25.3.17

Ο Μπορίσοφ τζογάρει το πολιτικό του μέλλον στην κάλπη...

Μπόικο ΜπορίσοφΟι αυριανές πρόωρες εκλογές στη Βουλγαρία θα είναι ένα τεστ όχι μόνο για τις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τη Ρωσία και την Τουρκία, αλλά και για την...
πορεία του κυβερνώντος κόμματος και του ηγέτη του.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ παραιτήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο υποψήφιος του κόμματός του έχασε τις προεδρικές εκλογές, υπολογίζοντας να επιστρέψει με μεγαλύτερη πλειοψηφία στη Βουλή.  

Αλλά οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το κεντροδεξιό GERB  είναι σχεδόν ισόπαλο με τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι, αφού κέρδισαν τις προεδρικές εκλογές, δείχνουν να διεκδικούν αυτή τη φορά με αξιώσεις την πρωτιά στην εξουσία.  

Βλέποντας τον εξ αριστερών κίνδυνο, ο Μπορίσοφ όργωσε τη χώρα.

«Τη Δευτέρα θα πρέπει να έχουμε μια σταθερή χώρα. Η Ευρώπη χρειάζεται μια τέτοια χώρα στα σύνορά της με την Τουρκία» διακήρυξε στις τελευταίες συγκεντρώσεις του. 

Ο Μπορίσοφ λοιπόν υπόσχεται σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη, ενίσχυση των ζευγαριών που θέλουν αλλά δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδιά και επίδομα περίπου 250 ευρώ τον μήνα στους παππούδες και τις γιαγιάδες που βοηθούν στην ανατροφή των εγγονιών τους.   

Τέτοιες υποσχέσεις και σε εθνικό επίπεδο η βελτίωση της οικονομίας και η μείωση της ανεργίας δεν φαίνεται να γοητεύουν πια τους Βούλγαρους.

Το προβάδισμα του GERB έναντι των Σοσιαλιστών συρρικνώθηκε από 11% που ήταν πέρσι στο 2% και τώρα και τα δύο κόμματα κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα, λίγο κάτω από το 30%.  

«Το χάρισμα του Μπορίσοφ δεν είναι πλέον αυτό που ήταν κάποτε», εκτιμά η Μποριάνα Ντιμίτροβα της δημοσκοπικής εταιρείας Alpha Research.

«Υποτίμησε το μακροπρόθεσμο παιχνίδι των Σοσιαλιστών - τη διύλιση των αντιδυτικών, αντιευρωπαϊκών, αντιτουρκικών και φιλορωσικών συμπεριφορών». 

Επιπλέον το GERB έχει χάσει από τη δημοτικότητά του διότι οι ψηφοφόροι δείχνουν να κουράστηκαν από τους ολιγάρχες, τη διαφθορά και τη διαπλοκή, αλλά και την αποτυχία του δικαστικού συστήματος να αντιμετωπίσει κάποια έστω από αυτά τα προβλήματα. 

Ο Μπορίσοφ διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2009 με εξαίρεση τη χρονιά 2013-2014.

Εχει τη στήριξη φυσικά κεντροδεξιών ηγετών της Ε.Ε.: από την Ανγκελα Μέρκελ μέχρι τον Ούγγρο Βίκτορ Ορμπαν. 

«Αυτές οι εκλογές διεξάγονται σε μια πολύ σημαντική φάση για την εσωτερική πολιτική σκηνή» λέει στον EUObserver ο επικεφαλής της οικονομικής ιστοσελίδας Money.bg, Γκεόργκι Μίνεφ.

Μέχρι τώρα, λέει, ήταν αναμενόμενος ο νικητής. Αλλά αυτή τη φορά το GERB είναι ισοδύναμο με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) «στις έρευνες και τις δημοσκοπήσεις». 

Πέντε είναι τα κόμματα που προβλέπεται να πιάσουν το όριο και να μπουν στη Βουλή.

Το  GERB στις μετρήσεις φαίνεται να αποσπά 27,1% και το BSP 26,5%

Τα άλλα τρία κόμματα είναι: το εθνικιστικό Ενωμένοι Πατριώτες, το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (DPS) με ιδρυτή τον Αχμέντ Ντογάν και οπαδούς ως επί το πλείστον τουρκικής καταγωγής ψηφοφόρους και το νεοφερμένο στην πολιτική κόμμα Volya του επιχειρηματία Veselin Mareshki

Ενα έκτο κόμμα, το δεξιό Μεταρρυθμιστικό Μπλοκ, μπορεί να καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 4%.  

Πρόκληση και για τους Σοσιαλιστές

Η ηγέτης των Σοσιαλιστών στη Βουλγαρία, Κορνήλια Νίνοβα
Η ηγέτης των Σοσιαλιστών στη Βουλγαρία, Κορνήλια Νίνοβα Κορνήλια Νίνοβα | AP Photo/Valentina Petrova

«Αυτές οι εκλογές θα είναι βαρόμετρο και την αλλαγή προφίλ που επιχειρεί το Σοσιαλιστικό κόμμα» εκτιμά ο επικεφαλής της δημοσκοπικής εταιρείας Gallup στα Βαλκάνια, Παρβάν Σιμεόνοφ.

Το κόμμα, λέει, προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις από την εικόνα που είχε μέχρι τώρα ώς ένα «μετα-κομμουνιστικό κόμμα με έναν σκληρό πυρήνα οπαδών».

Η μεγαλύτερη πρόκληση για την επικεφαλής του BSP, Κορνήλια Νίνοβ,α είναι να διορθώσει τη ζημιά που έγινε με την παραίτηση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης το 2014, μετά από μεγάλη κοινωνική αναταραχή και συνεχείς διαδηλώσεις.

«Δεν απευθύνονται σε νέα δεξαμενή ψηφοφόρων» λέει ο κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας, Jivko Georgiev, «απλώς προσπαθούν να διευρύνουν τον κύκλο της Αριστεράς». 

Το βασικό μήνυμα της Νίνοβα είναι φιλορωσικό και αντιευρωπαϊκό, που φαίνεται να έχει απήχηση σε μεγάλο ποσοστό του εκλογικού σώματος. 

«Εάν κερδίσουμε, θα πάω στις Βρυξέλλες και θα θέσω βέτο στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας» διακήρυξε η Νίνοβα, χαρακτηρίζοντας τους ευρωβουλευτές που υπερψήφισαν την εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-Καναδά, την περίφημη CETA, «προδότες».

Το ίδιο σκληρές είναι και οι επιθέσεις κατά του βασικού αντιπάλου της. «Ο Μπορίσοφ μάς στέρησε την ελευθερία να σκεφτόμαστε και να έχουμε άποψη», δήλωσε. 

Δίκοπο μαχαίρι

Με την παραίτησή του τον Νοέμβριο ο Μπορίσοφ διακινδυνεύει ένα αποτέλεσμα με νέα δυναμική και το ενδεχόμενο να ζήσει η χώρα πολιτική κρίση. 

Οπως τονίζει για παράδειγμα ο Παρβάν Σιμεόνοφ, στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου οι εθνικιστές Ενωμένοι Πατριώτες και ο ηγέτης τους Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ απέσπασαν περισσότερες από 570.000 ψήφους όταν πριν από πέντε χρόνια είχαν μόλις 30.000.

«Ο Καρακατσάνοφ μιλάει και συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο εδώ και 20 χρόνια», λέει ο Σιμεόνοφ αλλά τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τους ψηφοφόρους, όπως η προσφυγική κρίση και «η πολιτική τάση προς τα δεξιά» που καταγράφεται στην Ε.Ε. έχουν αυξήσει τη δημοτικότητά του. 

Ετσι μπορεί οι Ενωμένοι Πατριώτες να αναδειχθούν και τρίτο κόμμα στη νέα Βουλή, εν μέσω μάλιστα κλιμάκωσης των εντάσεων με την Τουρκία.

Σε κάθε περίπτωση εάν επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις, και το GERB του Μπορίσοφ και οι Σοσιαλιστές για να κυβερνήσουν θα χρειαστούν συμμαχίες με μικρότερα κόμματα.

Ετσι για πρώτη φορά μπορεί οι Πατριώτες να αναδειχθούν ρυθμιστές των εξελίξεων. 

Κυβερνητικοί εταίροι μπορεί να είναι ακόμα το κόμμα DPS της τουρκικής μειονότητας ή και το Volya του Μαρέσκι, του ιδιοκτήτη της μεγαλύτερης αλυσίδας φαρμακείων στη Βουλγαρία και επενδυτή σε βενζινάδικα, που εμφανίζεται ως άλλος Ντόναλντ Τραμπ. 

Οι υποσχέσεις του Μαρέσκι -όπως σπίτια για νεόνυμφους σε τιμές κάτω από αυτές της αγοράς- αλλά και συνθήματα -όπως «Θα νικήσω τα καρτέλ»- του χάρισαν την τέταρτη θέση στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Τώρα δείχνει να μπορεί να μπει στη Βουλή, γιατί όχι και στην κυβέρνηση...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: