19.5.17

Παιχνίδι ισχύος Κίνας και Δύσης στην Ελλάδα...


Ολο και πιο δύσκολο γίνεται το παιχνίδι ισχύος μεταξύ Κίνας και Δύσης στο γήπεδο της Ελλάδας.

Η φιλοδοξία της...
ελληνικής κυβέρνησης να επιδιώξει στρατηγικές συμμαχίες με την Κίνα σε μια περίοδο που ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση ανησυχούν για τον επιθετικό οικονομικό επεκτατισμό του Πεκίνου προκαλεί αλλεπάλληλες δονήσεις που αποτυπώνονται τόσο στις αντιδράσεις των Βρυξελλών όσο και στις παρεμβάσεις των Αμερικανών απέναντι σε μεγάλες «δουλειές» που επιχειρείται να κλείσουν στο οικονομικό και επιχειρηματικό πεδίο.

Η περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής που τελεί υπό τη διεκδίκηση αμερικανικών και κινεζικών funds είναι η πιο χαρακτηριστική των ημερών.

Μετά την επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Wilbur Ross με την οποία ζήτησε να τηρηθούν «ίσες αποστάσεις» στον διαγωνισμό, χθες στο θέμα παρενέβη και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος υποσχέθηκε αμερικανικές επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα αν από την Εθνική Τράπεζα επιλεγεί ως επενδυτής ο Ελληνοαμερικανός Τζον Κάλαμος για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.

«Αν επιλεγεί ο Κάλαμος, θα προσφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην ελληνική οικονομία και θα προσελκύσει πρόσθετες επενδύσεις από τις ΗΠΑ και από άλλες χώρες της ελεύθερης αγοράς σε ένα ευρύ φάσμα τομέων.

Αυτός ο τύπος αμερικανικής επένδυσης δημιουργεί θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης, δηλώνοντας απροκάλυπτα την προτίμηση των ΗΠΑ.

Η ενέργεια

Οι «νουθεσίες» της Δύσης προς την ελληνική κυβέρνηση να χαμηλώσει τον πήχη των επιχειρηματικών ανοιγμάτων προς την Κίνα και τη Ρωσία είναι ακόμη πιο έντονες στον τομέα της ενέργειας, όπου το ενδιαφέρον των Κινέζων είναι ιδιαίτερα ισχυρό και έχει ήδη εκδηλωθεί τόσο στην περίπτωση εξαγοράς του 24% του ΑΔΜΗΕ (δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας) από τη State Grid όσο και στα σχέδια εξαγοράς λιγνιτικών μονάδων.

Μετά από παρέμβαση των Βρυξελλών οδηγείται πλέον προς ακύρωση η συμφωνία που είχε υποστηρίξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και είχε διαπραγματευτεί ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης, για την απευθείας σύμπραξη της ΔΕΗ με τον κινεζικό όμιλο CMEC προκειμένου να κατασκευαστεί η νέα λιγνιτική μονάδα στη Μελίτη της Φλώρινας.

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας έσπευσε να ξεκαθαρίσει χθες πως το συγκεκριμένο σχέδιο, όπως και οποιοδήποτε άλλο για την αναβάθμιση, την πώληση ή την κατασκευή νέων μονάδων από τη ΔΕΗ, δεν μπορεί να γίνει με απευθείας ανάθεση αλλά μόνο μετά από ανοιχτές διαγωνιστικές διαδικασίες μέσω των οποίων θα υποβληθούν προσφορές από όλους τους ενδιαφερόμενους.

Ερωτώμενος σχετικά με τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι στη συμμετοχή κινεζικών, ρωσικών και άλλων μη ευρωπαϊκών εταιρειών σε επενδύσεις που αφορούν δίκτυα υποδομών, ενέργειας κ.λπ., ο Στέργιος Πιτσιόρλας έδωσε το στίγμα ότι «σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να ακολουθούνται ανοιχτές διαγωνιστικές διαδικασίες».

Ο ίδιος διευκρίνισε πως η οικονομική προσέγγιση με την Κίνα και τη Ρωσία δεν συνιστά μετατόπιση στον χάρτη των γεωπολιτικών συμφερόντων, αλλά είναι μια προσπάθεια της Ελλάδας να προσελκύσει διεθνείς επενδύσεις και να παρακολουθήσει τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις.

Η κυβέρνηση πάντως αισιοδοξεί ότι το νέο επενδυτικό success story της Ελλάδας θα μιλάει κινεζικά και ισχυρίζεται πως μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα και το τριετές «πλάνο δράσεων» που συμφωνήθηκε εκεί, οι επενδυτές από τη «χώρα του δράκου» θα είναι οι πρώτοι που θα αρχίσουν να παρελαύνουν μαζικά στην Αθήνα τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τον Στέργιο Πιτσιόρλα, η Ελλάδα ως μέλος της ευρωζώνης έχει επιλεγεί από την κινεζική κυβέρνηση ως κρίσιμο σημείο της στρατηγικής της για το σχέδιο «μια ζώνη-ένας δρόμος» και αυτό σημαίνει ότι η χώρα μπορεί να προσελκύσει σημαντικό μερίδιο από τα περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια που σχεδιάζει να επενδύσει η Κίνα την επόμενη τριετία κυρίως στον τομέα των υποδομών, των δικτύων ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών κ.λπ.

Συνάντηση στην Αθήνα

Μεγάλα projects όπως η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Κύπρο και το Ισραήλ, το σιδηροδρομικό δίκτυο, η ανάπτυξη νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας κ.λπ. είναι τομείς που υποτίθεται πως ενδιαφέρουν τους Κινέζους, οι οποίοι παράλληλα εποφθαλμιούν και τα χρηματοδοτικά πακέτα της Ευρώπης για τα μεγάλα έργα υποδομής.

Το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται να γίνουν στην Αθήνα συναντήσεις Ελλήνων επιχειρηματιών με μεγάλες κινεζικές επιχειρήσεις όπως οι China Railway Construction Engineering Group και η China State Construction Engineering στις υποδομές. Τις Dalian Wanda, Country Garden Holdings, Beijing Urban Construction Group, ΗΝΑ και Zhong Fu Tian Di Group στον τουρισμό. Τις ICBC, China Development Bank και Everbright Financial Investment Holding, που δραστηριοποιούνται στον χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και τη New Hope Group (αγροτικά εφόδια), τη SAC (τυποποίηση) κ.ά.

Χώρα - γέφυρα

Το αφήγημα της κυβέρνησης για την οικονομική συνεργασία με την Κίνα στηρίζεται στο επιχείρημα ότι λόγω της θέσης της, η Ελλάδα μπορεί να ευνοηθεί πολλαπλώς από τον οικονομικό επεκτατισμό της Κίνας αλλά και να παίξει τον ρόλο της χώρας-γέφυρα με την Ευρωπαϊκή Ενωση, συμβάλλοντας στη σύγκλιση των στρατηγικών της Ευρώπης με την Κίνα. Κάτι αντίστοιχο είχε επιχειρήσει να κάνει στο παρελθόν και με τη Ρωσία, όταν επίσης συνάντησε αντιδράσεις.

Το πρόβλημα είναι πως τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ευρωπαίοι βλέπουν τα πράγματα υπό εντελώς διαφορετικό πρίσμα. Ερμηνεύουν τον οικονομικό επεκτατισμό των κινεζικών επιχειρήσεων ως προσπάθεια να ενισχυθεί η ηγεμονία του Πεκίνου στην περιοχή, ενώ μεγάλες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, παροτρύνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει τους κανόνες για τις ξένες επενδύσεις στην Ε.Ε.

Σε ένα τόσο ασφυκτικό περιβάλλον στο εσωτερικό και τόσο πολύπλοκο στην Ευρώπη, η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια να υποβαθμίσει ούτε το επενδυτικό ενδιαφέρον από την Κίνα, αλλά ούτε και να αγνοήσει την πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση απέναντί της...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: