31.5.17

Προς παράταση η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις...

Προς παράταση η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσειςΠαράταση μερικών εβδομάδων στην προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων αναμένεται να...
δώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, ενώ απομένουν μόλις 30 ημέρες για τη λήξη της κανονικής προθεσμίας υποβολής της 30ης Ιουνίου, ο αριθμός των δηλώσεων που έχουν αποσταλεί μέχρι σήμερα στο σύστημα TAXISNET δεν υπερβαίνει τα 1,8 εκατομμύρια και οι δηλώσεις που αναμένεται να κατατεθούν φέτος εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 6,2 εκατομμύρια.

Mε τους ρυθμούς που υποβάλλονται αυτή τη στιγμή οι φορολογικές δηλώσεις (περίπου 31.000 την ημέρα κατά μέσο όρο) εκτιμάται ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου που λήγει η κανονική προθεσμία δεν θα έχουν υποβληθεί πάνω από 3,5-4 εκατ. δηλώσεις. Για να προλάβουν όλοι οι φορολογούμενοι την προθεσμία της 30ης Ιουνίου θα πρέπει το σύστημα TAXISNET να υποδέχεται πλέον καθημερινά κατά μέσο όρο πάνω από 140.000 δηλώσεις, δηλαδή ο ημερήσιος ρυθμός υποβολής θα πρέπει να υπερτετραπλασιαστεί.

Σε κάθε περίπτωση, η εξόφληση των φόρων που αναγράφουν τα χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών δηλώσεων θα πρέπει να γίνει σε 3 δόσεις, η 1η εκ των οποίων λήγει στις 31 Ιουλίου, η 2η στις 29 Σεπτεμβρίου και η 3η στις 30 Νοεμβρίου. Ωστόσο, οι φορολογούμενοι έχουν το δικαίωμα να εξοφλήσουν τους φόρους που αναγράφουν τα χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις. Ειδικότερα, για την εξόφληση των φόρων των φετινών εκκαθαριστικών έως και 12 μηνιαίες δόσεις υπάρχουν δύο εναλλακτικές δυνατότητες. Η πρώτη δυνατότητα δίδεται μέσω της «πάγιας ρύθμισης» του νόμου 4152/2013. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο τουλάχιστον ένα μέρος της οφειλής του εκκαθαριστικού, δηλαδή τουλάχιστον η πρώτη δόση, η οποία λήγει στις 31 Ιουλίου.

H δεύτερη δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης των φόρων του εκκαθαριστικού της φετινής φορολογικής δήλωσης έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις παρέχεται μέσω της «πάγιας ρύθμισης» που προβλέπει το άρθρο 43 του νόμου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (του ν. 4174/2013). Για την υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή δεν απαιτείται να έχει λήξει η προθεσμία αποπληρωμής μέρους ή ολόκληρου του ποσού της οφειλής του εκκαθαριστικού, όμως η αίτηση και η υπεύθυνη δήλωση υπαγωγής θα πρέπει να συμπληρωθούν χειρόγραφα και να υποβληθούν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Σε κάθε περίπτωση, ο φορολογούμενος που θα υπαχθεί σε μία από τις παραπάνω ρυθμίσεις θα πρέπει να γνωρίζει ότι το συνολικό ποσό των οφειλόμενων φόρων που θα ρυθμίσει επιβαρύνεται με ετήσιο ποσοστό τόκων 5%, ακόμη κι αν ένα τμήμα του ποσού αυτού ή ολόκληρο το ποσό δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο κατά την υποβολή της αίτησης...


newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: