31.1.17

Το Μαξίμου απαντά στο Bloomberg...

Απάντηση έστω και καθυστερημένα δίνει το Μαξίμου, στο χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο έλεγε ότι στην επιστολή Τσακαλώτου προς τους θεσμούς πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup την περασμένη Πέμπτη, ο...
Έλληνας υπουργός Οικονομικών «ομολογεί» πώς η Αθήνα έχει εκπληρώσει μόλις το 1/3 των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το «δημοσίευμα του Bloomberg αναπαράγεται χωρίς μια στοιχειώδη, σχετική ερώτηση προς τους αρμοδίους αν πράγματι ισχύει ή, αν ισχύει, γιατί συμβαίνει αυτό». Και ενώ θα περίμενε κανείς από μια τέτοια εισαγωγή, ότι η κυβέρνηση θα διαψεύσει το αμερικανικό δημοσίευμα, στη συνέχεια το επιβεβαιώνει... πλήρως!

Οι ίδιες πηγές του Μαξίμου εξηγούν πως «η αλήθεια είναι ότι το 33% με 35% των συμφωνηθέντων έχει υλοποιηθεί, ενώ ένα 40% βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησής του», και σχολιάζουν πως «το αν διαφωνεί το Bloomberg ως προς τα ποσοστά δεν αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα, καθώς η υλοποίηση αυτών των συμφωνηθέντων είναι "θέμα ολίγων ημερών"».

Επισημαίνουν, δε, ότι «τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα αποτελούν τα "μεγάλα αγκάθια", καθώς αφορούν εργασιακά, δημοσιονομικά και ενεργειακά».

Οι πηγές της κυβέρνησης τονίζουν ότι «πράγματι αυτά παραμένουν ως εκκρεμότητες πάνω στο τραπέζι καθώς, όπως κατ' επανάληψη, έχει τονίσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, "όπως σε όλες οι διαπραγματεύσεις, τον τελευταίο καιρό, τίποτα δεν είναι συμφωνημένο, μέχρι όλα να είναι συμφωνημένα". Και αυτό, διότι "διάφοροι παίκτες ρίχνουν στο τραπέζι διάφορα ζητήματα, αλλά δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα, μέχρι να δούμε το όλο πακέτο"».

Σημειώνουν ότι «η συμφωνία σ' αυτά τα θέματα θα είναι προϊόν πολιτικής απόφασης, που θα επιλύσει γρήγορα και τις εκκρεμότητες».

Παραπέμπουν, δε, στις προ δύο ημερών δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ότι «υπάρχουν οι οικονομικές, αλλά και οι πολιτικές προϋποθέσεις για μια συμφωνία, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των εταίρων μας στην Ευρώπη δεν επιθυμεί μια τεχνητή αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης».

Εν κατακλείδι, οι κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι «η "σαλαμοποίηση" των μέτρων μπορεί να ευνοεί κάποιους, σε καμία περίπτωση, όμως, τη χώρα και τους πολίτες της».

«Τα προαπαιτούμενα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως "συγκοινωνούντα δοχεία"» συνεχίζουν, για να υπογραμμίσουν: «Και αυτό κάνει η κυβέρνηση».

Τι έλεγε το Bloomberg

Για την ιστορία, και σύμφωνα με τη «διαρροή» στο Bloomberg, η επιστολή Τσακαλώτου προς τους δανειστές ανέφερε ότι:

- το 1/3 των όρων που συνδέονται με τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έχει ολοκληρωθεί

- άλλο 1/3 των προαπ​​αιτούμενων είναι σε εξέλιξη και «αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες»

- το υπόλοιπο 1/3 «μπορούν να εφαρμοστούν πλήρως εντός δέκα ημερών από τη στιγμή που θα υπάρξει μια συνολική συμφωνία», όπως φέρεται να υπόσχεται ο κ. Τσακαλώτος...

Δεν υπάρχουν σχόλια: