31.1.17

Αναίρεση υπέρ του νόμου για τα... δισ. του Σώρρα...

Αρτέμης ΣώρραςΜία αναίρεση που άργησε πολύ. Σε άσκηση αναίρεσης υπέρ του νόμου προχώρησε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευσταθία Σπυροπούλου, στην...
απόφαση μονομελούς πλημμελειοδικείου (2013) η οποία δεχόταν πως ο Αρτέμης Σώρρας είναι ο διαχειριστής ποσού 600 δισ. δολαρίων τα οποία έχουν κατατεθεί σε τράπεζα επενδύσεων του εξωτερικού.

Η απόφαση αυτή, τότε, έφτανε ώστε να απαλλαχθεί από το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων ο Αρτέμης Σώρρας και ο συνεργάτης του, γιατρός Μανώλης Λαμπράκης. Είναι χαρακτηριστικό πως τότε δεν είχε ασκηθεί έφεση και τελικά η απόφαση κατέστη αμετάκλητη.

Το σκεπτικό της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου θεωρεί ότι η επίμαχη απόφαση έχει ελλιπή αιτιολογία και κάνει εσφαλμένη ερμηνεία του άρθρου 191 του Ποινικού Κώδικα που αφορά το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Εάν η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κάνει δεκτή την αναίρεση, η πρωτόδικη απόφαση εξαφανίζεται.

Τι έλεγε η απόφαση:

Το δικαστήριο αρκέστηκε στις μαρτυρίες που δόθηκαν ενώπιόν του, αλλά δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης, εάν δηλαδή όντως υπάρχουν αυτά τα χρήματα.

Στο σκεπτικό του υπογράμμιζε ότι: «Στην υπό κρίση περίπτωση αποδείχθηκε ότι ο πρώτος κατηγορούμενος [Αρτέμης Σώρρας], δυνάμει αμετάκλητου πληρεξουσίου, τυγχάνει διαχειριστής χρηματικού ποσού, ύψους εξακοσίων δισεκατομμυρίων δολαρίων (600.000.000.000), που ανήκει σε αλλοδαπή εταιρεία επενδύσεων, με την επωνυμία “RedPantherLimited”, που εδρεύει στο Λονδίνο της Μεγάλης Βρετανίας. Το ποσό αυτό έχει ενσωματωθεί σε έξι (6) διεθνή γραμμάτια του αμερικανικού ταμείου, ονομαστικής αξίας, εκάστου, εκατό δισεκατομμυρίων δολαρίων (100.000.000.000), λήξεως τον μήνα Αύγουστο του έτους 2014, τα οποία έχουν κατατεθεί σε λογαριασμό καταπιστεύματος και φυλάσσονται προς πίστωση και χορηγία της Ελληνικής Δημοκρατίας»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: