22.5.17

Νέα «βόμβα» του ΔΝΤ για τις ασφαλιστικές εισφορές...

Υπό αμφισβήτηση τίθενται από την τρόικα, παρά την ψήφισή τους στη Βουλή, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 15% για...
το 2018 για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, αλλά και οι εκπτώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των νέων ανεξάρτητα απασχολούμενων, λόγω της κακής πορείας των εσόδων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές κατά τη διάρκεια των τελευταίων συναντήσεών τους με το οικονομικό επιτελείο ξεκαθάρισαν ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών δεν θα ενεργοποιηθεί η έκπτωσή τους κατά 15% για το 2018 μετά την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού τους.

Συγκεκριμένα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απαίτησε και πέτυχε τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών στα καθαρά έσοδα των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, χωρίς την αφαίρεση του ποσού των εισφορών του προηγούμενου έτους. Η αλλαγή αυτή οδηγεί σε αύξηση των εισφορών κατά μέσο όρο 30%.

Το μόνο που κατάφερε να πετύχει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι η μείωση της επιβάρυνσης κατά 15% μόνο για το 2018, καθώς από το 2019 δεν θα υπάρχει καμία έκπτωση.

Συγκεκριμένα, από 1-1-2018 οι εισφορές θα υπολογίζονται στο άθροισμα του καθαρού εισοδήματος του προηγούμενου έτους και των καταβληθέντων εντός του ίδιου έτους εισφορών.

Ετσι οι εισφορές του 2018 θα υπολογιστούν στο εισόδημα του 2017 προ εισφορών 2017 και φόρων. Ειδικά για το 2018 ο νόμος προβλέπει έκπτωση 15% επί της βάσης υπολογισμού, ώστε οι εισφορές να υπολογιστούν στο 85% του φορολογητέου αποτελέσματος.

Αντιδρά το ΔΝΤ

Ωστόσο, το ΔΝΤ, παρά το γεγονός ότι τελικά αποδέχθηκε αυτή την παρέμβαση, ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση διόγκωσης του ελλείμματος του ΕΦΚΑ θα καταργηθεί η έκπτωση.

Η μελέτη που παρουσίασε το Ταμείο, στηριζόμενη σε στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, προέβλεπε ότι ο ΕΦΚΑ θα έχει μηνιαίο έλλειμμα 45 εκατ. ευρώ, δηλαδή 540 εκατ. στο τέλος του 2017...


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: