20.2.17

Σε διαβούλευση νομοσχέδιο για την ανάπτυξη οπτικοακουστικών έργων...

Νίκος ΠαππάςΝα δημιουργήσει θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα επιχειρεί ο...
υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς.

Για το σκοπό  αυτό ανάρτησε στη Διαύγεια νομοσχέδιο με τίτλο: «Δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τη σύσταση καθεστώτος Ενίσχυσης Ιδιωτικών Επενδύσεων για την ανάπτυξη της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα», το οποίο και θα παραμείνει σε διαβούλευση έως και τις 2 Μαρτίου (14.00). Το σχέδιο νόμου ενσωματώνει στον βασικό επενδυτικό νόμο Ν.4399/2016, ένα εξειδικευμένο επενδυτικό κίνητρο για την ανάπτυξη του οπτικοακουστικού τομέα.

Στόχος της νέας νομοθεσίας είναι η ενίσχυση της οπτικοακουστικής παραγωγής και η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων. Αντίστοιχη νομοθεσία εφαρμόζεται στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ και σε πολλές χώρες του υπόλοιπου κόσμου. 

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιχορήγησης μετά την ολοκλήρωση της παραγωγής του οπτικοακουστικού έργου, έως και το 25% των επιλέξιμων δαπανών και μέχρι ποσού 5.000.000 ευρώ. Τα στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής υπολογίζουν ότι αυτό θα επιδράσει άμεσα στην απασχόληση και την ευρύτερη οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα, στην ανάσχεση της διαρροής επενδυτικών κεφαλαίων και παραγωγών της χώρας σε άλλες χώρες με χαμηλότερο κόστος (φορολογικό, εργασίας).

Θεωρούν επίσης ότι με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η οικονομική διαφάνεια, με αποτέλεσμα και τη μείωση της μαύρης εργασίας στον κλάδο καθώς αναγνωρίζονται μόνοι τιμολογημένες δαπάνες και υπηρεσίες, ενισχύονται τα έσοδα του κράτους, άμεσα και έμμεσα, όχι μόνο στη διαδικασία της παραγωγής αλλά και μετέπειτα στη διανομή (κινηματογραφικές αίθουσες, τηλεόραση, κ.α.) του οπτικοακουστικού έργου. Παράλληλα σημειώνουν ότι θα υπάρχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη σε διάφορους τομείς όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός, το εμπόριο, οι χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης, οι καλλιτεχνικές, ψυχαγωγικές και τεχνικές δραστηριότητες κ.α...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: