26.5.17

Το ΔΝΤ αμφιταλαντεύεται και το Μαξίμου παρακολουθεί...

Η «ευελιξία» που φαίνεται να παρουσιάζει πλέον το ΔΝΤ, ως προς τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, αλλά και η άκαμπτη στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για...
μετάθεση του ζητήματος του χρέους δημιουργούν νέα δεδομένα, τα οποία το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να εξετάσει προσεκτικά.

Από τη στιγμή που ο βασικός στόχος είναι η έξοδος στις αγορές στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιχειρούν να ισορροπήσουν, πλέον πάνω στην «καθαρή λύση» που εξακολουθούν να ζητούν, στις σκληρές απαιτήσεις πολλών εταίρων και στην προοπτική ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Η πιθανότητα Βερολίνο και Ουάσιγκτον να ετοιμάζουν στο παρασκήνιο μια συμφωνία «γέφυρα» με σκοπό να αποσυμφορήσουν το κλίμα και την ένταση που έχει προκληθεί δημιουργεί ένα καινούργιο πλαίσιο, αλλά και μια νέα βάση συζήτησης. Μπορεί από την Ηρώδου Αττικού να μην ανοίγουν τα χαρτιά τους, όμως η συμμετοχή του Ταμείου ως τεχνικού συμβούλου - στην πρώτη φάση - δεν φαίνεται να απορρίπτεται αρκεί να διευκρινιστούν αρκετές βασικές λεπτομέρειες και να δίνεται μια συγκεκριμένη προοπτική.

Η «τμηματική» λύση μοιάζει ως μη ρεαλιστική αν και θα αποτελούσε αυτή τη στιγμή μια καλή εξέλιξη με βάση το δρόμο που έχουν πάρει οι συζητήσεις. Δηλαδή οι αποφάσεις για το χρέος να οδηγηθούν για αργότερα (μετά τις Γερμανικές εκλογές) με τη δέσμευση της ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο QE. Αυτό το σενάριο, που απαιτεί την πολιτική παρέμβαση του ίδιου του Μάριο Ντράγκι, κρίνεται εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορεί να υλοποιηθεί.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θα επιχειρήσουν βήμα - βήμα τις επόμενες ημέρες να διαμορφώσουν ένα νέο πολιτικό πλαίσιο το οποίο θα μπορέσει να οδηγήσει στην τελική λύση. Ο νέος γύρος επαφών του πρωθυπουργού και του Ευκλείδη Τσακαλώτου θεωρείται δεδομένος.

Πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα για το που οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις θα έχει η κυβέρνηση στις 8 Ιουνίου που θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Euroworking Group...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: