25.3.17

Πήρε φόρα με τα δημοψηφίσματα ο Ερντογάν...


Νέο δημοψήφισμα εξετάζει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, πριν καλά καλά πραγματοποιηθεί το...
πρώτο (είναι προγραμματισμένο για τις 16 Απριλίου).

Επιχειρώντας προφανώς να στείλει -ακόμα ένα προειδοποιητικό- μήνυμα στους Ευρωπαίους, ο Ερντογάν δήλωσε πως η χώρα του ενδέχεται να διεξάγει δεύτερο δημοψήφισμα που θα αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Αττάλεια, ο Ερντογάν εμφανίστηκε με τελείως «δημοκρατική διάθεση», υποστηρίζοντας πως θα σεβόταν το όποιο αποτέλεσμα προέκυπτε από την κάλπη:

"Αυτή τη στιγμή διεξάγουμε ένα δημοψήφισμα την 16η Απριλίου και έπειτα από αυτό θα μπορούσαμε να επιλέξουμε να κάνουμε ένα δεύτερο σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και θα συμμορφωνόμασταν με όποια απόφαση λάμβαναν οι πολίτες μας σε αυτό".

Βεβαίως, από την ομιλία του δεν έλειψε η αναφορά στο δημοψήφισμα που ήδη έχει δρομολογηθεί καθώς και η κριτική στην Ε.Ε., σε μία περίοδο που οι σχέσεις Άγκυρας - Βρυξελλών είναι σε οριακό σημείο, έπειτα κι από την απαγόρευση συγκεντρώσεων υπέρ του Ερντογάν σε ευρωπαϊκές χώρες. 

"Τι ακούμε; Ότι εάν το "ναι" επικρατήσει (στο δημοψήφισμα) η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μας αποδεχθεί. Αχ! Εάν απλά μπορούσαν να λάβουν μια τέτοια απόφαση! Αυτό θα διευκόλυνε το έργο μας... Τι λένε; Ότι η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρώπη εάν εμείς επαναφέρουμε την θανατική ποινή… Πολύ καλά!... Όπως και να’ χει, η 16η Απριλίου αποτελεί για εμάς ένα κρίσιμο σημείο. Για αυτό το λόγο το "ναι" είναι τόσο σημαντικό. Θα θέσουμε όλα αυτά επί τάπητος. Διότι η Τουρκία δεν είναι το θύμα κανενός"...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: