29.3.17

Το όπλο του Μπελογιάννη...

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας πρόσφερε στη συλλογή τα γάντια του Νίκου Μπελογιάννη, τη θήκη του όπλου του, αλλά και το ίδιο το όπλο, ένα πιστόλι Walther του 1938. «Το πήραν κατά την Κατοχή από κάποιον Γερμανό και το είχε στον Δημοκρατικό Στρατό Μόνο για την ημέρα των εγκαινίων του μουσείου διέθεσε το ΚΚΕ το όπλο του Ν. Μπελογιάννη, επικαλούμενο αδυναμία φύλαξης του...
ιστορικού αυτού κειμηλίου στον συγκεκριμένο χώρο.

Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του υιού Μπελογιάννη, ο οποίος μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατήγγειλε το ΚΚΕ για καπηλεία του πατέρα του.

Απ’ όσα έγραψε ο υιός Μπελογιάννης προκύπτει πως μάλλον δεν επιθυμούσε να είναι στο μουσείο το όπλο καθώς επέκρινε το ΚΚΕ ότι «ήθελε να αναδείξει τον πολέμαρχο. Ενώ εμείς μιλάγαμε για τον διανοούμενο» Νίκο Μπελογιάννη.

Πάντως διευκρινίστηκε ότι ήταν σε γνώση της Βουλής ότι το όπλο δεν θα έμενε στο μουσείο, κάτι που όμως πρέπει να επανεξεταστεί απ’ όλες τις πλευρές.

Ο Μπελογιάννης αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της χώρας από τη φασιστική κατοχή και συμμετείχε και στον ΔΣΕ.

Η δράση του αυτή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του και καλό είναι τα στοιχεία που την τεκμηριώνουν να βρίσκονται στην έκθεση στην Αμαλιάδα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: