28.4.17

Αμετακίνητο το ΔΝΤ για τις συντάξεις...

Κίνδυνος και για 100.000 επικουρικές...

Ανοιχτό παραμένει το πλαφόν στις περικοπές των συντάξεων, καθώς το ΔΝΤ σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους εταίρους δεν έχει δεχτεί το «ταβάνι» προστασίας και συνεχίζει να...
ζητά πλήρη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

Και αυτό παρά την παρέμβαση του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην Κριστίν Λαγκάρντ, ο οποίος ευθαρσώς τόνισε ότι: «Δεν πρέπει να υπάρχουν μεγάλες περικοπές στις συντάξεις, όπως θέλουν οι θεσμοί, γιατί μόνο ο φτωχός πληθυσμός της ελληνικής κοινωνίας -οι συνταξιούχοι- είναι αυτοί που υποφέρουν».

Από την πλευρά της, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου επισημαίνει ότι «αυτό που διαπραγματευόμαστε και νομίζω ότι θα μπορέσουμε να το κερδίσουμε είναι να υπάρξει ένα ποσοστό προστασίας της σύνταξης, δηλαδή ένα ανώτατο όριο απομείωσης της προσωπικής διαφοράς, ώστε να μην υπάρχουν πολύ μεγάλες μεταβολές».

Σύμφωνα με τα δεδομένα, όπως έχουν διαμορφωθεί στις συνομιλίες:

Αν περάσει η «γραμμή» της κυβέρνησης, η προσωπική διαφορά θα κόβεται τόσο ώστε το συνολικό ποσό της εκάστοτε σύνταξης να μη μειώνεται πάνω από 20% με 25%. Συνεπώς, οι απώλειες θα είναι διαφορετικών ταχυτήτων, θα ξεκινούν από 1 ευρώ και σε ορισμένες ακραίες αλλά πραγματικές περιπτώσεις, θα ξεπερνούν τα 350 ευρώ.

Σε περίπτωση όμως που αυτό δεν γίνει αποδεκτό από το ΔΝΤ, ή από τη μείωση των προσωπικών διαφορών δεν καλυφθεί η περικοπή του 1,8 δις ευρώ, τότε το «μαχαίρι» θα αφορά και στις επικουρικές συντάξεις. Στο στόχαστρο αναμένεται να τεθούν περίπου 100.000 επικουρικές συντάξεις, που είχαν «γλιτώσει» το περασμένο καλοκαίρι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: