28.4.17

Βαρουφάκης: Ήταν λάθος μου, που υπέγραψα...

Στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» βρέθηκε σήμερα ο Γιάνης Βαρουφάκης, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη τύπου από τη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά το...
ευρωπαϊκό πολιτικό κίνημα με όνομα «DiEM25», το οποίο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2016.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ανέλυσε το πλαίσιο της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του κινήματος, θέτοντας δύο βασικούς στόχους. Αφενός, τη δραστική μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών και του σταθερού κόστους της οικονομικής δραστηριότητας, αφετέρου την αναδιάρθρωση όλων των χρεών, ιδιωτικών και δημόσιων.

Ο ίδιος χαρακτήρισε το DiEM 25 αυθεντικό, πανευρωπαϊκό, διεθνιστικό κίνημα και στράφηκε εναντίον όσων ταυτίζουν την Ευρώπη με την «ανίερη συμμαχία των κκ Βίζερ, Ντάϊζελμπλουμ, Eurogroup και Σία». Ερωτηθείς για πιθανή συνεργασία με άλλα κόμματα που αντιτίθενται στην Ευρώπη, ο ίδιος κάλεσε τους Έλληνες να παραμείνουν στο πλευρό της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δεν είμαστε αντιευρωπαϊστές.

Ο κ. Βαρουφάκης μίλησε και για το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2015, το οποίο στάθηκε αφορμή για να υποβάλλει την παραίτησή του: «Ποτέ δεν είχα στο μυαλό μου τη φιλοδοξία να γίνω υπουργός ή βουλευτής. Ο μόνος λόγος που έγινα είναι γιατί έπρεπε να γίνει μια δουλειά. Αυτή η δουλειά δεν μπορούσε να γίνει πλέον, γιατί οι βασικές αρχές της αναδιάρθρωσης των ελληνικών δημοσίων χρεών εκείνο το βράδυ ανετράπησαν. Η παραίτηση είναι μία ξεκάθαρη πολιτική πράξη. Μακάρι να παραιτούνταν πολλοί περισσότεροι από αυτούς που έπρεπε. Λέω αυτό που πρέπει να πω και το θέτω σε δημόσιο διάλογο».

Αναφερόμενος στα λάθη που έκανε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Υπουργός Οικονομικών, αυτοσαρκάστηκε λέγοντας πως «θα χρειαστεί όλη τη μέρα για να τα αναλύσω. Το μεγαλύτερο πάντως λάθος μου ήταν ότι υπέγραψα την αίτηση επέκτασης της δανειακής συμφωνίας»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: