19.5.17

Ο Δένδιας παίρνει την «πάσα» Τσίπρα...


...και αμφισβητεί ανοιχτά τον Μητσοτάκη

Για τα καλά «άρχισαν τα όργανα» στη Νέα Δημοκρατία, με τις πρώτες ενδείξεις να γίνονται ευκρινείς ήδη κατά τη...
διάρκεια της χθεσινής κοινοβουλευτικής σύγκρουσης στη Βουλή.

Μετά τις σαφείς αποστάσεις της Κατερίνας Παπακώστα, η οποία κατά τη χθεσινή ψηφοφορία εμφατικά τόνισε πως «συντάσσεται με τη ΝΔ» και δεν είπε «όχι», με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις τεταμένες σχέσεις της με τον Άδωνι Γεωργιάδη αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και μετά τη διαφοροποίηση του καραμανλικού Γιώργου Βλάχου που τόνισε πως «για το χρέος είμαστε μαζί σας», όλα δείχνουν ότι η απουσία προοπτικής εκλογών ανοίγει το Κουτί της Πανδώρας στη συντηριτική παράταξη.

Μονάχα τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η πρωτοβουλία του καραμανλικού Νίκου Δένδια για μεγάλη εκδήλωση την ερχόμενη εβδομάδα με τίτλο «Δυνατά από την αρχή». Ο πρώην υπουργός της ΝΔ επί του παρόντος φαίνεται να βγαίνει μπροστά, εκφράζοντας ωστόσο τη μεγάλη μερίδα του καραμανλικού στρατοπέδου, καθώς όλες οι πληροφορίες του TRIBUNE αναφέρουν πως στην εκδήλωση θα θέσει ανοιχτά θέμα στρατηγικής.

Για αυτό εξάλλου προιδεάζει και ο τίτλος της εκδήλωσης που ούτε λίγο ούτε πολύ ζητά επανεκκίνηση για την επόμενη μέρα της ΝΔ, μετά το γκρέμισμα του αφηγήματος που είχε επιβάλει το μπλοκ των σκληροπυρηνικών πέριξ του Άδωνι Γεωργιάδη στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ενδεικτική των αποστάσεων που τηρούν το ένα μετά το άλλο τα στελέχη της ΝΔ από τις επιλογές της ηγεσίας, είναι και η αποστασιοποίηση που έβγαζε μάτι, αναφορικά με τον πόλεμο που άνοιξε ο κ. Μητσοτάκης με τον Ιβάν Σαββίδη, προς τέρψιν αλλότριων εκδοτικών συμφερόντων, καθώς μετά από αυτό το ένα μετά το άλλο στελέχη της ΝΔ κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα έψαχναν αφορμή για ένα… εσταντανέ με τον ομογενή επιχειρηματία.

Την ίδια ώρα ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής, έχοντας στείλει τα μηνύματά του στην ηγεσία, την οποία ανάγκασε δύο φορές να πάει στο γραφείο του στην πλατεία Μαβίλη αντί να γίνει το αντίστροφο, κρατά αποστάσεις ασφαλείας από τις αβελτηρίες της ηγετικής ομάδας της ΝΔ.

Παρά τη σιγή ασυρμάτου που τηρούνταν μέχρι χθες στη ΝΔ, το κλίμα στο εσωτερικό μοιάζει έτοιμο για έκρηξη, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται εγκλωβισμένη στο ανούσιο πλέον αίτημα για εκλογές, έχοντας αποτύχει σε όλες τις προβλέψεις της, είτε αυτές αφορούν την καταστροφή της χώρας, το μη κλείσιμο της αξιολόγησης, την ενεργοποίηση του κόφτη, είτε την προσφυγή στις κάλπες που τελικά θα γίνει για πρώτη φορά τον Μάιο του 2019 στις ευρωεκλογές.

Διόλου τυχαία και ο Αλέξης Τσίπρας, γνωρίζοντας τις φυγόκεντρες δυνάμεις που αναπτύσσονται εντός της γαλάζιας παράταξης και οι οποίες αμφισβητούν ευθέως πλέον τις επιλογές Μητσοτάκη τόσο για τη στρατηγική όσο και για τη ρητορική του κόμματος, επιχείρησε κατά την ομιλία του να διεμβολίσει τη ΝΔ, αφιερώνοντας μεγάλο μέρος της ομιλίας του στο στρατηγικό αδιέξοδο που έχει βρεθεί και την ένδεια αφηγήματος για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός δε στάθηκε εκεί, αλλά προχώρησε και στο παράτολμο βήμα να προειδοποιήσει τον κ. Μητσοτάκη ούτε λίγο ούτε πολύ πως κινδυνεύει να χάσει το ίδιο του το κόμμα, αφού «έχει παραδώσει τα κλειδιά στους ακραίους και τον Άδωνι Γεωργιάδη».

Οι έντονες διαφωνίες αλλά και οι ανησυχίες παραδοσιακών στελεχών της ΝΔ, για τη μετατροπή του κόμματος του κοινωνικού φιλελευθερισμού σε ένα υβρίδιο νεοφιλελεύθερης ακροδεξιάς, δεν περνούν απαρατήρητες από το κυβερνητικό επιτελείο, που εκτιμάται ότι το ποντάρισμα στις πρόωρες εκλογές, στο οποίο είχε παρασύρει τον κ. Μητσοτάκη ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Αντώνης Σαμαράς, πλέον θα επιστρέψει μπούμερανγκ στην ηγεσία που θα κληθεί να δικαιολογήσει...

tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: