21.1.17

Τι να περιμένει ο πλανήτης από τον πρόεδρο Τραμπ;...


Έως πριν ένα χρόνο, αρκετοί σε όλο τον κόσμο τον αντιμετώπιζαν σαν γραφικό πλούσιο, έναν από τους πολλούς που έχουν συμμετάσχει κατά...
καιρούς στο προεκλογικό ράλι, αλλά τελικά εγκαταλείπουν. Δεν πίστευαν ότι θα πάρει ούτε καν το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Ο Ντόναλντ Τραμπ όμως διέψευσε και αυτούς και το αμερικανικό κατεστημένο – τουλάχιστον το τμήμα του που υποστήριξε την Χίλαρι Κλίντον.

Από το να κερδίσει όμως κάποιος την προεδρία έως να την ασκήσει, η απόσταση είναι μεγάλη. Τι να περιμένει ο πλανήτης από τον πρόεδρο Τραμπ; Στον έγκυρο βρετανικό ιστότοπο «The Conversation» δημοσιεύονται εμπεριστατωμένα σχόλια και αναλύσεις. Οι διαχειριστές της ζήτησαν την άποψη ακαδημαϊκών – αναλυτών για την πορεία που περιμένουν να ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ σε μείζονα διεθνή ζητήματα. Ακολουθούν οι απόψεις των πανεπιστημιακών που απάντησαν στο δύσκολο ερώτημα.

«Ας είναι συγκρατημένοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες»

Ρίχαρντ Μάχερ, ερευνητής στο Πρόγραμμα για τη Παγκόσμια Διακυβέρνηση, στο Κέντρο Robert Schuman του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ιδρύματος

Μετά την νίκη-έκπληξη του περασμένου Νοεμβρίου, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες ήλπιζαν ότι θα αποσαφηνίσει τις προηγούμενες τοποθετήσεις του σχετικά με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα έρθει πιο κοντά σε αυτές που είχαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ, τις τελευταίες δεκαετίες.

Κάτι τέτοιο δεν φάνηκε όμως στην συνέντευξή τύπου που έδωσε σε εκπροσώπους ευρωπαϊκών εφημερίδων, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Αποκάλεσε και πάλι το ΝΑΤΟ «ξεπερασμένο», τόνισε ότι η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ «θα καταλήξει να είναι ένα μεγάλο πράγμα», χαρακτήρισε την ΕΕ ως «όχημα για τη Γερμανία» και την απόφαση της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, να επιτρέψει σε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες να ξεφύγουν από τη βία και τις διώξεις, ως «καταστροφικό λάθος».

Επίσης, απείλησε να επιβάλει δασμούς 35% στα αυτοκίνητα γερμανικών και άλλων χωρών που κατασκευάζονται στο Μεξικό και εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, προέβλεψε ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας και θα ψηφίσουν για να εγκαταλείψουν την ΕΕ και δήλωσε ότι θα ξεκινήσει την προεδρία του εμπιστευόμενος τον Πούτιν, όπως ακριβώς τη Μέρκελ, την αρχηγό ενός κράτους από τους στενότερους συμμάχους της Αμερικής.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξακολουθούν να μην γνωρίζουν αν τα σχόλια του Τραμπ θα γίνουν επίσημη πολιτική των ΗΠΑ. Ας προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν έναν απρόβλεπτο και ασυνεπή πρόεδρο που έχει την τάση να έρχεται σε αντίθεση με τον εαυτό του και τους συμβούλους του.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής. Κανένας Αμερικανός πρόεδρος, στην σύγχρονη ιστορία, δεν έχει μπει στο γραφείο του με τέτοια αμφιθυμία πάνω στα βασικά θέματα που συνδέουν τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους της. Οι ενέργειες του Τραμπ, είτε θα ενώσουν είτε θα χωρίσουν τους Ευρωπαίους. Ή όπως είπε η Μέρκελ σε απάντηση σχολίου του, «εμείς οι Ευρωπαίοι έχουμε την τύχη μας στα χέρια μας»...

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο πατώντας ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: