26.5.17

Οι τραμπουκισμοί της Χρυσής Αυγής στη Λακωνία...


Με την κατάθεση του Ιωάννη Γρυπιώτη, δημάρχου του Δήμου Ευρώτα στη Σκάλα Λακωνίας, ο οποίος το 2013 είχε δεχθεί τα πυρά των χρυσαυγιτών, για το...
ανθρώπινο πρόσωπο που επιδείκνυε απέναντι στους Ρομά και τους μετανάστες, συνεχίστηκε σήμερα στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού η δίκη για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Ο μάρτυρας που από το 2006 εκλέγεται δήμαρχος στον εν λόγω Δήμο, αναφέρθηκε σε επεισοδιακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα τη βελτίωση και νομιμοποίηση στον εργασιακό χώρο των Ρομά και των μεταναστών, στη διάρκεια της οποίας εισέβαλαν περίπου 25 χρυσαυγίτες και αφαίρεσαν το λόγο από μία δημοτική σύμβουλο, η οποία ταυτιζόταν με αυτές τις ευπαθείς ομάδες.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο μάρτυρας στο δικαστήριο η περιοχή έχει 3000 κατοίκους, από τους οποίους οι 800 μετανάστες και οι 200 Ρομά.  

Πρόεδρος: Στη διάρκεια συνεδριάσεως είπατε είχε έρθει ο βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης. Ελέχθη κάτι;

Μάρτυρας: Όχι, ο διάλογος αφορούσε τις κατηγορίες των Ρομά έλεγε ότι είναι γύφτοι. Η θέση του είναι ότι θα έπρεπε να αποβάλουμε τους Ρομά από την περιοχή γιατί μας ρώτησε τι έχουμε κάνει για την προστασία των πολιτών. Στο ζήτημα των συμπολιτών για την εκμετάλλευση των Ρομά και των μεταναστών, το δέχτηκε ότι δε γίνεται να εκμεταλλεύονται το εργατικό δυναμικό.

Εισαγγελέας: Οι Ρομά που είναι εγκατεστημένοι εκεί, αυτοί είναι Έλληνες πολίτες; 

Γρυπάρης: Είναι Έλληνες πολίτες, Καραγκούνη, Καραγιάννη και Βασιλείου.

Εισαγγελέας: Είναι δημότες άρα. Οι προσλήψεις γίνονται με διαφάνεια;

Μάρτυρας: Ναι, φυσικά.

Εισαγγελέας: Αυτό που ελέχθη οι «καλές δουλειές γίνονται το βράδυ»; 

Μάρτυρας: Ότι θέλουν φαντάζομαι να γκρεμίσουν τα κτίσματα των Ρομά;

Σύμφωνα με τον δήμαρχο στο Δήμο Ευρώτα οι εντάσεις που υπήρξαν το 2013 είχαν ως πραγματική αιτία, όχι τα κρούσματα ελονοσίας αλλά το γεγονός ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής είχε λάβει οχλήσεις για τους μετανάστες και τους Ρομά. "Στη Σκάλα υπάρχει έντονη παρουσία της Χρυσής Αυγής και ήθελε η ηγεσία τους να δημιουργήσει το υποστηρικτικό σθένος και… αυτό. 

Τάκης Σαπουντζάκης: Ρομά και μετανάστες ξεπερνάνε τα 1.000 άτομα. Αυτός ο αριθμός ανταποκρίνεται στις ανάγκες του τόπου;

Μάρτυρας: Βεβαίως, δουλεύουν όλοι αφού δεν πάνε οι Έλληνες να δουλέψουν.

Τάκης Σαπουντζάκης: Οι Ρομά;

Μάρτυρας: Οι Ρομά πάρα πολλά χρόνια. Είναι τμήμα της Σκάλας.

Τάκης Σαπουντζάκης: Άρα η πρόταση του Κουκούτση να τους γκρεμίσουν [τα σπίτια] ήταν δίκαιη;

Μάρτυρας: Όχι βέβαια. Εμείς ζητούσαμε να υπάρξει ο Νόμος που θα επέτρεπε να δουλέψουν νόμιμα οι Ρομά και οι μετανάστες. Χρειάζεται η εργασία τους.

Άγγελος Βρεττός: Είπατε ότι η θέση σας απέναντι στους μετανάστες και τους Ρομά [είναι] ότι είναι ευαίσθητες [ομάδες] και χρήζουν προστασίας. Και αυτό ενοχλούσε σφόδρα την οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Γιατί;

Μάρτυρας: Θίγονταν συμφέροντα των τοπικών συμπολιτών τους.

Ακόμα ο μάρτυρας αναφέρθηκε και σε συγκέντρωση που πραγματοποίησε η Χρυσή Αυγή το Καλοκαίρι του 2013 στη περιοχή, στην οποία είχαν έρθει οπαδοί τους με πούλμαν και από άλλες περιοχές, ενώ συμμετείχαν και οι Ηλίας Κασιδιάρης, Δημήτρης Κουκούτσης, "εκεί με έβριζαν ως γυφτοδήμαρχο για την πολιτική που εφάρμοζα για τους Ρομά και τους μετανάστες...". 

Ακολούθησε η κατάθεση του Ζαμπέλη Δημήτρη, μέλους του Σωματείου ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής για την επίθεση που δέχθηκε το Φλεβάρη του 2013 από χρυσαυγίτες στην παλιά Φώκια επειδή άκουγε εργατικά τραγούδια. 

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: