20.4.17

Ο Μελανσόν, το ολόγραμμα και το planB...


Είναι ορισμένα πράγματα που μπορεί άνετα να τα λες όταν έχεις το 10% στις δημοσκοπήσεις, αλλά τα βρίσκεις μπροστά σου όταν φτάσεις το...
20% και ίσως εκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας. Όπως και το άλλο που είπε προχθές ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, μιλώντας για πιθανές διαπραγματεύσεις με τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε: «δεν είμαι σαν τον Τσίπρα να κλειστώ επί 17 ώρες με κάποιους που με βρίζουν».

Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς τελειώνει μια εξαιρετική προεκλογική εκστρατεία. Μίλησε για τους ξεχασμένους φτωχούς της χώρας του και τον αχαλίνωτο πλουτισμό της ολιγαρχίας, υπερασπίστηκε το κοινωνικό κράτος, τις 35 ώρες εργασίας και το περιβάλλον.

Κατάφερε έτσι να δημιουργήσει ένα κίνημα που υποστηρίζεται από τους νέους, χρησιμοποιώντας το χάρισμα του και τα πιο σύγχρονα επικοινωνιακά όπλα, από το δημοφιλές κανάλι του στο youtube μέχρι τα ολογράμματα : προχθές έκανε τη τελευταία ομιλία του στη πόλη Ντιζόν αλλά το ολόγραμμα του μιλούσε συγχρόνως σε έξη άλλες πόλεις, μπροστά σε χιλιάδες οπαδούς του.

Αλλά τόσο ο ίδιος όσο και τα ολογράμματα του είπαν άλλα πράγματα για την ΕΕ σε σχέση με αυτά που έλεγαν δυο μήνες πριν. Τότε υποστήριζαν ότι σε περίπτωση που η Γερμανία αρνιόταν την αναθεώρηση της σκληρής δημοσιονομικής της πολιτικής, θα εφαρμοζόταν το «plan B»: η Γαλλία θα γυρνούσε στο εθνικό της νόμισμα και θα επέβαλλε ελέγχους στα σύνορα της, κίνηση που πρακτικά σημαίνει αποχώρηση από την ΕΕ.

Προχθές, με τις δημοσκοπήσεις να τον φέρνουν στο κατώφλι του δεύτερου γύρου και μετά στη προεδρία, τις αγορές να έχουν ξεκινήσει την συνηθισμένη κινδυνολογία και τα ΜΜΕ να τον κατηγορούν ότι θέλει να βγάλει τη Γαλλία από την ΕΕ, διηγήθηκε μια άλλη ιστορία: «μην πιστεύετε αυτούς που σας λένε ότι επιθυμώ να φύγουμε από την Ευρώπη, από το ευρώ».

Είναι σίγουρο, πρόσθεσε, ότι μπορεί να βρεθεί «σημείο συμφωνίας» στην επαναδιαπραγμάτευση των δημοσιονομικών κανόνων με την Γερμανία, καθώς πρόκειται «για μια χώρα συνέταιρο και με τους εταίρους συζητάς». Το «plan B» αποσύρθηκε από το πλάνο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια πιθανή εκλογή του Ζαν Λυκ Μελανσόν θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις μεγάλων ανατροπών στην Ευρώπη. Η Γαλλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στην ΕΕ, από τις σημαντικότερες οικονομίες του πλανήτη και φυσικά διαθέτει πολύ μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ από την Ελλάδα της κρίσης.

Όμως, στις όποιες πιθανές διαπραγματεύσεις ακόμη και ένας αριστερός πρόεδρος της Γαλλίας θα πρέπει να πάρει υπόψιν του ο συσχετισμός των δυνάμεων γέρνει προς το μέρος της Γερμανίας και των συμμάχων τους. Με αυτούς ίσως χρειαστεί να διαπραγματευτεί πολλές ώρες, ακόμη και αν τον βρίζουν, όπως έγινε και με τον Τσίπρα...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: