28.4.17

ΣΤΑΣΥ... κάθαρσης...

Η Ν.Δ. και τα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ως μέρη του ευρωπαϊκού τόξου, όλα τα τελευταία χρόνια, έχουν...
επιδοθεί σε έναν ολομέτωπο αγώνα σπίλωσης του δημόσιου τομέα συλλήβδην. Κατά καιρούς το “υπεράριθμο” Δημόσιο, οι “τεμπέληδες” δημόσιοι υπάλληλοι και μια σειρά άλλες γενικεύσεις ήταν και είναι η σημαία της προπαγάνδας τους, με μοναδικό στόχο να περιοριστεί σε βαθμό εξαφανίσεως το Δημόσιο προς όφελος των ιδιωτών. Θεωρούν ότι, σπιλώνοντας τον δημόσιο τομέα, η κοινωνία μπορεί να αποδεχθεί τις ιδιωτικές υπηρεσίες ακόμη κι αν είναι ακριβότερες. Το έκαναν στο παρελθόν και σχεδιάζουν να το κάνουν όποτε και αν έρθουν ξανά στην εξουσία.

Επί δεκαετίες αντιμετώπιζαν το Δημόσιο ως λάφυρο, που το χρησιμοποιούσαν όπως τους συνέφερε κατά περίπτωση. Άλλοτε για να διορίζουν στρατιές υπαλλήλων, άλλοτε για να απολύουν, άλλοτε για να ικανοποιούν τοπικές κοινωνίες, κύκλους συμφερόντων και κλίκες και άλλοτε για να το μοιράζουν στα ιδιωτικά συμφέροντα. Μέσα σε όλο αυτό, αδιαφορούσαν για το πραγματικό κομμάτι της σπατάλης που υπήρχε ή των κυκλωμάτων που δρούσαν μέσα στις δημόσιες υπηρεσίες.

Για παράδειγμα, όλα τα χρόνια του Μνημονίου ακούγαμε για τις καταχρεωμένες δημόσιες συγκοινωνίες, για “άχρηστους υπαλλήλους” και φυσικά είναι γνωστές από παλιά οι προσπάθειες, ιδιαιτέρως της Ν.Δ., να ιδιωτικοποιήσει τις συγκοινωνίες. Το θέμα είναι γιατί έφτασε στο σημείο να παράγει τέτοια χρέη ένα μονοπώλιο όπως οι δημόσιες συγκοινωνίες.

Οι νέες διοικήσεις τον τελευταίο χρόνο έχουν προχωρήσει σε πολλές έρευνες και εσωτερικούς ελέγχους. Απολύθηκαν υπάλληλοι που βρέθηκαν να κλέβουν. Απομακρύνθηκαν άλλοι επειδή εκκρεμούν έρευνες της εισαγγελίας εναντίον τους. Εντοπίστηκε, ύστερα από έρευνες, κύκλωμα που είχε έτοιμα προς διοχέτευση στην αγορά 20 εκατομμύρια πλαστά εισιτήρια. Εντοπίστηκε κύκλωμα που αφαιρούσε έσοδα από εισιτήρια, τα οποία, μόνο για το 2015, υπολογίζονται σε 1 εκατ. ευρώ.

Τα κυκλώματα της διαφθοράς είναι ένα πολυπλόκαμο σύστημα και όλα τα χρόνια της δικομματικής μεταπολίτευσης κυριολεκτικά αλώνιζαν σε πολλούς θυλάκους του Δημοσίου. Δείτε πρόσφατα τι πόλεμος γίνεται με την εγκατάσταση των ακυρωτικών μηχανημάτων στο μετρό, τα οποία θα εξαλείψουν το φαινόμενο των πλαστών εισιτηρίων.

Αυτά που έπραξαν οι τελευταίες διοικήσεις είναι το αυτονόητο, είναι αυτό που έπρεπε να γίνεται όλα αυτά τα χρόνια. Και δεν πρέπει να σταματήσουν οι προσπάθειες αυτές. Πρέπει να προχωρήσουν σε βάθος και να αποδοθούν οι ευθύνες όπου υπάρχουν...

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: