27.5.17

Πέθανε ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι...

Ζμπίγκνιου ΜπρεζίνσκιΟ Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζίμι Κάρτερ, πέθανε σε ηλικία 89 ετών.

Την...

είδηση του θανάτου του γνωστοποίησε η κόρη του, Μίκα Μπρεζίνσκι, στο Instagram: «Ο πατέρας μου απεβίωσε ειρηνικά απόψε στο Φολς Τσερτς, στη Βιρτζίνια».

Ο Μπρεζίνσκι θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς στον τομέα των διεθνών σχέσεων και ένας από τους ανθρώπους που συνέχιζε για χρόνια να επηρεάζει τη διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ για πολλά χρόνια, ανέλαβε το 1977 την κρίσιμη θέση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του προέδρου Τζίμι Κάρτερ. Έγινε γνωστός λόγω των σκληρών θέσεών του έναντι της Σοβιετικής Ένωσης και των διενέξεων που είχε με τον τότε υπουργό Εξωτερικών Σάιρους Βανς.

Ο Μπρεζίνσκι ήταν ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες της επιθετικής πολιτικής για την πρόκληση ρηγμάτων στο ανατολικό μπλοκ και την οικονομική εξόντωση της Μόσχας.

 
Γεννημένος στη Βαρσοβία της Πολωνίας και εκπαιδευμένος στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ειδικός στον κομμουνισμό Μπρεζίνσκι προσέλκυσε την προσοχή των πολιτικών των ΗΠΑ. Στη δεκαετία του 1960 ήταν σύμβουλος του Τζον Φ. Κένεντι.

Τον Δεκέμβριο του 1976 ο Κάρτερ πρόσφερε στον Μπρεζίνσκι τη θέση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας, θέση για την οποία έκρινε ότι η προσφορά του θα ήταν η πιο αποτελεσματική.

Ο Μπρεζίνσκι βοήθησε τον Κάρτερ να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των άκαμπτων ηγετών της Αιγύπτου και του Ισραήλ, Anwar Sadat και Menachem Begin, με την υπογραφή των Συμφωνιών του Camp David μεταξύ Αιγύπτου, ΗΠΑ και Ισραήλ τον Σεπτέμβριο του 1978. Τρεις μήνες αργότερα οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας εξομαλύνθηκαν, κορυφαία προτεραιότητα για τον Μπρεζίνσκι.

Συχνά συγκρούστηκε με συναδέλφους του, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Σάιρους Βανς. Οι διαφορές μεταξύ Βανς και Μπρεζίνσκι αποτελούσαν «πονοκέφαλο» για τον Λευκό Οίκο καθώς προκαλούσαν σύγχυση για το αν ο Κάρτερ θα μπορούσε να κρατήσει ενωμένη την ομάδα εξωτερικής πολιτικής του.

Ακολούθησε η ιρανική κρίση ομηρίας, η οποία ξεκίνησε το 1979, δραματοποίησε την πτώση της παγκόσμιας εξουσίας και επιρροής της Αμερικής και συμβόλισε τις αποτυχίες και τις απογοητεύσεις της κυβέρνησης Κάρτερ.

Κατά τους πρώτους μήνες του 1980, ο Μπρεζίνσκι ήταν πεπεισμένος ότι οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των απαχθέντων Αμερικανών δεν οδηγούσαν πουθενά και, υποστηριζόμενος από το Πεντάγωνο, άρχισε να πιέζει για στρατιωτική δράση.

Απελπισμένος και, υπό από τις αντιρρήσεις του Βανς, ο Κάρτερ συμφώνησε σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για τη διάσωση των ομήρων. Η αποστολή, που ονομάστηκε Desert One, ήταν μια πλήρης στρατιωτική και πολιτική ταπείνωση και προκάλεσε την παραίτηση του Βανς. Ο Κάρτερ έχασε την επανεκλογή του εναντίον του Ρόναλντ Ρέιγκαν τον Νοέμβριο.

Συνέχισε τα επόμενα χρόνια να παρεμβαίνει συχνά στον δημόσιο διάλογο στις ΗΠΑ, εκφράζοντας την άποψή του κυρίως για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Παρότι Δημοκρατικός, εξέφραζε κυρίως συντηρητικές θέσεις σε ζητήματα εθνικής ασφαλείας.

Τα βιβλία του Μπρεζίνσκι «The Grand Chessboard», «Out of control», «The grand failure», «Game plan», «Power and principle» κ.ά. δικαιώνουν τη φήμη του ως ενός από τους μεγάλους γεωπολιτικούς της εποχής μας...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: