27.5.17

«Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι Ενωση Κέντρου, αντέχει στον χρόνο»...

Κώστας ΣκανδαλίδηςΤην άποψη ότι ο χώρος της Κεντροαριστεράς έχει ανάγκη έναν νέο φορέα, με το ΠΑΣΟΚ να παίζει τον ρόλο του...
εμβρυουλκού για τη «γέννησή» του, εκφράζει στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας Σκανδαλίδης, διευκρινίζοντας ότι για την όποια εξέλιξη αρμόδια να αποφασίσει είναι μόνο η βάση του Κινήματος.

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου του οποίου η κυβέρνηση του ‘81 ήταν πράγματι η πρώτη φορά Αριστερά θα θεωρούσε τη σημερινή κυβερνητική σύμπραξη Αριστερά; Δεν το νομίζω», απαντά ο βουλευτής και πρώην υπουργός στο ερώτημα περί κυβερνητικών συνεργασιών με τον ΣΥΡΙΖΑ.

• Είναι εφικτή η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια και την κρίση εντός του 2018 μετά την έγκριση της συμφωνίας για τη β’ αξιολόγηση και τη δρομολογούμενη διευθέτηση των μέτρων για το χρέος;

Αν, όπως φαίνεται από τις τελευταίες εξελίξεις, ο πρωθυπουργός έχει αποδεχθεί τις προτάσεις Σόιμπλε, η συζήτηση για το χρέος πάει για το δεύτερο εξάμηνο του ’18. Οπότε και η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια δεν φαίνεται ακόμα στον ορίζοντα.

Εξάλλου, γνωρίζετε καλά ότι είτε το πείτε 4ο μνημόνιο είτε «επέκταση της σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης», η μνημονιακή συνταγή καλά κρατεί μέχρι το 2022.

Το να μπορεί η χώρα δυναμικά να διεκδικήσει την αναθεώρησή της μόνο με δύναμη πυρός μια εθνική διαπραγματευτική ομάδα και ένα καθολικά υποστηριζόμενο πλαίσιο διαρθρωτικών αλλαγών γίνεται δυνατό.

• Θα επιμείνω στο ζήτημα του χρέους. Μπορεί αυτό το θέμα να ενώσει κυβέρνηση και αντιπολίτευση;

Κρούετε «ανοιχτές θύρες». Ηδη με την επιστολή της μόλις η Φώφη Γεννηματά ζητά τη θερμή υποστήριξη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας για την αναδιάρθρωση του χρέους. Το ίδιο ακριβώς έκανε σε κάθε ταξίδι, με κάθε ευκαιρία. Ομως, αυτή η έμπρακτη στήριξη δεν πρέπει να παρεξηγηθεί καθώς απορρέει από αίσθηση ευθύνης και αποτελεί ανάγκη.

Δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση από την αδιέξοδη και καταστροφική της πολιτική, που φόρτωσε τόσα δισ. επιπλέον μέτρα στον λαό χωρίς ουσιαστικά να κερδίσει τίποτε. Με μόνο καθυστέρηση, βάθεμα της ύφεσης και διαρκή μετατόπιση στο άδηλο μέλλον της εξόδου της χώρας από την κρίση δεν γίνεται να βγούμε από το τέλμα...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: