28.4.17

«Δεν θέλουμε να σπάσουμε τη σχέση με την Τουρκία»...


Με τις σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης στο επίκεντρο πραγματοποιήθηκε το πρώτο μέρος του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Η συνάντηση γίνεται και στη σκιά των...
ραγδαίων εξελίξεων στην ΠΓΔΜ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι υπήρξε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ.

«Καταλήξαμε ότι δεν θέλουμε να σπάσουμε αυτή την σχέση, αλλά πρέπει να βρούμε τρόπους να συνεχίσει. Η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις, τις σχέσεις καλής γειτνίασης καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές διαδικασίες» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι «Νομίζω ότι το μήνυμα που θα πάρει η Τουρκία θα είναι σαφές και στα πλαίσια των ευρωπαικών αξιών και αρχών».

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη συνεδρίαση ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η κουλτούρα συμβιβασμών λείπει και από την Τουρκία υπενθυμίζοντας ότι «η Τουρκία έχει μια συγκεκριμένη εξωτερική πολιτική και η ΕΕ πρέπει να επιδεικνύει στην Ελλάδα την αλληλεγγύη της». 

Χαρακτήρισε, ακόμη, την Τουρκία «νευρική και αναθεωρητική δύναμη», ενώ κάλεσε την Ευρώπη να μην παριστάνει ότι τώρα ανακάλυψε πως δεν είναι δημοκρατικά, προσθέτοντας ότι δεν χρειάζονται βιαστικά μέτρα.

«Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά τι είναι η Τουρκία, αλλά παρόλα αυτά θέλουμε να παραμείνει στον Ευρωπαϊκό δρόμο γιατί αυτό θα είναι κέρδος για όλους μας».

Σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία βομβαρδίζει τους Κούρδους στη Συρία, έχει στρατό στο Ιράκ παρά την αντίθετη απόφαση της Ιρακινής κυβέρνησης και προβοκάρει συχνά την Ελλάδα. 

«Η Τουρκία είναι ένας δύσκολος γείτονας, αλλά πρέπει να υπάρχει καλή σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να κάνουμε πειραματισμούς και πρέπει να έχουμε καθαρή σκέψη και να αποφεύγουμε διαμάχες χωρίς λόγο για τριτεύοντα ζητήματα. Επανέλαβε ότι το θέμα της σχέσης ΕΕ Τουρκίας είναι ένα ζήτημα που πρέπει να τίθεται στην Τουρκία αν το θέλει κι όχι αντίθετα. Η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ και από την ίδια εξαρτάται. Δεν πρέπει να της δώσουμε άλλοθι με το θέμα της θανατικής ποινής» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Τέλος ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να παυθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη γειτονική χώρα και ζήτησε να δείξει η ΕΕ αλληλεγγύη στον δημοκρατικό κόσμο της Τουρκίας.

Το απόγευμα, κατά το δεύτερο μέρος των συζητήσεων οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να επικεντρωθούν και στις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ. 

Αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ η Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι το θέμα είναι σοβαρό με τον Νίκο Κοτζιά να υπογραμμίζει ότι «χρειάζεται να υπάρχει μια κουλτούρα συνεννόησης και συμβιβασμών, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα στο εσωτερικό της πΓΔΜ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: