10.3.17

Μέρκελ: «Αλέξη, μαθαίνω ότι κλείνουν όλα»...


Μάλλον δεν περίμενε ο Αλέξης Τσίπρας την αντίδραση της Άνγκελα Μέρκελ, όταν...
κατά τη διάρκεια της σύντομης συνάντησής τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, του εξέφρασε όχι απλώς την αισιοδοξία της, αλλά σχεδόν τη βεβαιότητά της για την επίτευξη -σύντομα- συνολικής συμφωνίας για το ελληνικό πρόγραμμα. 

Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, η ολιγόλεπτη και εκτός προγράμματος συνομιλία έγινε σε εξαιρετικά θερμό κλίμα. «Αλέξη μου, μαθαίνω ότι κλείνουν όλα, οι συνομιλίες πήγαν πολύ καλά, αυτά που έχουν μείνει είναι λίγα και μικρά, τα μεγάλα τα κλείσατε» φέρεται να είπε η κυρία Μέρκελ στον αιφνιδιασμένο κ. Τσίπρα.

Από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι η καγκελάριος μιλούσε προφανώς για συμφωνία-πακέτο, όπως άλλωστε επιθυμεί και θέλει να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση έτσι κι αλλιώς. Δηλαδή, πέραν των μέτρων και αντιμέτρων, ρύθμιση για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Η ίδια πηγή διαπίστωνε ότι η κυρία Μέρκελ φαίνεται να έχει ηρεμήσει και να μην την απασχολεί αρνητικά το ελληνικό ζήτημα. Απέδιδε μάλιστα στην αισιοδοξία της τόσο στην απεμπλοκή της εσωτερικής συζήτησης στη Γερμανία από το ελληνικό πρόβλημα, όσο και στην αίσθηση, που έδινε στον Έλληνα πρωθυπουργό, ότι έχει βρει θετικό σημείο ισορροπίας για το θέμα, τόσο με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όσο και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο κ. Τσίπρας δεν έκρυψε, απαντώντας λίγο αργότερα σε ερωτήσεις κατά τη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, ότι η κυρία Μέρκελ ήταν «εξαιρετικά, ανησυχητικά ίσως, αισιόδοξη», προσθέτοντας όμως ότι «εγώ κρατώ μια πισινή, γιατί έχουμε εμπειρία»!

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι περισσότεροι στις Βρυξέλλες προεξοφλούν ότι θα κλείσει θετικά το ελληνικό ζήτημα εντός των επόμενων ημερών και ότι τον Απρίλη θα πάμε σε μια συνολική λύση.

Απαντώντας στα περί διαφωνιών του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, έκανε λόγο για «επικοινωνιακές στρακαστρούκες», διαψεύδοντας έτσι ότι υπάρχει θέμα...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: