28.4.17

Το μεγάλο παζάρι...

Στην τελική ευθεία φαίνεται να έχει μπει η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου και, αν δεν υπάρξει κάποια εμπλοκή στις συζητήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών και...
τα τεχνικά κλιμάκια, τότε η τεχνική συμφωνία αναμένεται να ψηφιστεί ώς τα μέσα Μαΐου.

Ωστόσο, δεν φαίνεται να διαγράφεται στον ορίζοντα η αντίστοιχη βεβαιότητα για το χρέος, καθώς οι διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου επί του προσδιορισμού των μεσοπρόθεσμων μέτρων παραμένουν και μετά το τριήμερο «βολιδοσκοπήσεων» στην εαρινή Σύνοδο του Ταμείου στην Ουάσιγκτον. Κοινώς, η συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου προς το παρόν μοιάζει μετέωρη παρά τις κυβερνητικές προσδοκίες.

Το ερώτημα είναι πλέον αν οι Λαγκάρντ - Σόιμπλε θα επιδοθούν σε ένα σκληρό παζάρι με στόχο όμως να υπάρξει σύγκλιση στο προσδιορισμένο χρονοδιάγραμμα ή θα σύρουν την εκκρεμότητα για το διάστημα μετά τις γερμανικές εκλογές.

Η κυβέρνηση παρέλαβε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα τεχνικά και πολιτικά κείμενα που αντιστοιχούν στο ευρωπαϊκό σκέλος της συμφωνίας και το αντίστοιχο σκέλος με το Ταμείο (επικαιροποίηση του ΜΟU στην πρώτη περίπτωση, Memorandum of Economic and Financial Policies - MEFP στη δεύτερη περίπτωση).

Η πιθανότητα πλέον οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛΛ να ψηφίσουν χωρίς να έχουν εικόνα για το χρέος είναι περισσότερο από ορατή, ωστόσο η κυβέρνηση έχει «καθαρίσει» δίνοντας στους κυβερνητικούς βουλευτές το άλλοθι τού «ψηφίζουμε για να πάρουμε το χρέος, κι αν αυτό εν τέλει δεν επιτευχθεί, δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα». Κατά τα φαινόμενα, η διαβεβαίωση αυτή που έρχεται από τα χείλη του ίδιου του πρωθυπουργού θεωρείται ότι καλύπτει τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Την Τετάρτη, σε συνέντευξή της στον ρ/σ Στο Κόκκινο η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου παραδέχτηκε ότι οι περικοπές στις συντάξεις (μέσα από τη μείωση της προσωπικής διαφοράς) από τις αρχές του 2019 θα πλήξουν το ένα τρίτο των συνταξιούχων, ενώ υποστήριξε ότι η κυβερνητική προσπάθεια στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και τα τεχνικά κλιμάκια είναι να τεθεί ανώτατο όριο στη μείωση της προσωπικής διαφοράς ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες μεταβολές. Σημείωσε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής των επικουρικών συντάξεων.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, το Μαξίμου α­ναμένει ότι το παζάρι μεταξύ Λαγκάρντ και Τόμσεν από τη μία πλευρά και Μέρκελ - Σόιμπλε από την άλλη θα συνεχιστεί μέ­χρι την τελευταία στιγμή. Με άλλα λόγια, μπορεί αυτό να λάβει διαστάσεις θρίλερ το επόμενο εικοσαήμερο, αν και η κυβέρνη­ση εκτιμά ότι στο τέλος θα υπάρξει συμ­φωνία...

 topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: