20.2.17

Πρώτη και με διαφορά στον πρώτο γύρο...

Η Μαρίν Λεπέν στον ΛίβανοΚερδίζει έδαφος η Μαρίν Λεπέν στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές στη Γαλλία, αν και...
η προεδρία παραμένει ακόμα μακρινός στόχος.

Η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει την επικεφαλής της ακροδεξιάς όχι μόνο μπροστά με 27%, αλλά και με διαφορά από τους δυο επόμενους, Μακρόν και Φιγιόν, οι οποίοι όμως θα την κέρδιζαν στον δεύτερο γύρο.

Η μέτρηση λοιπόν της  Opinionway, εννέα εβδομάδες πριν τις εκλογές, δείχνει ότι η Λεπέν θα κέρδιζε εύκολα τους αντιπάλους της που ισοψηφούν στην δεύτερη θέση με 20%  στις 23 Απριλίου.

Αλλά στον επόμενο γύρο και οι δυο θα την κέρδιζαν: με 58% έναντι 42% ο ανεξάρτητος Μανουέλ Μακρόν και 56% έναντι 44% ο κεντροδεξιός Φρανσουά Φιγιόν.

Η θέση της Λεπέν έχει βελτιωθεί και στον δεύτερο γύρο κυρίως απέναντι στον Μακρόν: το ποσοστό της ήταν 36% έως 37% πριν μια εβδομάδα με το αντίστοιχο του Μακρόν να φθάνει το 63%-64%.

Μέχρι τώρα, εννέα εβδομάδες πριν την πρώτη αναμέτρηση, δεν είναι ακόμα σαφές ποιος θα είναι ο αντίπαλος της Λεπέν στον δεύτερο γύρο.

Μακρόν και Φιγιόν βρίσκονται και οι δυο στο 20%.

Ο μεν Φιγιόν, που πρεσβεύει δραστικές περικοπές στον δημόσιο τομέα, ήταν το σαφές φαβορί μέχρι που ξέσπασε το σκάνδαλο με τις αμοιβές της συζύγου  και των παιδιών του με δημόσια κονδύλια και την έρευνα που ξεκίνησε επίσημα ο εισαγγελέας εναντίον του.

Οσο για τον κεντρώο Μακρόν, έναν νέο πολιτικό που δεν έχει διεκδικήσει ποτέ την εκλογή του σε δημόσιο αξίωμα, ναι μεν κατάφερε στην αρχή να συγκεντρώσει την προσοχή, αλλά από την περασμένη εβδομάδα που είπε ότι το αποικιακό παρελθόν της Γαλλίας στην Αλγερία μπορεί να αποτελεί «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» βλέπει τα ποσοστά του να μειώνονται.

Στην τέταρτη θέση είναι ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν, με ποσοστό που κυμαίνεται στο 14%  και ακολουθεί ο υποψήφιος της Αριστεράς, Ζαν Λικ μελανσόν με περίπου 11,3%... 


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: