31.1.17

ΤΑΖ: ΔΟΛ, ο κάποτε παντοδύναμος όμιλος...

ΤΑΖ: ΔΟΛ, ο κάποτε παντοδύναμος όμιλος«Ιστορικές αθηναϊκές εφημερίδες κατηγορούν τον Τσίπρα ότι θέλει να τους αποτελειώσει. Χρέη; Φοροδιαφυγή; Δεν...
έχει σημασία», σημειώνει σε άρθρο της η εφημερίδα Τageszeitung του Bερολίνου.

«Το Βήμα και Τα Νέα αναγκάζονται να αναστείλουν εντός των ημερών την έκδοσή τους για οικονομικούς λόγους», γράφει η γερμανική εφημερίδα, αναφερόμενη στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο εφημερίδες αναφορικά με το εκδοτικό μέλλον τους. Όπως σημειώνει η TAZ και αναμεταδίδει η Deutsche Welle «η ανακοίνωση δεν έχει μόνο συμβολική σημασία. Πάνω από 500 εργαζόμενοι, που όλοι τους είναι απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες, απειλούνται να μείνουν άνεργοι. Ο αφανισμός των εφημερίδων που ήδη είχε ξεκινήσει με το ξέσπασμα της κρίσης έφτασε σε νέα κορύφωση. Οι παραδοσιακά φιλελεύθερες εφημερίδες ανήκουν στον κάποτε παντοδύναμο όμιλο ΔΟΛ, ο οποίος περιλαμβάνει εφημερίδες, περιοδικά, ιστοσελίδες και άλλες επενδύσεις»

Η TAZ τονίζει την ιστορική σημασία των δύο εφημερίδων, αν λάβει κανείς υπόψη ότι Το Βήμα γεννήθηκε το 1922 και Τα Νέα το 1931, αποτελώντας «τον σοβαρό αντίπαλο» του συντηρητικού τύπου της εποχής τους. «Ωστόσο εδώ και κάποιο καιρό τα δύο έντυπα παλεύουν με τη δραματική μείωση των φύλλων που πωλούν» αναφέρεται.

Στο ίδιο άρθρο αναφέρονται τα  νούμερα των πωλήσεων στο παρελθόν και σήμερα, αποτυπώνοντας γλαφυρά την πτωτική τάση στην κυκλοφορία των δύο εφημερίδων, ενώ παράλληλα γίνεται εκτενής αναφορά στα αμφιλεγόμενα τραπεζικά δάνεια του ομίλου. Ο ΔΟΛ «δεν μπορεί να εξυπηρετήσει πλέον τα επιτόκια των δανείων που τόσο γενναιόδωρα του είχαν χορηγηθεί στο παρελθόν. Η αυτοκρατορία καταρρέει» σημειώνεται στο άρθρο.

Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης και στις προσπάθειες της κυβέρνησης Τσίπρα να θέσει τέλος στην ανακεφαλαιοποίηση προβληματικών τραπεζών - που στο παρελθόν χορηγούσαν δάνεια χωρίς εγγυήσεις- με χρήματα των φορολογούμενων καθώς και στις ποινικές ευθύνες εις βάρος του βασικού μετόχου του ΔΟΛ, Σταύρου Ψυχάρη, «ο oποίος στο ζενίθ της καριέρας τους μπορούσε από το γραφείο του να ανεβάσει και να κατεβάσει κυβερνήσεις. Κατηγορείται τώρα για ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή». Η ΤAZ κλείνει το δημοσίευμα σημειώνοντας: «Μετά την συντριβή του ΔΟΛ, πολλά άλλα ΜΜΕ που τηρούν κριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση φοβούνται ότι σύντομα ο Τσίπρας θα τα καταστρέψει»...

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: