20.4.17

Παιδιά στο όριο του λιμού στη σύγχρονη Λευκορωσία...

Ίδρυμα για παιδιά με αναπηρία στη ΛευκορωσίαΕισαγγελική έρευνα ξεκίνησε στη Λευκορωσία, έπειτα από την αποκάλυψη ότι τουλάχιστον 100 παιδιά, που...
«φιλοξενούνται» σε ορφανοτροφεία, κινδυνεύουν από λιμό. Η δημοσιογραφική έρευνα έφερε στο φως υποσιτισμένα παιδιά και εφήβους που ζυγίζουν λιγότερο από 15 κιλά, ενώ πολλά από αυτά δεν μπορούν να περπατήσουν λόγω τις ανεπαρκούς σίτισης.

Μια κοπέλα 20 ετών ζύγιζε μόλις 11,5 κιλά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian», οι εισαγγελείς, γιατροί και αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι το φαινόμενο των υποσιτισμένων παιδιών, πολλά από τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως νοητική υστέρηση ή άλλα εκ γενετής προβλήματα υγείας, δεν είναι νέο, αλλά για πάρα πολλά χρόνια στα ορφανοτροφεία τα παιδιά ζουν στο όριο του λιμού.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε όταν η εφημερίδα κλήθηκε να καλύψει έναν φιλανθρωπικό ποδοσφαιρικό αγώνα για την ενίσχυση των ορφανοτροφείων, ώστε να εξασφαλίσουν χρήματα για «εντερική θρέψη», μια ιατρική μέθοδο ενισχυμένης και υπερθερμιδικής διατροφής για υποσιτισμένα άτομα.

Οι εικόνες των παιδιών είναι τόσο συγκλονιστικές, που σύμφωνα με τους συντάκτες του Guardian, κάποιες από τις φωτογραφίες δεν μπορούν να δημοσιευθούν. Ωστόσο, όσες δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν παιδιά με πόδια «καλαμάκια», όπου κανείς βλέπει το οστό κάτω από το δέρμα, χωρίς ίχνος μυϊκού ιστού. Τα παιδιά είναι αποστεωμένα και ξαπλωμένα σε παιδικά κρεβάτια.Οι αρχές της Λευκορωσίας ξεκίνησαν εισαγγελική έρευνα για το πώς έφτασαν τα παιδιά αυτά στην τραγική αυτή κατάσταση, ώστε να κινδυνεύει η ζωή τους.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, είναι θύματα παραμέλησης και υποσιτισμού, ενώ απολύθηκαν οι διευθυντές πολλών από τα ιδρύματα αυτά.

«Βασική παράβαση του νόμου προκύπτει από το γεγονός ότι αφαιρέθηκε από τα παιδιά το δικαίωμα στην απαιτούμενη διατροφή», ανακοίνωσε ο εισαγγελέας.

«Αν είχαν γίνει οι απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις από ειδικευμένους επαγγελματίες, η μη φυσιολογική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα παιδιά θα είχε γίνει γνωστή και θα είχε αντιμετωπιστεί», συμπληρώνει.

«Ψυχολογικά προβλήματα»

Τα ιδρύματα υποστηρίζουν ότι η σωματική αδυναμία των παιδιών οφείλεται σε «ψυχολογικά προβλήματα» και όχι σε κακομεταχείριση από την πλευρά των ιδίων.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του ορφανοτροφείου «Τσεβρέν», Έλα Μπορίσοβα, «τα παιδιά αυτά δεν περπάτησαν ποτέ. Είναι διαρκώς στο κρεβάτι και δεν έχουν μυϊκό σύστημα. Γι' αυτό τα πόδια τους μοιάζουν με οδοντογλυφίδες».

«Μόνο αν τους παρασχεθεί εντερική θρέψη θα κατορθώσουν να σταθούν ή να περπατήσουν. Συνεπώς, το μόνο που μπορεί να κάνει το ίδρυμα είναι να τους εξασφαλίζει καθαριότητα, τροφή και ιατρική φροντίδα», είπε.

Άλλος διευθυντής ιδρύματος, ο Βιατσεσλάβ Κλίμοβιτς, τόνισε:

«Ο λόγος που δεν παίρνουν βάρος δεν είναι ο υποσιτισμός, αλλά η ψυχή τους. Δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση διότι δεν υπάρχει εγκέφαλος. Οι διαδικασίες οργανικής λειτουργίας είναι εντελώς διαφορετικές».

Το ζήτημα και οι εικόνες που ήρθαν στο φως πρώτα από το περιοδικό «Imena», που εκδίδεται στη Λευκορωσία, έχει σοκάρει τους πολίτες της χώρας.

Κάποιοι δήλωσαν ότι οι εικόνες θυμίζουν «θύματα του ναζιστικού πολέμου και των στρατοπέδων συγκέντρωσης».

Άλλος, αναρωτιέται «πώς είναι δυνατόν στην Ευρώπη του 21ου αιώνα να μην μπορούμε να εξασφαλίσουμε επαρκή τροφή για άρρωστα παιδιά».

Κάποια ιδρύματα υποστηρίζουν ότι τα παιδιά αυτά, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν δεν μπορούν να τραφούν φυσιολογικά και άλλα ότι ακόμη και η εντερική θρέψη δεν αρκεί για να τα βοηθήσει να αναπτυχθούν επαρκώς.

Πάντως, σε περιπτώσεις που τα ιδρύματα παρείχαν στα παιδιά εντερική θρέψη, σημειώθηκε βελτίωση. Ωστόσο, η εντερική θρέψη θεωρείται ιατρική θεραπεία και για να δοθεί στα παιδιά πρέπει να συνταγογραφηθεί ώστε να την πληρώσει το ασφαλιστικό σύστημα. Ωστόσο, πολλοί εργαζόμενοι στα ιδρύματα καταγγέλλουν ότι τα νοσοκομεία, θεωρώντας ότι τα παιδιά αυτά «δεν έχουν μέλλον» δεν δίνουν την προσοχή που πρέπει και δεν κάνουν όλες τις απαιτούμενες εξετάσεις.

Οι γιατροί κάνουν αγώνα να βρουν χρήματα από ιδιωτικούς πόρους, αλλά και οι πολίτες δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον.

«Προσπαθήσαμε να μαζέψουμε χρήματα με ένα φεστιβάλ. Δεν ήρθε κανείς», καταγγέλλει ένας παιδίατρος...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: