27.4.17

«Ο βασικός δράστης της επίθεσης είναι ο βουλευτής Μίχος»...


Τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Νίκο Μίχο αναγνώρισε ως βασικό δράστη της επίθεσης εναντίον της η...
νηπιαγωγός Μαρία Τρούλου, περιγράφοντας τα γεγονότα που συνέβησαν στο νησί στις 28 Φεβρουαρίου του 2013, στο λιμάνι της Παροικιάς Πάρου.

Όπως κατέθεσε η μάρτυρας, βουλευτές και στελέχη της Χ.Α. βρέθηκαν στο νησί με επίσημη αιτιολογία την κοπή της βασιλόπιτας σε τοπική ταβέρνα· «πράγμα παράδοξο καθώς δεν είχαν καν γραφεία», σχολίασε.

Την ίδια μέρα η νεοσύστατη «Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Πάρου» διοργάνωσε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην επίσκεψη των χρυσαυγιτών, με τη συμμετοχή πολλών εκατοντάδων κατοίκων, δημοτικών συμβούλων, γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών.

Πριν από τη συγκέντρωση οι διδασκαλικοί σύλλογοι διοργάνωσαν προβολή ταινίας στο «Σπίτι του δασκάλου», με το ντοκιμαντέρ «Το αβγό του φιδιού», για τη δράση των φασιστών και των νεοφασιστών στην Ελλάδα.

Η μάρτυρας, που τότε δίδασκε ως αναπληρώτρια νηπιαγωγός στη Νάουσα Πάρου και σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη όπου εργάζεται ως γραμματέας στο ΑΠΘ, συμμετείχε στην πολυπληθή συγκέντρωση και στην πορεία διαμαρτυρίας που καλέστηκε αυθόρμητα, αλλά απωθήθηκε στα στενά από τα ΜΑΤ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η μάρτυρας, τα ΜΑΤ έριχναν δακρυγόνα προς το μέρος των διαδηλωτών, ενώ πίσω τους ήταν «μαυροντυμένοι χρυσαυγίτες».

Με εξαιρετική ευκρίνεια περιέγραψε η μάρτυρας τη σκηνή της επίθεσης χρυσαυγιτών εναντίον της και εναντίον του διαδηλωτή Σάββα Μαυρίδη, τεχνικού οργάνων, που είχε αποτέλεσμα να βρεθούν και οι δύο στο κέντρο υγείας του νησιού, με σοβαρότατα τραύματα στο κεφάλι.

Καθώς είχε αναζητήσει καταφύγιο σε ισόγειο μπαλκόνι, «νιώθω κάποιον που είναι έξω από το μπαλκόνι να με πιάνει από το κεφάλι, από τα μαλλιά και να χτυπάει με ορμή το κεφάλι μου πάνω στο τοιχίο. Ζαλίστηκα και χάνω τις αισθήσεις μου. Ακολούθως ο Μαυρίδης, που με έψαξε και ήρθε να να με βοηθήσει, με σηκώνει και φωνάζει το όνομά μου και έτσι καταλαβαίνω ότι είναι αυτός. Και τότε νιώθω και άλλο χτύπημα με μεταλλικό αντικείμενο, ενώ με είχε σηκώσει ο Μαυρίδης και πριν με πάρει στα χέρια του ο άλλος άνδρας. Το παράδοξο είναι ότι με συνέφερε, άρχισαν να τρέχουν αίματα και είδα τον άνδρα που το έκανε. Ήταν ένας άνδρας με αδρά χαρακτηριστικά (...) 1,90 ύψος, γεροδεμένος, πουκάμισο και τζάκετ, με γκρίζους κροτάφους και λακάκι στο πηγούνι. Άνοιγε το στόμα του και έβγαζε άναρθρες κραυγές»

Όπως είπε, ήταν τόσο το μένος του άνδρα που χτύπησε και τον Μαυρίδη την ώρα καθώς προσπάθησε να την αποσπάσει από τα χέρια του, που 5-6 αστυνομικοί που παρενέβησαν με κλομπ δεν κατάφεραν αρχικά να τον σταματήσουν και στην προσπάθειά τους να τους χωρίσουν χτύπησαν την ίδια και τον Μαυρίδη.

«Λέτε "θα είχαμε τελειώσει". Από ποιον;», ρώτησε τη μάρτυρα η πρόεδρος. «Αν συνέχιζε θα μπορούσα αυτή τη στιγμή να είμαι παραπληγική από τον δράστη», απάντησε η μάρτυρας, λέγοντας ότι αμέσως μετά ο ίδιος ο Μαυρίδης δέχτηκε και άλλο χτύπημα στο κεφάλι από άλλο άτομο και σωριάστηκε, ενώ τραυματίστηκε και ο ανήλικος τότε μαθητής Σκιαδάς.

Παρούσα και σήμερα στο Εφετείο η Μάγδα Φύσσα | EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Αυτός είναι ο Μίχος»

Στιγμή-κλειδί της κατάθεσης της μάρτυρα είναι το πώς αναγνώρισε τον Νίκο Μίχο ως τον άνδρα που της επιτέθηκε.  

Βγαίνοντας από το κέντρο υγείας του νησιού, όπου της έγιναν περίπου δέκα ράμματα για τραύμα στο κεφάλι, δημοσιογράφος τοπικού μέσου τής δείχνει στο τάμπλετ του φωτογραφίες που είχε τραβήξει νωρίτερα από την έλευση των βουλευτών στο νησί, ρωτώντας την αν αναγνωρίζει κάποιον: «Αναγνώρισα τον δράστη της επίθεσης: άντρας με λακάκι στο πιγούνι. Γκρίζοι κρόταφοι. Moυ λέει ο δημοσιογράφος "είσαι σίγουρη ότι είναι αυτός;" απαντώ "ναι" και μου λέει "Αυτός είναι ο Μίχος".

Μετά από αυτή τη στιχομυθία με συμβουλεύουν οι φίλοι και γνωστοί να καλέσουμε την αστυνομία που δεν έχει φανεί ακόμα. Η αστυνομία απαντά ότι δεν μπορούν ακόμα να έρθουν.

Τελικά, μετά από επιμονή των δεκάδων συγκεντρωμένων και του δημάρχου της Πάρου, η αστυνομία έρχεται και η ίδια δίνει κατάθεση, παρουσία εισαγγελέα, σε δωμάτιο δίπλα στο Κέντρο Υγείας.

Στην κατάθεσή της, όπως είπε η μάρτυρας, «φωτογραφίζει» τα χαρακτηριστικά του επιτιθέμενου αλλά δεν τον κατονομάζει, θεωρώντας ότι μπορεί να δώσει αργότερα συμπληρωματική κατάθεση.

Η ίδια καταθέτει μήνυση κατ' αγνώστων, αλλά αποφεύγει να κατονομάσει τον Μίχο ως δράστη, επηρεασμένη -όπως είπε- από το κλίμα που επικρατούσε εκείνη την εποχή και ειδικότερα από την πρόσφατη τότε αθώωση του Κασιδιάρη στο δικαστήριο για την επίθεση σε φοιτητή στην Πανεπιστημιούπολη.

Όπως είναι γνωστό, η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου, που απάλλαξε τον Κασιδιάρη λόγω αμφιβολιών, έγινε αφορμή να υποστεί μια μακρόχρονη δικαστική περιπέτεια η βασική μάρτυρας κατηγορίας, η πανεπιστημιακός που συγκράτησε τις πινακίδες του αυτοκινήτου του Κασιδιάρη.

«Φοβήθηκα ότι βασιζόμενοι σε μια ψευδομαρτυρία, είναι πιθανόν να καταθέσουν μήνυση εναντίον μου για συκοφαντική δυσφήμηση», είπε η μάρτυρας εξηγώντας τους λόγος που δεν προχώρησε σε μήνυση κατά του βουλευτή.

Η ίδια μετά την επίθεση έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα «Έθνος», στο δημοσιογράφο Λευτέρη Μπιντέλα, καθώς ο δημοσιογράφος τη συμβούλευσε ότι η δημοσιοποίηση θα λειτουργήσει και ως ασπίδα προστασίας. Με αφορμή αυτή τη συνέντευξη κλήθηκε να δώσει κατάθεση στον Άρειο Πάγο δύο χρόνια αργότερα, όταν μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ξεκίνησε η συγκέντρωση των στοιχείων της δικογραφίας για την εγκληματική οργάνωση.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ.

πηγη efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: