20.2.17

Ενα διάγγελμα απ’ το πουθενά...

Νέα ΔημοκρατίαΜια «περίεργη» διαρροή περί διαγγέλματος του πρωθυπουργού, ενόψει του σημερινού Eurogroup, είδε το...
φως της δημοσιότητας το απόγευμα του Σαββάτου. Η διαρροή -που διαψεύστηκε από το Μέγαρο Μαξίμου- συνοδεύτηκε και από δημοσιεύματα τα οποία, εμμέσως πλην σαφώς, συνέδεαν το διάγγελμα με πρόθεση του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο «πολιτικής σκευωρίας», να εξαγγείλει δημοψήφισμα με το ερώτημα του Grexit -κοινώς της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και της επιστροφής στη δραχμή.

Ταυτόχρονα, δε, συνοδεύονταν από ρεπορτάζ για το τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καγκελάριο Μέρκελ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε στις συναντήσεις του την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο, με την επωδό ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν θα είναι αυτός που θα οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ.

Δεν ήταν λίγοι αυτοί, και εντός Ν.Δ., που συνέδεσαν τη διαρροή με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για τους πιο «καχύποπτους» ήρθε και η συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη («Real News») υπό τον τίτλο «Βεβαίως ανησυχώ για Grexit, μ’ αυτή την κυβέρνηση όλα είναι πιθανά».

Το Μαξίμου

Η κυβέρνηση πάντως έσπευσε να διαψεύσει τα περί πρωθυπουργικού διαγγέλματος με non paper το οποίο ανέφερε επακριβώς: «Η Ν.Δ., για μια ακόμη φορά, προσπαθεί και πάλι να δημιουργήσει αναταραχή σε βάρος των πολιτών. Διαρρέει ψευδώς ότι:

■ Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δήθεν “δήμευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων”.

■ Ο πρωθυπουργός θα κάνει διάγγελμα τη Δευτέρα το βράδυ, μετά το Eurogroup.

Η Ν.Δ. επιμένει να δίνει ψεύτικες “ειδήσεις” σε φιλικά της μέσα ενημέρωσης για να καλέσει στη συνεχεία την κυβέρνηση να τοποθετηθεί επί ανύπαρκτων θεμάτων. Εκατό η αλεπού, εκατόν ένα το αλεπουδάκι;». Ωστόσο, κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διέψευδαν με τη σειρά τους στην «Εφ.Συν.» οποιαδήποτε συμμετοχή στην εν λόγω διαρροή.

Παρά ταύτα, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο ο Αλ. Τσίπρας να προχωρήσει σήμερα το βράδυ σε διάγγελμα, με το επιχείρημα ότι «το έχει ξανακάνει στο παρελθόν». Δεν μπορούσαν όμως να «προβλέψουν» το περιεχόμενο του ενδεχόμενου διαγγέλματος, καθώς ουδείς γνωρίζει εκ προοιμίου το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup κι αν τελικά θα επιτευχθεί κάποιου είδους πολιτική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Ισχύει βέβαια πάντα η ρήση του αντιπροέδρου του κόμματος Αδ. Γεωργιάδη ότι προτιμά να αποτύχει η αξιολόγηση, ώστε να πέσει η κυβέρνηση και η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Αποψη που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ενστερνίζονται κάποιοι στη Ν.Δ., αν κρίνει κανείς από το πλήθος που παρέστη στην κοπή της πίτας του κ. Γεωργιάδη, όπου παρών ήταν και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Αντ. Σαμαράς.

Η κυρία Μπακογιάννη ωστόσο, στην ίδια συνέντευξη, στο σχετικό ερώτημα απαντά: «Αυτά είναι ανύπαρκτα διλήμματα. Η κυβέρνηση όφειλε να κλείσει την αξιολόγηση πέρυσι τον Φεβρουάριο. Δεν την έκλεισε τότε, τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο, τον Νοέμβριο. Αν δεν την κλείσει και τώρα, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να παραδώσει την εξουσία σε ανθρώπους που είναι αποφασισμένοι να δώσουν λύση στα προβλήματα του τόπου»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: