21.4.17

«Αν ζούσαμε σήμερα σε χούντα δεν θα συζητούσαμε ελεύθερα»...

Εκτενές άρθρο για τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 και...
την κατάλυση της δημοκρατίας στην Ελλάδα φιλοξενεί το γερμανικό Spiegel.  Στην ηλεκτρονική του έκδοση το περιοδικό φιλοξενεί δηλώσεις του Περικλή Κοροβέση, η μαρτυρία αποτέλεσε βασική καταγραφή για τις θηριωδίες της χούντας.

Ο Περικλής Κοροβέσης, αντιστασιακός, πρώην βουλευτής και, φυσικά, συνεταιριστής της «Εφημερίδας των Συντακτών» μιλάει για τη σύλληψή του και τα βασανιστήρια που υπέστη στα κτίρια της Ασφάλειας. «Τον χτύπησαν επανειλημμένα, του έκαναν ηλεκτροσόκ και εικονικές εκτελέσεις. Στο βιβλίο του περιγράφει και το μαστίγωμα στα πέλματα (σ.σ. φάλαγγα), μία από τις αγαπημένες μεθόδους των βασανιστών», γράφει το Spiegel Online.

«Ο Κοροβέσης είχε καταθέσει ως μάρτυρας ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τους βασανισμούς που υπέστη. Η σχετική έκθεση έγινε σημείο αναφοράς από μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως και δημοσιεύθηκε αργότερα ως βιβλίο σε αρκετές γλώσσες» αναφέρει το Spiegel και μιλάει μαζί του για τις ακραίες εποχές που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Το Spiegel αναφέρεται στην άνοδο της Χρυσής Αυγής και την «επιστροφή των αξιών των πραξικοπηματιών» σημειώνοντας ότι «ορισμένοι Έλληνες συγκρίνουν τη χούντα με την ΕΕ και πιστεύουν ότι η δημοκρατία και η ελευθερία πέθαναν ακόμη μια φορά εξαιτίας της λιτότητας που επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι δανειστές».

Από την πλευρά του, ο Περικλής Κοροβέσης θεωρεί «παράλογη» την άποψη «ότι σήμερα ζούμε υπό μια νέα χούντα. Αν ήταν έτσι, δεν θα συζητούσαμε εσείς κι εγώ ελεύθερα εδώ σήμερα» σχολίασε απευθυνόμενος στον ανταποκριτή του γερμανικού περιοδικού...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: