19.5.17

Το κυνήγι των δημοσιογράφων συνεχίζεται...

Η Τουρκική εφημερίδα SozcuΕντάλματα σύλληψης για τον εκδότη, δυο διοικητικά στελέχη και έναν δημοσιογράφο της μεγάλης αντιπολιτευτικής εφημερίδας Sözcü εξέδωσε σήμερα η...
εισαγγελία στην Κωνσταντινούπολη, με την κατηγορία ότι είναι «μέλη της οργάνωσης FETÖ» του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, υπέρ του οποίου «κάνουν προπαγάνδα».

Μεταξύ των καταζητούμενων είναι ο εκδότης Μπουράκ Ακμπάϊ, ο διευθυντής της ιστοσελίδας της εφημερίδας, ο οικονομικός διευθυντής και ο δημοσιογράφος Γκιοκμέ Ουλού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η αστυνομία μπήκε ήδη στα σπίτια των «υπόπτων» με την βοήθεια κλειδαρά και πραγματοποίησε «έρευνες». 

Η έρευνα έχει αρχίσει εδώ και καιρό είπε ο δικηγόρος ενός εκ των υπόπτων, υποστηρίζοντας ότι μέχρι τώρα έχουν αλλάξει έξι φορές οι εισαγγελείς και μόνο ο τελευταίος εξέδωσε εντάλματα, καθώς οι προηγούμενοι δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν μια τέτοια απόφαση. 

Ο γνωστός στην Τουρκία αρθρογράφος της, Ουγούρ Ντουντάρ, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Εκαναν προσαγωγές εργαζομένων στην Sözcü το πρωί μιας αργίας (19 Μαΐου Ημέρα Αθλητισμού και Νεολαίας). Πηγαίνω κατευθείαν στα γραφεία της εφημερίδας μου. Εάν η Sözcü υποστηρίζει την FETÖ τότε όλοι στην Τουρκία είναι υποστηρικτές της FETÖ».  


«Δεν πρόκειται να σωπάσουμε» ήταν η πρώτη αντίδραση της εφημερίδας σε πρωτοσέλιδο τίτλο της.

Η σχετική ανακοίνωση ανέφερε ότι είναι μεγάλη η υποστήριξη του κόσμου και ότι «κανείς δεν θα πρέπει να ανησυχεί! Η Sözcüδεν πρόκειται να σωπάσει, θα συνεχίσει να είναι η φωνή της συνείδησης». 

Μέχρι τώρα, στο πλαίσιο των μαζικών διώξεων της κυβέρνησης Ερντογάν, περισσότεροι από 230 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί και έχει μπει λουκέτο σε τουλάχιστον 150 μέσα ενημέρωσης.  

Η εφημερίδα Sozcu, έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη, κυκλοφορεί από το 2007, είναι η τέταρτη μεγαλύτερη σε πωλήσεις αντιπολιτευτική εφημερίδα - το 2016 διέθετε κατά μέσο όρο 280.000 φύλλα την ημέρα- και είναι μια από τις λίγες πλέον κεμαλικές εφημερίδες που κυκλοφορούν ακόμα. 

Επικρίνει σφόδρα  και ανοικτά τον Ταγίπ Ερντογάν και χαρακτηριστικό είναι πρωτοσέλιδο της τον Σεπτέμβριο του 2015 όταν άφησε λευκές τις σελίδες γνώμης, διαμαρτυρόμενη έτσι για την αυξανόμενη πίεση της κυβέρνησης στον Τύπο.

«Εάν η Sözcü σιωπά, θα σιωπήσει και η Τουρκία» ήταν ο τίτλος στην πρώτη σελίδα απευθύνοντας δριμύ κατηγορώ στον Πρόεδρο και την κυβέρνηση.


Σύμφωνα με την ίδια την εφημερίδα λόγω της αντιπολιτευτικής της στάσης, το 2015, βρέθηκε 57 φορές στα δικαστήρια, έχουν κατατεθεί εναντίον της 67 μηνύσεις και 10 από τους αρθρογράφους της έχουν μηνυθεί για 60 άρθρα τους.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν μας μηνύει για άρθρα στα οποία δεν αναφέρεται καν το όνομα του» έγραφε τότε το editorial στην πρώτη σελίδα. «Αρθρα στα οποία αναφέρονταν τα ονόματα του γιου ή της κόρης του. Ο στόχος τους είναι να εκφοβίσουν και να ελέγξουν την Sözcü και τους δημοσιογράφους της, καταργώντας ταυτόχρονα την ελευθερία της γνώμης και του λόγου»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: