11.1.17

Τι εισφορές θα πληρώσουν...

Τι εισφορές θα πληρώσουν επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες και μπλοκάκιαεπαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες και "μπλοκάκια...

Βαρύς λογαριασμός έρχεται μετά τις 16 Ιανουαρίου για περισσότερους από 1,6 εκατ. ασφαλισμένους με τις...
νέες ασφαλιστικές εισφορές που ξεκινούν από 20% και φθάνουν στο 37,95% επί του εισοδήματος.

Αγρότες, επαγγελματίες, επιστήμονες και μισθωτοί με «μπλοκάκι» καλούνται να τα βγάλουν πέρα πληρώνοντας κάθε μήνα εισφορές αρχικά με βάση τα εισοδήματα του 2016, οπότε οι εισφορές τους για όλο το 2016 θα επανυπολογιστούν και θα συμψηφιστούν με αυτές που θα προκαταβάλουν στο πρώτο εξάμηνο.

Αναδεικνύονται και άλλα αγκάθια όπως για παράδειγμα ότι περίπου 30.000 ασφαλισμένοι που έκαναν έναρξη του επαγγέλματος το 2016 θα πληρώσουν τις εισφορές όχι μόνο προκαταβολικά αλλά και ανύπαρκτα εισοδήματα.

Τα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί αρμόδια στελέχη δεν καταλήγουν πουθενά και ως έσχατη λύση εξετάζεται να φορτώνεται με έξτρα ασφαλιστικό χαράτσι 20% μόνο ο εργαζόμενος με «μπλοκάκι».

Αν έχει υπογράψει σύμβαση εργασίας με το «μπλοκάκι» τότε θα καταβάλλει το 6,67% ο ίδιος και το 13,3% ο εργοδότης.

Ο Ελεύθερος Τύπος παρουσίασε όλες τις νέες ρυθμίσεις μέσα από παραδείγματα για το τι καλείται να πληρώσει ο κάθε ασφαλισμένος από αυτόν το μήνα με ένα οδηγό 18+3 ερωτήσεων και απαντήσεων.

Ποιοι θα πληρώνουν, πόσα και πότε τις νέες εισφορές;

Όλοι οι μη μισθωτοί, δηλαδή αγρότες, γιατροί, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών ή με Απόδειξη Επαγγελματικής Δαπάνης, θα πληρώνουν από 1η/1/2017 εισφορές βάσει του πραγματικού εισοδήματος που απέκτησαν το 2015.

Ως πραγματικό εισόδημα νοείται το συνολικό εισόδημα που δηλώνεται στην εφορία;

Όχι. Πραγματικό εισόδημα νοείται το Καθαρό Φορολογητέο Εισόδημα που προέρχεται από δραστηριότητα ή ιδιότητα που δημιουργεί υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση.

Τι ποσοστά εισφορών ισχύουν για κάθε περίπτωση;

Στους αγρότες το χαράτσι υπολογίζεται με ποσοστό 21,2%. Για τα «μπλοκάκια» μπαίνει εισφορά σύνταξης 20% αν ο εργαζόμενος έχει και σύμβαση εργασίας ως μισθωτός στην κύρια απασχόλησή του. Αν έχει μόνο «μπλοκάκι» θα πληρώνει και την ασθένεια 6,95%, δηλαδή 26,95% συνολικά. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες η εισφορά είναι 26,95% και για τους επιστήμονες φτάνει στο 37,95% γιατί εκτός από σύνταξη και ασθένεια έχουν και 7% εισφορά για επικουρική ασφάλιση και 4% για τον κλάδο εφάπαξ.

Ισχύουν κατώτατα και ανώτατα ποσά εισφορών και επί ποιων εισοδημάτων υπολογίζονται;

Οι αγρότες πληρώνουν εισφορά επί ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος 4.923 ευρώ. Όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες πληρώνουν ελάχιστη εισφορά επί εισοδήματος 7.033 ευρώ.

Πώς διαμορφώνονται τα μηνιαία ποσά των εισφορών με βάση τα κατώτατα και τα ανώτατα όρια εισοδήματος;

Τα ποσά των εισφορών με βάση τα κατώτατα και τα ανώτατα όρια εισοδήματος (4.923 ως 70.320 ευρώ) κυμαίνονται:

- Από 87 ευρώ ως 1.242 ευρώ το μήνα για τους αγρότες

- Από 117 ευρώ ως 1.172 ευρώ για μισθωτούς με «μπλοκάκι».

- Από 158 ως 1.579 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

- Από 222 ως 2.224 ευρώ για τους επιστήμονες.

Έχω μηδενικό εισόδημα ή ζημιά. Τι εισφορά θα πληρώσω;

Θα καταβληθεί εισφορά υπολογιζόμενη υπό του κατώτατου ορίου ασφαλιστέου εισοδήματος.

Σε ποιο εισόδημα μπαίνει η εισφορά, αν για οποιονδήποτε λόγο δεν έχει βγει το εκκαθαριστικό για το εισόδημα του 2015 ή δεν έχει υποβληθεί δήλωση για τα εισοδήματα του 2015;

Στις περιπτώσεις που δεν έχει υποβληθεί δήλωση εισοδήματος ή δεν έχει διάφορους λόγους εκκαθαριστεί η εισφορά υπολογίζεται επί των εισοδημάτων του πιο πρόσφατα εκκαθαρισμένου φορολογικού έτους.

Σε ποιους ασφαλισμένους εφαρμόζονται οι νέοι κανόνες;

Οι νέοι κανόνες εισφορών εφαρμόζονται στους ήδη κατά την 1η/1/2017 ασφαλισμένους των προ υφιστάμενων ασφαλιστικών φορέων καθώς και στα πρόσωπα που θα ενταχθούν στην ασφάλιση μετά την ημερομηνία αυτή για πρώτη φορά.

Για ένα μέλος εταιρείας με ποσοστό 5% σε ποιο εισόδημα θα υπολογιστούν οι εισφορές του;

Στο εισόδημα που αντιστοιχεί στο ποσοστό συμμετοχής στην εταιρεία.

Τι εισφορά να καταβάλλουν τα μέλη μιας αγροτικής οικογενειακής εκμετάλλευσης;

Οι εισφορές υπολογίζονται επί του συνολικού καθαρού φορολογητέου εισοδήματος διαιρούμενου διά του αριθμού των μελών της οικογενειακής εκμετάλλευσης...

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: