28.4.17

Διαρροές για νέα «θέματα» από το ΔΝΤ...


Διαπραγματεύσεων συνέχεια μεταξύ κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών με τα εργασιακά, τα δημοσιονομικά και τα χρηματοπιστωτικά να βρίσκονται στο επίκεντρο. Σύμφωνα με...
κορυφαίο κυβερνητικό αξιωματούχο το ΔΝΤ εγείρει νέα ζητήματα, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται και τα «κόκκινα» δάνεια.

Στη συνάντηση που βρίσκεται σε εξέλιξη η ελληνική πλευρά θα προχωρήσει με τους εκπροσώπους των δανειστών σε ανάλυση του πρωτογενούς πλεονάσματος 4,2% του ΑΕΠ για το 2016.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, θα εξεταστεί τι μερίδιο από αυτό είναι μόνιμο και επαναλαμβανόμενο τα επόμενα έτη και τι είναι έκτακτο, προκειμένου να υπολογιστεί η θετική επίπτωση το 2017 και το 2018.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, στο πεδίο των χρηματοοικονομικών θα συζητηθούν κάποια καινούργια θέματα που εγέρθηκαν από το ΔΝΤ, καθώς και τα «κόκκινα» δάνεια.

Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι αυτό των δημοσιονομικών, κυρίως σε ό,τι αφορά το «κούρεμα» κύριων και επικουρικών συντάξεων από το 2019 μέσω της προσωπικής διαφοράς, με πλαφόν 22%.

Στο μέτωπο των εργασιακών, το αρμόδιο υπουργείο υποστηρίζει ότι για την επίτευξη του στόχου (μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ) επαρκεί η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις και επιμένει σε ένα ανώτατο πλαφόν στο μαχαίρι των περικοπών.

Όπως γράφει το σημερινό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», μένει να φανεί μέχρι την Κυριακή αν το ΔΝΤ συμβιβαστεί με την ελληνική και ευρωπαϊκή άποψη ή αν θα παραμείνει σταθερό στις εμμονές του, όπως αυτές διατυπώνονται στο τεχνικό κείμενο του ΔΝΤ.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση δια στόματος του Δημήτρη Τζανακόπουλου («105,5 Στο Κόκκινο») εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα έχει επιτευχθεί η τεχνική συμφωνία μέχρι την Κυριακή και ότι στη συνέχεια «θα εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που αφορούν το χρέος».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν κλείσει και το κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου και η συμφωνία που γράφεται με το ΔΝΤ, για να ακολουθήσει το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή και να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που αφορούν το χρέος....

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: