31.1.17

Ο Ντάισελμπλουμ στέλνει μήνυμα στις ΗΠΑ...

Ο Ντάισελμπλουμ στέλνει μήνυμα στις ΗΠΑ και προειδοποιεί και προειδοποιεί...

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναζητήσει νέους διεθνείς εμπορικούς εταίρους στην περίπτωση που ο παραδοσιακός οικονομικός και...
πολιτικός τους σύμμαχος, οι ΗΠΑ, παλινδρομήσουν σε μια πολιτική προστατευτισμού, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Δεν ξέρουμε ακόμη εάν αυτό θα συμβεί», τόνισε ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL.

«Η Ευρώπη δεν πρέπει να μείνει άπραγη και να περιμένει τι θα γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντίθετα πρέπει να προχωρήσει μπροστά, και στο πεδίο του εμπορίου», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ καταγράφονται εν μέσω του παγκόσμιου σάλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο μετά τις πρώτες πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης του νέου ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της απόφασής του οι ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού (TPP), μια εμπορική συμφωνία 12 χωρών.

Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, παρότι οι ΗΠΑ παραμένουν εμπορικός εταίρος-κλειδί το λογικό για την ΕΕ θα ήταν να οριστικοποιήσει τις εμπορικές συμφωνίες που διαπραγματεύεται με χώρες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.

«Η συνεργασία μας με την Κίνα (...) είναι πολύ σημαντική. Από οικονομική άποψη, όλο και πιο πολύ, αλλά επίσης και από πολιτική», σημείωσε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας.

«Εάν οι ΗΠΑ πράγματι επιλέξουν μια πιο προστατευτική, εσωστρεφή προσέγγιση (...και) δεν υποστηρίζουν πλέον το εμπόριο και τη συνεργασία, η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει αυτόν τον ρόλο με αποφασιστικότητα», συμπλήρωσε ο Ολλανδός...

Δεν υπάρχουν σχόλια: