19.5.17

Το τέλος της κρίσης ή η αρχή ενός νέου μνημονίου;...

Bloomberg για πολυνομοσχέδιο: Το τέλος της κρίσης ή η αρχή ενός νέου Μνημονίου;δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg...

Τα νέα μέτρα λιτότητας είτε θα αποτελέσουν το «κλειδί» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είτε θα συνεπάγονται την...
καταστροφή της οικονομίας και την έλευση ενός νέου προγράμματος βοήθειας, εκτιμά το πρακτορείο Bloomberg, σε δημοσίευμά του για τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων, το αμερικανικό πρακτορείο αναγράφει ότι οι Έλληνες βουλευτές ενέκριναν τα οικονομικά μέτρα, τα οποία ζητούσαν οι δανειστές, προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, προειδοποιεί ότι «ο κίνδυνος συνίσταται στο ενδεχόμενο η προσπάθεια επίτευξης των φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων να πλήξει την οικονομία».

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις του Νίκου Βέττα, επικεφαλής του ΙΟΒΕ. «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι» αναφέρει, εκτιμώντας ότι «δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την είσοδο της χώρας σε μία περίοδο βιώσιμης ανάπτυξης».

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Πειραιώς, ΠΕΙΡ Ηλίας Λέκκος, ο οποίος θέτει εν αμφιβόλω την επίτευξη των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. «Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει καμία μη πετρελαιο-παραγωγική χώρα, η οποία να έχει καταφέρει να παράξει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για μια περίοδο αρκετών ετών» επισημαίνει. «Είτε δεν θα το επιτύχουμε, είτε θα το επιτύχουμε, έχοντας ως τίμημα μία μεγάλη ύφεση» σπεύδει να προειδοποιήσει.

Από την άλλη πλευρά, το πρακτορείο Bloomberg παραθέτει και το αισιόδοξο σενάριο, υποστηρίζοντας ότι «αν η Ελλάδα λάβει την ελάφρυνση του χρέους, τότε δύναται να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να έρθουν νέες επενδύσεις».

«Η συμφωνία περιλαμβάνει ορισμένα υφεσιακά μέτρα και ο αντίκτυπος αυτών μπορεί να αντισταθμιστεί από τη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά, την ενίσχυση του οικονομικού κλίματος, τη συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση και τη βιώσιμη αναδιάρθρωση του χρέους» υποστηρίζει χαρακτηριστικά, ο Νίκος Καραμούζης, επικεφαλής της Eurobank...

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: