29.3.17

Η κυβέρνηση Καραμανλή εξευτέλισε την Ελλάδα παγκοσμίως...

Ο Κώστας Σημίτης («Ιστορίες») αρνείται κάθε κατηγορία για την ένταξη της χώρας στο κοινό νόμισμα, μιλάει για τους φόβους του Grexit, και το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρώωρων εκλογών...

Αίτημα για τη διεξαγωγή εκλογών διατυπώνει ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μιλώντας στην εκπομπή «Ιστορίες» με τον Παύλο Τσίμα και την Σία Κοσιώνη στον ΣΚΑΪ, καθώς...
όπως αναφέρει αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει καμία λύση. Ερωτώμενος για την δική του διακυβέρνηση αρνείται κάθε κατηγορία που του προσάπτουν. Ταυτόχρονα διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στην πολιτική. Δίνει επίσης τη δική του εκδοχή για το περιστατικό των Ιμίων, τη μελανότερη σελίδα ως πρωθυπουργός, αναφέροντας πως ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον έκανε δύο τηλεφωνήματα. «Ένα σε εμένα και ένα στον Ντεμιρέλ. Πιστεύω» τονίζει «όταν σε αντίστοιχο σημερινό επεισόδιο ο Τραμπ δεν θα τηλεφωνούσε σε κανέναν. Ούτε στον Έλληνα ούτε στον Τούρκο πρωθυπουργό».

Απαντώντας στον πρωθυπουργό, με αφορμή τη φράση του «αν οι υπουργοί μου εμπλέκονταν σε εξεταστικές, προανακριτικές, δεν θα γυρνούσα να κάνω το σοφό», ο κ. Σημίτης απάντησε ότι ο κ. Τσίπρας η «διαφθορά κοινωνικό φαινόμενο και για να ξεπεραστεί χρειάζονται προσπάθειες όσον αφορά τη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη, τη λειτουργία της Πολιτείας, την παρέμβαση στην κοινή γνώμη. Η καταπολέμηση της δεν γίνεται με καταγγελίες. (…) Δεν γίνεται με εξεταστικές επιτροπές. Δεν γίνεται με εχθρότητα. Γιατί όποιος καλλιεργεί εχθρότητα παράγει εχθρότητα». Συνεχίζοντας υποστηρίζει ότι «η διαφάνεια είναι απολύτως αναγκαία και κάθετι πρέπει να ερευνάται. Αλλά εκείνο το οποίο δεν είναι χρήσιμο είναι χωρίς να υπάρχουν στοιχεία να εκτοξεύονται καταγγελίες ή να δημιουργούνται όπως φαίνεται ότι δημιουργούνται, ή δημιουργήθηκαν και φαίνεται να δημιουργούνται διαδικασίες για να αναδειχθεί η διαφθορά των άλλων χωρίς να υπάρχουν τα συγκεκριμένα στοιχεία. (…). Δεν είδα να υπάρχει διαφάνεια στο θέμα της τραπέζης Αττικής. Δεν είδα να υπάρχει απαραίτητη διαφάνεια σε σχέση με αγορές εξοπλισμών».

Για το Grexit και την αξιολόγηση

Ο κ. Σημίτης τοποθετήθηκε και για τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο. «Όταν οι συνθήκες είναι κακές και υπάρχουν όλες αυτές οι δυσκολίες δεν είναι καθόλου εύκολο να πεις τι θα γίνει αύριο. Και πρέπει να προσέχεις μη συμβεί η καταστροφή. Σχέδιο δεν πιστεύω να υπάρχει. Φοβάμαι το ατύχημα. Φοβάμαι τον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση γίνεται επί μήνες. Οι αξιολογήσεις δεν γίνονται. Και δεν υπάρχει άνθρωπος στην Ευρώπη που ασχολείται και στην Ελλάδα που να μη λέει ότι όσο καθυστερούν οι αξιολογήσεις τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα» ανέφερε.

Εκτιμά επίσης αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να κάνει τις αναγκαίες υποχωρήσεις για να μην αποδυναμώσεις τη θέση της. «Πιστεύω ότι τόσο από ευρωπαϊκής πλευράς, όσο και από ελληνικής πλευράς, θέλουμε η αξιολόγηση να τελειώσει. Αλλά οι μεν Ευρωπαίοι θέτουν ορισμένα θέματα τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολα αυτή η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει, η δε κυβέρνηση για να μην αποδυναμώσει τη θέση της, δε θέλει να κάνει αναγκαίες υποχωρήσεις» τονίζει.

Ταυτόχρονα σημειώνει πως δεν πρέπει να έρχονται οδηγίες από τις Βρυξέλλες αναφορικά με το εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να στηρίζουν ή όχι τα μέτρα. Και αυτό γιατί όπως λέει, υπεύθυνη για την πολιτική είναι η κυβέρνηση της χώρας. «Η κυβέρνηση της χώρας αποφασίζει πού πρέπει να πάρει αποφάσεις και να δώσει υποσχέσεις και να λάβει δεσμεύσεις και αυτή ευθύνεται για την πολιτική της Ελλάδος. Οι ξένοι δεν μπορούν να ανακατεύονται στην πολιτική των κομμάτων, τα κόμματα είναι ελεύθερα να υποστηρίζουν το οτιδήποτε πιστεύουν και οι ξένοι θα πρέπει να αναλάβουν ανάλογα τα ρίσκα, τις ευθύνες κλπ. Αλίμονο τώρα, εάν έρχονται και οδηγίες από τις Βρυξέλλες, από τον οποιονδήποτε στο κάθε κόμμα της αντιπολίτευσης, θα είναι και αστείο και απαράδεκτο σε σχέση με τη λειτουργία της Δημοκρατίας», υποστηρίζει χαρακτηριστικά.
«Να πάμε σε εκλογές»

Ο πρώην πρωθυπουργός, υποστηρίζει ότι η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές, γιατί η κυβέρνηση έχει απωλέσει τη λαϊκή νομιμοποίηση. «Οι αντιθέσεις είναι τόσο μεγάλες, το κυβερνητικό κόμμα έχει χάσει τόσο πολύ την αποδοχή του κοινού και υπάρχει μία αδυναμία να γίνει μία πολιτική που θα οδηγήσει την Ελλάδα μπροστά. Χρειάζεται μία πλειοψηφία στην Βουλή, η οποία έχει τη δύναμη και την ικανότητα να πάρει τις αποφάσεις, σήμερα δεν υπάρχει αυτό. Γιατί έχει μεν την πλειοψηφία, αλλά σκέπτεται τούτο, σκέπτεται το άλλο...», τονίζει ενώ αναφορικά με το θέμα του χρέους σημειώνει:

«Όλα σχετικά με το χρέος έχουν ρυθμιστεί από το τρίτο μνημόνιο, (…). Όταν λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση λέει θέλω να διαπραγματευτώ αυτά που έχω συμφωνήσει το ’18, πριν, ή κοροϊδεύει τον κόσμο ή δεν αντιλαμβάνεται πώς έχει η κατάσταση (...) Δεν είναι κακό να ζητάει πράγματα να γίνουν πιο ευνοϊκά, αλλά δεν πρέπει να το παρουσιάζει στο κοινό σαν το κεντρικό θέμα που υπάρχει σε κάθε διαπραγμάτευση, όταν οι άλλοι δεν το θέλουν (…) Και εγώ πιστεύω πολύ σωστά, όπως λέτε, αν υπάρχουν θέματα που πρέπει να θιγούν, πρέπει να θιγούν. Και εγώ μου επιτρέπετε να πω, ότι γενικά και οι ελληνικές διαπραγματεύσεις, από το 2010 και μετά, μόνο σε ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα υπήρξαν σωστές. Οι ελληνικές διαπραγματεύσεις δεν υπήρξαν κατά κανόνα σωστές».
Πυρά κατά του Κώστα Καραμανλή

Ο πρώην πρωθυπουργός εξαπολύει πυρά κατά της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, αναφερόμενος στην απογραφή αλλά και στις κατηγορίες ότι η Ελλάδα μπήκε στην ευρωζώνη με πλαστά στοιχεία. «Ήρθε η επόμενη κυβέρνηση του κ. Καραμανλή και είπε ότι κακώς παρουσιάσατε αυτά τα στοιχεία διότι δεν είχατε μέσα και τις στρατιωτικές δαπάνες. Τις στρατιωτικές δαπάνες τις χρεώσατε για την εποχή της παραλαβής των όπλων, δηλαδή για τα μετέπειτα χρόνια. Η απογραφή εξευτέλισε την Ελλάδα παγκοσμίως. Γιατί ήταν η μόνη χώρα η Ελλάδα και η μόνη κυβέρνηση του κ. Καραμανλή η ίδια απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είπαν κάνανε λάθος αυτοί και άρα είναι καταδικαστέα η προηγούμενη κυβέρνηση. Τι έγινε; Το 2006 συνήλθε η επιτροπή του Eurostat η οποία εξετάζει αυτές τις περιπτώσεις και είπε ότι η κυβέρνηση μου έκανε σωστά τις εγγραφές στις στατιστικές της αγοράς των όπλων, η αγορά των όπλων δεν υπολογίζεται όπως λέει η κυβέρνηση Καραμανλή κατά την στιγμή της αγοράς, αλλά κατά την στιγμή της παράδοσης. Και κατόπιν τούτου τα στατιστικά στοιχεία έδειξαν ότι η Ελλάδα κατά πολύ λίγο, το όριο ήταν 3% το έλλειμμα της Ελλάδας όταν μπήκε ήταν 3,2..3.3 με την εκδοχή αυτή την οποία είπε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία που έλεγξε και όλα τα άλλα στοιχεία» υποστήριξε.

Συνέχισε λέγοντας πως «η ανάπτυξη της χώρας από το 2000 που εντάχθηκε στην Ευρωζώνη υπήρξε εξαιρετική για τις ελληνικές συνθήκες. Εδώ βλέπουμε ότι από το 2000 η ανάπτυξη ήταν 4,1% και συνέχισε να είναι υψηλή μέχρι το 2004. Το 2005 κατέρρευσε και μετά από το 2006 κατέρρευσε οριστικά. Το 2009 που έφυγε η κυβέρνηση Καραμανλή δεν είχαμε ανάπτυξη αλλά είχαμε ύφεση -4%. Άρα τα τέσσερα πρώτα χρόνια υπήρχε ανάπτυξη. Εδώ θέλω να δείξω την εξέλιξη του δημοσίου χρέους, η οποία είναι πίνακας της ευρωπαϊκής ένωσης, στοιχεία της ευρωπαϊκής ένωσης. Πώς το χρέος ανέβηκε. Ανέβηκε από το 2008 μέχρι το 2009. Στα 4 πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης μας το έλλειμμα είχε αυξηθεί μόνο 17 δις. Στα 4 χρόνια 17 δις, στον ένα χρόνο 36 δις. Αυτή είναι η διαφορά».

Πάντως εκτίμησε ότι και οι Ευρωπαίοι έκαναν σφάλματα κατά τη διάρκεια των μνημονίων. «Στο πρώτο μνημόνιο υπολόγισαν ότι μέτρα που θα πάρουν, ύφεσης, θα είναι 2%, και η ύφεση ήταν 6%. (…). Και βεβαίως, όλη αυτή η αντίληψη της υπερβολικής αυστηρότητας, είναι μία αντίληψη που δεν βοηθάει, στο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Γιατί αν υπήρχε μία άλλη πιο ευνοϊκή αντίληψη, η περίοδος ανωμαλίας θα ήταν μεγαλύτερη, αλλά θα ήταν πιο βέβαιη η πορεία προς την ομαλότητα» είπε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: