19.5.17

Μεγάλη απόσταση για το χρέος ανάμεσα στους Σόιμπλε και τη Λαγκάρντ...


Το Μαξίμου ελπίζει…

Γράφει ο Πολιτικός

Και τώρα λύση για το χρέος! Μετά την ψήφιση των προπαιτούμενων στη Βουλή, εξέλιξη που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η κυβέρνηση στρέφει το...
ενδιαφέρον της στο επικείμενο Eurogroup της Δευτέρας δίνοντας πιθανότητες 50-50% στο ενδεχόμενο να επιτευχθεί συνολική συμφωνία.

Αν όχι, το Μαξίμου ευελπιστεί πως αυτό θα γίνει αρχές Ιουνίου, το αργότερο στις 15 του επόμενου μήνα οπότε υπάρχει προγραμματισμένο Eurogroup. Εκτός, αν όπως διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές, μεσολαβήσει κάποια έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου, κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται απολύτως ικανοποιημένη από τις εξελίξεις και την ψήφιση του πακέτου μέτρων και αντίμετρων αφενός διότι επικυρώνει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης κι αφετέρου διότι καταδεικνύει την αντοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε κρίσιμες στιγμές όπως η χθεσινή. Ούτως ή άλλως ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσέδωσε εμμέσως πλην σαφώς χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην ψηφοφορία των μέτρων θέλοντας να δημιουργήσει συνθήκες συσπείρωσης στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης.
Από το Eurogroup της Δευτέρας η κυβέρνηση περιμένει την εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος σε τέτοιο βαθμό που θα προκαλέσει την ικανοποίηση του ΔΝΤ, ώστε αυτό με τη σειρά του να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ακόμη και τώρα υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις διαβουλεύσεις ανάμεσα στους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την Κριστίν Λαγκάρντ με τον πρώτο να θέλει να είναι μικρός ο χρόνος ωρίμανσης του χρέους και τη διευθύντρια του Ταμείου να επιζητεί σαφώς μεγαλύτερη επιμήκυνση στην αποπληρωμή του.

Πάντως η εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, -όποτε τελικώς αποφασιστεί- θα γίνει στη βάση της απόφασης της 24ης Μαϊου του 2016 που προσδιόριζε μία δέσμη έξι εργαλείων για την ανακούφιση του ελληνικού δημοσίου χρέους προκειμένου αυτά να εφαρμοστούν μετά το 2018. Η κυβέρνηση προσβλέπει παράλληλα και στην εξαγορά του παλιού χρέους της χώρας προς το ΔΝΤ από τον ESM κάτι που θα εξυπηρετούσε σε μεγάλο βαθμό υπό την έννοια ότι ο δανεισμός από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης γίνεται με σαφώς χαμηλότερα επιτόκια...

enimerosi24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: