21.1.17

Να σωθούν τα μέσα ενημέρωσης...

Αποτέλεσμα εικόνας για μεσα ενημερωσηςΟι εξελίξεις γύρω από τη βιωσιμότητα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και η σχετική πολιτική αντιπαράθεση έφεραν ξανά στο...
προσκήνιο τη συζήτηση για τον ρόλο των μέσων ενημέρωσης στη σύγχρονη Ελλάδα των μνημονίων και της επιτροπείας.

Η επιβίωση των έντυπων μέσων είναι αυτονόητη ανάγκη, ωστόσο η «διάσωσή» τους δεν πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες της «διάσωσης» της ελληνικής οικονομίας και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Η διασφάλιση των θέσεων των εργαζομένων είναι επιβεβλημένη. Το «συγχωροχάρτι» και η ασυλία των υπευθύνων που προκάλεσαν αυτή την κατάσταση, κατηγορηματικά όχι.

Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ως εργαλείο για την εμπέδωση των αντικοινωνικών και αντιλαϊκών πολιτικών.

Η τακτική αυτή, βέβαια, δεν μπορούσε να υπερβεί την ίδια την πραγματικότητα. Και η καλολαδωμένη προπαγανδιστική μηχανή είχε αποτέλεσμα, πέρα από όλα τα άλλα, και την απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Ευτυχώς, οι επιλογές που υπερίσχυσαν εκλογικά στράφηκαν στο δημοκρατικό πολιτικό φάσμα και όχι στην Ακροδεξιά.

Ο κίνδυνος όμως δεν έχει περάσει, ιδίως όσο οι δανειστές απειλούν ανά τακτά διαστήματα με στραγγαλισμό του κοινωνικού συνόλου, επιβάλλοντας λύσεις μέσω εκβιασμών. Λύσεις που έχουν στόχο τη διάσωση και την ενίσχυση των υπαιτίων της οικονομικής κρίσης.

Πώς μπορούν, όμως, να σωθούν τα μέσα ενημέρωσης σήμερα; Πρώτον, με την εφαρμογή των νόμων και ύστερα με την κατοχύρωση των δημοκρατικών κανόνων λειτουργίας στον δημόσιο χώρο, κάτι που αφορά τόσο τους λειτουργούς των μέσων ενημέρωσης, τους ίδιους τους δημοσιογράφους, όσο και τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας.

Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος, κυρίως γιατί τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης έχουν συσσωρευμένα αστρονομικά χρέη προς τις τράπεζες και μια αξιοπιστία η οποία διαρκώς μειώνεται, παρασέρνοντας και τις ελάχιστες εξαιρέσεις.

Μέχρι τότε όμως ας επικεντρώσουμε την προσοχή μας στα «αντιπαραδείγματα», στα εγχειρήματα που ξεπήδησαν μέσα από την κρίση και προσπαθούν σε πείσμα των καιρών να λειτουργούν σεβόμενα τη δημοσιογραφική δεοντολογία για την ενημέρωση των πολιτών.

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ενός ανεξάρτητου συνεταιριστικού εγχειρήματος, που δεν διστάζει να κρίνει και να ελέγχει την κάθε εξουσία, χωρίς να έχει οποιαδήποτε εξάρτηση από κομματικά ή επιχειρηματικά συμφέροντα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: