29.3.17

Ερρίφθη ο κύβος για το Brexit...

Η Ντάουνινγκ Στριτ έδωσε τα μεσάνυχτα στη δημοσιότητα τη φωτογραφία που απαθανατίζει τη Μέι να υπογράφει την επίσημη επιστολήΗ Τερέζα Μέι υπέγραψε αργά χθες βράδυ την επιστολή που θα υποβληθεί σήμερα στις Βρυξέλλες και με την...
οποία θα ξεκινήσει η διαδικασία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ντάουνινγκ Στριτ έδωσε χθες στις 12 τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) στη δημοσιότητα τη φωτογραφία που απαθανατίζει τη Βρετανίδα πρωθυπουργό να υπογράφει την επίσημη επιστολή, η οποία θα δοθεί σήμερα το πρωί στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, εννέα μήνες αφότου οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ τής αποχώρησης της χώρας τους από την Ε.Ε., στην οποία εντάχθηκαν το 1973.

Αν και αρχικά ήταν αντίθετη στο Brexit και ανέλαβε τον θώκο μετά την πολιτική αναταραχή που προκλήθηκε από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η Μέι θα έχει στη διάθεσή της δύο χρόνια για να διαπραγματευτεί τους όρους του «διαζυγίου» προτού αυτό τεθεί σε εφαρμογή στα τέλη Μαρτίου 2019.

Την υπογεγραμμένη επιστολή της Μέι θα παραδώσει στον Τουσκ ο Τιμ Μπάροου, μόνιμος εκπρόσωπος της χώρας στην Ε.Ε.

Σε διάστημα 48 ωρών ο Τουσκ θα στείλει στις 27 χώρες-μέλη ένα προσχέδιο των βασικών γραμμών της διαπραγμάτευσης. Στη συνέχεια οι πρεσβευτές των «27» θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το προσχέδιο.

«Τώρα που έχει ληφθεί η απόφαση να αποχωρήσουμε από την Ε.Ε. έχει έρθει η ώρα να ενωθούμε», αναμένεται να πει η Τερέζα Μέι σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή των Κοινοτήτων, κατά τη διάρκεια της Ώρας του Πρωθυπουργού, που λαμβάνει χώρα κάθε Τέταρτη

«Όταν καθίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τους επόμενους μήνες, θα εκπροσωπώ κάθε πολίτη του Ηνωμένου Βασιλείου, νέους και ηλικιωμένους, πλούσιους και φτωχούς, τις μεγάλες και τις μικρές πόλεις, την ύπαιθρο και όλα τα χωριά και τις κωμοπόλεις μεταξύ τους», θα προσθέσει.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η σημερινή μέρα είναι ιστορική όχι μόνο για τη Βρετανία αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Κανείς δεν ξέρει πού πραγματικά θα οδηγήσει ο δρόμος που διάλεξε να χαράξει η Βρετανία. Δεν είναι μόνο ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά περίπλοκο θέμα, οι πτυχές του οποίου όχι μόνο δεν έχουν ξεδιπλωθεί αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν καν διατυπωθεί, αλλά και τι είδους «διαζύγιο» θέλει να πάρει από την Ε.Ε.

Άλλωστε, χθες το Περιφερειακό Κοινοβούλιο της Σκοτίας ψήφισε υπέρ τής διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίησή της από το Ηνωμένο Βασίλειο, πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας του Brexit.

Το βασικό επιχείρημα της πρωθυπουργού της Σκοτίας, η οποία πρότεινε το νέο δημοψήφισμα, είναι ότι το 62% των Σκοτσέζων ψήφισε «όχι» στην έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

«Τώρα δεν είναι η ώρα», απάντησε η Τερέζα Μέι, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος προτού ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: