28.4.17

Ο παράγοντας διεθνή αστάθεια...

Η σπουδή του Τσίπρα να στηρίξει τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών εξηγείται όχι μόνο από την...
αυτονόητη ιδεολογική και πολιτική αντίθεσή του προς την προοπτική μιας ακροδεξιάς προεδρίας στη φίλη Γαλλία, αλλά και από την προσδοκία ότι ο πρώην υπουργός Οικονομίας του Φρανσουά Ολάντ θα ακολουθήσει την πολιτική υπεράσπισης της Ελλάδας - έστω και χωρίς να εξαγριώνει τη Γερμανία -, την οποία είχε ακολουθήσει ο πολιτικός του μέντορας.

Το δόγμα «Ελλάς - Γαλλία συμμαχία» εκτιμάται ότι θα πρέπει πάση θυσία να συνεχίσει να εφαρμόζεται, διότι οι κίνδυνοι που απειλούν την πολιτική ομαλότητα στην Ευρώπη - με ενδεχόμενη σοβαρή αντανάκλαση στην Ελλάδα - δεν είναι λίγοι. Έχουμε εκτενώς αναφερθεί σε αυτούς, επομένως θα τους δούμε επιγραμματικά και μόνον:

♦ Η διαδικασία του Brexit, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρή αναταραχή, αλλά και αλλαγή προσανατολισμού της Ε.Ε. σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η κοινή διπλωματία και άμυνα.
♦ Η σοβούσα κρίση στην Ιταλία, η οποία αναπόφευκτα θα οδηγήσει σχετικά σύντομα σε εκλογές με άγνωστο αποτέλεσμα και ισχυρή πιθανότητα για σοβαρές περιπλοκές.
♦ Η διαδικασία εφαρμογής των δύο ή περισσότερων ταχυτήτων στην Ε.Ε., η οποία αναμένεται να παγιώσει την υποβάθμιση της ελληνικής θέσης στο ευρωσύστημα, ανεξαρτήτως της ύπαρξης μνημονίων ή της εξόδου από αυτά.
♦ Η εκκρεμότητα περί της γερμανικής αντίληψης για την Ευρώπη, έτσι όπως αυτή θα διαμορφωθεί μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου.
♦Η αναθεωρητική διάθεση του Ντόναλντ Τραμπ σε μια σειρά ζητημάτων της στενής και ευρύτερης περιοχής μας, καθώς η αστάθεια αναμένεται να είναι το κύριο χαρακτηριστικό της επόμενης περιόδου.
♦ Η παροξυσμική ένταση της τουρκικής επιθετικότητας, η οποία, παρά τις προσδοκίες των αφελών (;), διατηρείται πλήρως και μετά τη νίκη του Ερντογάν στο δημοψήφισμα και επαυξάνει την παραδοσιακή απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.
♦ Η εξέλιξη άλλων περιφερειακών σχεδιασμών που έχουν στο επίκεντρό τους την Τουρκία, το Κουρδικό, τη Συρία, το Ιράν κ.λπ., καθώς από τη στάση κάποιων ισχυρών δυνάμεων, όπως π.χ. του Ισραήλ, θα εξαρτηθεί και η πορεία σοβαρότατων θεμάτων που αφορούν ευθέως την Ελλάδα...

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο του Σταύρου Χριστακόπουλου, πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: