει με σταυροκοπήματα και με τους «πατριώτες» να «ενώνουν» τις φωνές τους -κρατώντας αποστάσεις- με τους αριστερούς διαδηλωτές, τραγουδώντας όλοι μαζί «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Τα σύννεφα δεν είχαν πυκνώσει στον αθηναϊκό ουρανό, όμως την επόμενη ώρα ακολούθησε νέος γύρος επεισοδίων μεταξύ των ΜΑΤ και ατόμων που φέρονταν να πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Κάποιοι απ’ αυτούς, οργισμένοι, κρατώντας ξύλινα μαδέρια, κινήθηκαν απειλητικά προς την πλευρά διαφόρων διαδηλωτών φωνάζοντας «λέγετε, ποιος εδώ μέσα είναι χρυσαυγίτης». Στη συνέχεια η ομάδα των «Φύγετε τώρα» έφυγε πρώτη από το Σύνταγμα...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: